elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şınav Çeken ve Terleyen İnsansı Robot

Elektronik cihazlardaki aşırı ısınma çalışma verimini düşürmekte, hatta elektronik bileşenlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Geliştirilen Kengoro isimli insansı robot bu ısınmaya terleyerek çözüm buluyor. Peki nasıl mı?



A- A+
16.10.2016 tarihli yazı 8834 kez okunmuştur.
Kaslarımızı kullandığımızda yan ürün olarak ısı ortaya çıkar. Bu kullanımı zaman dilimi içerisinde sürekli şekilde yaptığımızda artan vücut ısısını terleyerek düşürürüz. Günümüz elektroniğindeki en büyük problem de çalışmayla artan ısının istenilen düzeyde sistemden uzaklaştırılamaması olarak gösteriliyor. Yani kısaca ‘soğutma’ problemi diyebiliriz. Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen insansı robot ise tıpkı bizler gibi terleyerek soğumayı sağlıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Isı Emiciler ve Çeşitleri

Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Masayuki önderliğindeki araştırmacı grubu 1,7 metre uzunluğunda ve 56 kg ağırlığında kas-iskelet sistemi olan Kengoro isimli robota soğutma sistemi ekleyebilmek oldukça farklı bir yaklaşımda bulundular. Devre kartları, dişliler ve 108 motoru ile yapısal olarak zaten yapısal olarak dolu olan robota dışarıdan bir soğutma sistemi eklemektense, kullandıkları malzemeler ile bu sorunu çözümlediler.
 
“Bu yaklaşım robotun çevresinde dolaşan bir suyun daha ötesinde. Araştırmacılar motor etrafındaki suyun ısınarak buharlaşmasını yani terlemeyi sağladı.”

Lazer sinterleme ile öncelikle iskelet sistemi için alüminyumdan yapılma gözenekli kemikler üretildi. Daha sonra içi su ile doldurulan kemiklerin entegrasyonu ile iskelet tamamlanarak elektronik aksamlar eklendi. Böylelikle motorların çalışması sırasında ortaya çıkan ısı kemiklerin içindeki suyun ısınmasına ve belli bir çalışmadan sonra buharlaşmasına neden oluyor. Bu buharlaşma ile motorlar soğuyarak daha uzun bir çalışma süresi sunuluyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Kertenkele Robot | Pleurobot

Kengoro robottaki bu soğutma sistemi biyomimetik bilimiyle doğadaki canlıların incelenmesi ile sağlanmış. Robot soğutma sistemiyle 11 dakika boyunca şınav çekebiliyor. Motorları ısındığında terleyerek kendi kendini soğutuyor. Elektronik aksamından daha çok mekanik yapısıyla dikkat çeken robotun iskeleti böylelikle hem kuvvet desteklemesi hem de ısı salınımı sağlıyor. Kengoro robotun iskelet sistemi insansı robotlar alanında örnek teşkil edebilecek bir potansiyele sahip.

 
Kengoro robotun ayrıntıları için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 


Kaynak:

Spectrum.ieee

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.