elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Rüzgar Türbinleri için Kule Aydınlatması

Rüzgar çiftliklerinin aydınlatılması son derece önemli bir konudur. Sürekli büyüyen rüzgar enerjisi piyasasıyla etkin ve verimli aydınlatma sistemlerine olan ihtiyaç artmıştır. Bu aydınlatma sistemleri, türbin üzerine monte edilen uçak ikaz lambalarını içerdiği gibi rüzgar çiftliğindeki binaları ve kule içi aydınlatmaları da içerir.



A- A+
23.12.2016 tarihli yazı 9749 kez okunmuştur.
Rüzgar türbinleri rüzgarın çok olduğu yüksek kesimlere kurulur ve kurulan bir rüzgar türbini yerden yaklaşık 50-80 metre yüksekliğindedir. Bu nedenle hava taşıtları için günün her anında fark edilebilen ikaz sistemlerine gereksinim vardır. Bu zorunlu ikaz sistemi Uluslararası Havacılık Organizasyonları’nın kurallarına göre seçilir. Tesis aydınlatmalarının göçmen kuşlar üzerinde büyük etkisi vardır. Göçmen kuşları sadece yıldızların ışığı ile gidemezler. Tesis veya kuleler aşırı derece de parlak ışıklar ile aydınlatılmasının sonucunda göçmen kuşların güzergahını değiştireceğini ve kuşların kulelere çarpma ihtimali oluşturacağını da unutmamak gereklidir. Karanlık hava koşullarında gece uçan göçmen kuşların rüzgar türbinlerine çekilme riskini en aza indirgemek için uçak ikaz ışıkları ideal bir aydınlatmadır.
 

Rüzgar çiftliklerinin gece aydınlatması, kuşlara ve uçaklara yönelik riskleri, işçi güvenliği ve operasyonel güvenliğinden ödün vermeyecek şekilde biçimlendirilebilir. Kule aydınlatılmasına gerek duyulmadığında ışıkları kapatmak için sensörler ve anahtarlarda kullanılması gereklidir.

Bunların haricinde diğer bir önemli konu ise rüzgar türbini kulelerinin iç aydınlatma sistemleridir. Rüzgar türbini kule aydınlatmasındaki sistemlerle servis teknisyenleri için rahat bir çalışma ortamı oluşturabilir ve arıza durumunda güvenle aşağıya inmelerini sağlayabilirsiniz.

 

Aydınlatma Avantajları

► Uzaktan izleme sayesinde bakım planlaması yapılabilir
► İşletme ömrü yaklaşık 50,000 saat olan LED ışıklar sayesinde bakım gerektirmeyen aydınlatma
► Aydınlatma çözümünün özel aletler olmadan hızlı ve kolay montajı
► Kesintisiz güç kaynağıyla beslenen merkezi güç kaynağı sayesinde güvenli kaçış yolu aydınlatması
 

Bakım Gerektirmeyen Çalıştırma

Rüzgar türbinlerinde çalışanların emniyetini sağlamak için kulelerin iyi aydınlatılması gerekir. Bu amaçla bakım gerektirmeyen LED aydınlatma kullanılır. Böylece kulede bulunan ışıkların düzenli kontrolü ve muhtemel değişim ihtiyacı ortadan kalkar. LED ışıklar kule zeminine kurulan merkezi bir kesintisiz güç kaynağından beslenir. Kuleye çıkmadan servis teknisyeni UPS ve akü durumlarını elde edebilir. 
 

 
UPS akü modülleriyle sürekli haberleşme halindedir
 

Acil Durumda Bile Güvenilir Aydınlatma

Aynı lamba çalışma ışığı ve acil aydınlatma olarak kullanılır. EN 50308'e uygun ve rüzgar türbinlerine montajı kolay güçlü LED modüller düşük sıcaklıklarda bile iyi bir aydınlatma sağlar. 50,000 saatlik işletme ömrü sayesinde lambaların değiştirilmesine genellikle ihtiyaç olmaz. LED teknolojisinin düşük akım tüketimi sayesinde ışıklar merkezi aküden beslenen acil aydınlatma olarak da işlev görür. Böylece servis teknisyenin güvenle aşağı inebilmesi için halen yeterli aydınlatma mevcut olur.


 
LED ışıklar geçerli tüm standartlara uygundur


 

Özel Alet Gerektirmeyen Hızlı Montaj

Rüzgar türbini kulesinde aydınlatma tesis etmek söz konusu olduğunda zaman kazandıran ve kolay kablolama esastır. Phoenix Contact'ın aydınlatma çözümü komponentlerin ekonomik bağlantısını sağlayan QPD montaj sistemiyle donatılmıştır. Yapmanız gereken tek şey hazır kablo harnıslarını bağlamaktır. Önceden zor ve zaman alıcı saha kablolaması artık basit Plug & Play çözümüne dönmüştür.
 

Özel konnektör teknolojisinin kullanılması sayesinde kule aydınlatması kolayca kablolanabilir.



Kaynak:



electrical-engineering-portal

Yazar: Zafer Akgül
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar