elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotların Yeni Gözü:
Mikroçip Lidar

3 boyutlu çevre haritalama teknolojisi olan lidar sensörleri günümüzün gelişen robotik sistemlerinin olmazsa olmazı arasında bulunuyor. MIT ve DARPA araştırmacıları büyük boyutlardaki bu lidar sensörlerini mikroçip teknolojisiyle pirinç tanesinden daha küçük boyutlara getirmeyi başardı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.08.2016 tarihli yazı 8492 kez okunmuştur.
Lidar, lazer ışığna dayalı bir algılama teknolojisidir. Çevreye gönderdiği ışık ile lidar sensörleri ortamın 3 boyutlu haritasını çıkarmaktadır. Arazinin, okyanusun tamamının haritalamasının yapılabilmesi için sensörler dönebilen bir aparat üzerinde bulunuyor. Lidar sisteminden çıkan ışık nesneye çarpıp, geri yansıyarak tekrar sisteme ulaşmasında geçen süre hesaplanarak sensör ve nesne arasındaki mesafe ölçülüyor. Günümüzde robotlar, İHA’lar ve otonom araçlarda yaygın olarak kullanılan Lidar sensörlerin en önemli dezavantajı olarak boyutlarının büyük olması nedeniyle fazla yer kaplamaları ve maliyetlerinin yüksek olması gösteriliyor. MIT ve DARPA araştırmacıları bu sorunu ortadan kaldırabilmek için büyük, pahalı, mekanik lidar sensörlerini CMOS dökümhanelerinde mikroçip üzerinde yazıyor.
 
 
Otonom bir araç üzerine monte edilmiş VELODYNE HDL-64 Lidar. Lazer/alıcı kullanan modülde, döner sistemi nedeniyle karmaşık bir yapı oluşur. Döner sistem, boyutun ve maliyetin artmasının yanı sıra sistemin tarama hızının daha düşük olmasına neden olur.
 

►İlginizi Çekebilir: Ultrasonik Sensör Nasıl Çalışır?

Araştırmacıların geliştirdiği prototip aşamasındaki silikon-fotonik mikroçip lidar sensörü 0,5mm x 6mm boyutlarında. Yani sıradan lidar sensörlerinde çok daha küçük boyutta ve hafif. Ayrıca mikroçipe yerleştirilen bu sistemin maliyetinin 10$ olması da en büyük avantajı olarak göze çarpıyor. Algılama mesafesinin ise sadece 2 metre ile sınırlı kalması nedeniyle lidarın geliştirme çalışmaları devam ediyor. Yapılan testler ile bu mesafenin 10 metreye çıkarılabileceği belirtiliyor.
 

 
DARPA'nın prototip lidar yongası
 
►İlginizi Çekebilir: Algılayıcılar | Sensörler

Lidar boyutların gelecekte yaşanabilecek küçülmeyle çok daha kullanışlı robotlar, İHA’lar ve otonom araçlar geliştirilebilecek. Bu sensörler büyük bir uzuv olmaktan çıkıp, adeta etrafı gören ve sürecin doğru işlemesini sağlayan bir göz haline gelecek.


Kaynak:
 
TheVerge

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.