elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Konveyör Uygulamalarında Hassas Kontrol

Endüstriyel tesislerde konveyör gibi iş makinalarının mekanik tahrikini sağlayan temel unsur elektrik motorlarıdır. Bu motorlar, genellikle sağlamlıkları ve yüksek verimlilikleriyle öne çıkan üç fazlı asenkron motorlar olarak tercih edilir. Elektrik motorlarının doğrudan şebekeden beslenerek çalıştırılması, hassas kontrol imkanı sunmaz. Bu noktada devreye sürücü sistemleri girer. Sürücü sistemleri, sürücü ve motor arasındaki güç ve hassasiyetin dengesini sağlayarak üretim hatlarının ve iş makinalarının optimum verimlilikte çalışmasını sağlar. Bu yazıda "Konveyör Uygulamalarında ABB AC Hız Kontrol Cihazları"nın detaylarını bulabilirsiniz.



A- A+
04.04.2024 tarihli yazı 873 kez okunmuştur.
Konveyörler, sanayi ve makine endüstrisinde, malzeme taşıma, yükleme, boşaltma ve işleme için en sık kullanılan mekanik cihazlardır. Konveyörler, birçok endüstriyel tesis ve işletmede, özellikle büyük hacimli malzemelerin hızlı ve verimli bir şekilde taşınması ve işlenmesi gerektiğinde kullanılır.

Konveyörlerin kullanımı, üretim hattında tutarlı bir ürün akışı sağlayarak ürünlerde kaliteyi sağlar. Bu, ürünlerin her zaman aynı standartlara göre üretilmesini ve müşterilere kusursuz ürünler sunulmasını sağlar. Konveyörler, ürünlerin taşınması sırasında oluşabilecek hasar riskini de azaltarak ürün kalitesinin korunmasına katkıda bulunur.

Endüstriyel tesislerde konveyör gibi iş makinalarının mekanik tahrikini sağlayan temel unsur elektrik motor-larıdır. Bu motorlar, genellikle sağlamlıkları ve yüksek verimlilikleriyle öne çıkan üç fazlı asenkron motorlar olarak tercih edilir. Elektrik motorlarının doğrudan şebekeden beslenerek çalıştırılması, hassas kontrol imkanı sunmaz. Bu noktada devreye sürücü sistemleri girer. Sürücü sistemleri, Sürücü ve motor arasındaki güç ve hassasiyetin dengesini sağlayarak üretim hatlarının ve iş makinalarının optimum verimlilikte çalışmasını sağlar. Sürücü sistemleri, motorun çalışma parametrelerini (hız, tork, akım, gerilim) hassas bir şekilde kontrol ederek istenilen performansı elde etmeyi sağlar.

Sürücü; konveyörlerde bant hızını ve yönünü kontrol ederek ürün taşıma işlemini optimize eder, hassas ve güvenli bir taşıma imkanı sunar. Motorların potansiyelini tam olarak kullanarak enerji tasarrufu, verimlilik artışı ve koruma sağlar. Ayrıca cihazlardaki aşınma ve yıpranmaların azalması, uzun ömürlülük, ve güvenli çalışma gibi birçok önemli avantaj sunar.

Her bir iş makinesinin, hem motorun hem de yükün hız-moment karakteristiğine bağlı olan bir çalışma noktası vardır. Bu nokta, motorun istenen dönüş hızında çalışması için miline uygulanması gereken dönme momenti büyüklüğünü ve hız değerini gösterir. Çalışma noktası ve sürücü seçimi, güç ve performansın dengesini sağlayarak verimli ve güvenli bir çalışma imkanı sunar. Doğru seçim ve uygulama ile avantajlı bir üretim süreci elde edilebilir.
 

Konveyör Uygulamalarında ABB AC Hız Kontrol Cihazları


ABB, optimum akış hızlarına ulaşmak için konveyör sistemlerinizi hassas bir şekilde kontrol etmenize, verim ve kaliteyi ürünlerinizin güvenliğinden taviz vermeden dengelemek için doğru zamanlama ve koşullarda hareket etmesini sağlamanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni hatlar ve paketleme çeşitleri sunmak için üretim süreçlerinizi en hacimli ve hassas ürünlere kadar hız, doğruluk ve esneklikle yönetmenizi sağlar.

Değişken hızlı bir ABB sürücü kullanıldığında tork-hız kontrol yapılır ve sürücü çalıştığında hız, yük tarafından belirlenir. Benzer şekilde hız kontrolünde çalıştırıldığında tork yüke göre belirlenir. Konveyör uygulamalarının hızlı sürücülerle çalıştırılması, enerji tüketiminde anında tasarruf sağlarken aynı zamanda uzun vadeli rekabet avantajları da sağlar.
 

ACS180 Makine Sürücüsü


ACS180, 22 kW'a kadar uygulamalar için kompakt ve sağlam bir sürücüdür. Bu sürücüler mükemmel performans için, tüm temel makine uygulama özellikleri standart dahili olarak bulundurmaktadır. ACS180’ler ABB'nin tam uyumlu sürücü portföyünün bir üyesi olarak, serideki diğer sürücülerle aynı mimariyi ve kullanıcı arayüzlerini paylaşır, kullanımı son derece kolaydır.



ACS180, çeşitli endüstrilerdeki ve geniş uygulama yelpazesindeki OEM'ler ve sistem entegratörleri için tasarlanmıştır. ACS180, yiyecek ve içecek, tekstil, malzeme taşıma ve ticari uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli endüstri sektörlerindeki konveyörleri, pompaları, fanları, mikserleri ve kompresörleri kontrol edebilir.

Güç aralığı 0,25 kW'tan 22 kW'a kadar
► Gerilim aralığı 200 V - 480 V
► Hız kontrollü uygulamalar için temel özellikler
► Asenkron ve sabit mıknatıslı motorlar için vektör kontrolü
► Modbus RTU ile otomasyon sistemine kolay bağlantı
► Adaptif programlama özelliği ile kullanıcıya özel fonksiyonların gerçekleştirilmesi
► Daha az enerji tüketimi ve CO emisyonları

ACS180 sürücüler, geniş güç aralığı, gelişmiş kontrol özellikleri, sağlam tasarımı ve kolay kullanımı ile ACS180, farklı konveyör tiplerinde ve zorlu çalışma koşullarında bile yüksek performans sunar.


 

ACS380 Makine Sürücüsü


ABB’nin tam uyumlu sürücü ailesinin bir parçası olan ACS380’ler, makine imalatçılarına yüksek performans ve güvenilir çalışma sunmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Müşteriler proseslerini kendi ihtiyaçlarına tam olarak uyacak şekilde yapılandırabilir ve optimize edebilirler, mükemmel bir motor kontrol doğruluğu ve performansı elde ederler.




► Güç aralığı 0,25 kW'tan 22 kW'a kadar
► Gerilim aralığı 200 V - 480 V
► Makine üreticileri için güvenilir performans ve entegrasyon kolaylığı
► Mükemmel motor kontrolü
► 10 yıl veya daha uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmıştır
► Yüksek başlangıç torku, doğru hız kontrolü ve ani yük değişimlerine hızlı yanıt verme
► Kompakt boyut, kolay kurulum ve devreye alma
► ACS380 sürücüleri asenkron, permanent magnet senkron motor ve senkron relüktans motorları destekler.

► İlginizi ÇekebilirACS380 | Vinç Uygulamaları
 

ACS380 makine sürücüleri, konveyör uygulamaları için güçlü ve güvenilir bir çözümdür. Geniş bir güç aralığı, gelişmiş kontrol ve güvenlik özellikleri, haberleşme opsiyonları ve ABB'nin uzman desteği ile ACS380ler, konveyör sistemlerinin performansını, verimliliğini ve güvenilirliğini optimize etmeye yardımcı olur.




Yazar

Nursena Ünsal - ABB/Ürün Müdürü


Kaynak:



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar