elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kalp Robotu |
Kalp Hastalıklarının Tedavisi

Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar insan kalbini saran ve kalp atışına yardımcı olan yumuşak bir kalp robotu geliştirdi. Geliştirilen yumuşak kalp robotu, kalp yetmezliğinin de içinde bulunduğu birçok kalp hastalığının tedavisi için yeni yöntemlerin yolunu açacak.



A- A+
26.01.2017 tarihli yazı 8846 kez okunmuştur.
Yumuşak kalp robotu kalp atışı ile birlikte kasılmakta. Kalp robotu kalbin kasılmasından daha güçsüz kasılarak, kalbin atışına yardımcı olmakta. Kalp robotunun en önemli özelliği direk olarak kan ile temas halinde olmaması. Bu özellik pıhtılaşma riskini fazlasıyla düşürmekte. Kalp robotu kalbin üzerine sarılmakta, yapısında ise ince silikon kılıf ve hava basınçlı çalıştırıcılar bulunmakta. Bu kalp robotunun iç yapısındaki hava basınçlı çalıştırıcılar, memelilerin kalp kaslarının bir kopyası gibi. Kalp robotunun iç yapısındaki hava basınçlı çalıştırıcıların ihtiyaç duyduğu havayı harici bir kaynakla dışarıdan almakta.
 

Yalnızca Amerika'da 5.7 milyon insan kalp yetmezliği hastalığına yakalanmış durumda, kalp yetmezliği teşhisi konulan insanların yarısından fazlası hastalığın tespitinden beş yıl sonra yaşamını yitirmekte. Kalp yetmezliği hastalığının tedavisi için Amerika'da her yıl ortalama olarak 30.7 milyar dolar harcanmakta. Mevcut kalp yetmezliği tedavileri, sıvı birikimini azaltmak için beta engelleyicileri ve idrar sökücü gibi ilaçlar kullanılmakta. Ayrıca ilaçlara ek olarak tedavilere sigarayı bırakmak ve hafif fiziksel aktiviteler gibi sağlıklı yaşam tarzı değişikleri eklenmekte. Fakat kalp yetmezliği için yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemi yardımcı ventriküler cihazı. Bu cihaz kalp atışlarına yardımcı olmasına rağmen halen pıhtılaşma riski yüksek seviyelerde.
 


►İlginizi Çekebilir: Robotik Cerrah | Herosug

Çeşitli spesifik hastaların kalbine uygun olarak robot kalp farklı şekillerde çalışabiliyor. Örneğin; eğer hastanın kalbinin bir bölümü diğer bölümüne göre daha az çalışıyorsa kalp robotu kalbin az veya çok çalışan bölümlerine göre farklı güçlerde çalıştırılabilir. Veya kalp güçlü atmaya başlarsa kalp robotu kendi atışını azaltarak kalbin kendi kendine güçlü atışına  izin verebilir.

Uzmanlar kalp robotunun medikal alanında insan vücuduna yerleştirilen robotlar için bir mihenk taşı olacağını ve birçok yeni çalışmaya kaynak olacağını söylüyorlar. Fakat kalp robotu henüz insanlar üzerinde test edilmemiş durumda. Araştırma ekibi çalışmanın bir sonraki adımının cerrahlar ile birlikte kalp robotunu insanlar üzerinde test etmek olduğunu söylüyorlar.

 


Kaynak:

interestingengineering.com
Osman Nuri KOÇ Osman Nuri KOÇ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.