elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Havadan elektrik enerjisi üretmek mümkün mü ?

Nikola Tesla, bize bu gün bile hayal gibi gelecek pek çok projenin altına imzasını atmıştı. Günümüzde ise onun izinden giden bir grup kimyager sıradışı bir projeyle karşımızda.



A- A+
02.09.2010 tarihli yazı 11786 kez okunmuştur.

Nikola Tesla bu haberi duysaydı eminiz çok kıskanırdı.





Doğanın yenilenebilir enerji konusndaki cömertliğine rağmen halen kullanılamayan pek çok doğal enerji kaynağı mevcut. Bu alanda sağlanacak bir ilerleme için hızla devam eden yenilenebilir enerji teknolojisi çalışmalarına sıradışı bir çalışma daha eklendi.





Brezilya'daki Campinas Üniversitesi'nden bir grup kimyager, elektriğin havada nasıl oluştuğunu ve nasıl açığa çıktığını keşfettiklerini iddia eden çalışmalarını açıkladı.





Bu bilgiye dayanarak grup, atmosferde oluşan elektrik yüklerini seçip toplayacak bir cihaz geliştirilebileceğine ve toplanan bu yüklerin de elektrik üretiminde kullanılabileceğine inanıyor.





Fernando Galembeck'in öncülük ettiği grup, bu süreci bir laboratuvarda atmosfere ait toz parçacıklarıyla beraber su buharı reaksiyonlarını izlerken keşfettiklerini açıkladı.





Grup havada yüksek oranda su buharının bulunduğu anlarda, bir başka deyişle havada nemlilik oranı fazlayken, silisin (kum, çakmaktaşı, kuvars gibi silisyumun oksijenli bileşimlerine verilen ad) daha fazla negatif yükle yüklendiğini; ayrıca alüminyum fosfatın da nemlilik oranı fazlayken daha fazla pozitif yükle yüklendiğini keşfettiklerini belirtti.











"Bu durum atmosferdeki suyun elektrik yükleri oluşturduğunun ve onları temasa geçmesi için diğer materyallere aktardığının açık bir kanıtı. Biz buna "nemlilik elektriği" anlamına gelen "hygroelektrik" adını verdik.", diyor Galembeck.





Fakat metallere yüklenen elektriğin miktarının son derece düşük olduğu belirtiliyor. Güneş enerjisinden sağlanan elektriğe göre 100 milyon kez daha düşük bir miktar bu.





Öte yandan bu buluş doğruysa, Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimyacılar Birliği (IUPAC) üyesi birçok bilim adamı arasında yaygın bir şekilde desteklenmiş bir teoriye karşı gelinmiş olunuyor : su elektriksel olarak nötrdür, yani bir elektrik yükü içermez.





Aynı zamanda IUPAC üyesi olan Galembeck, New Scientist Dergisi'ne verdiği röportajda bu teoriden şüphe etmemekle birlikte sudaki iyon oransızlığı gibi gerçek hayattaki maddelerin yük üretebileceğine inandığını söyledi.





Campinas Üniversitesi'ndeki bu gruba göre bu keşif, toplam enerjiden istifade etmeyi sağlayacak bir cihazın yaratılmasına öncülük edebilir. Bir güneş paneline benzer şekilde, çatıya yerleştirilen bir hygroelektrik paneli atmosferdeki elektriği yakalayabilir. Yakalanan bu elektrik daha sonra bir binanın enerji kullanımı için transfer edilebilir.





Elektriği yakalamaya ek olarak, böyle bir cihaz aynı zamanda elektrik yüklü bir binanın çevresini drenaj için kullanılabilir veya fırtınalar sırasında yıldırım olayı olarak bilinen elektriğin atmosferde deşarj olmasını önleyebilir.





Galembeck, "Kesinlikle daha çok uzun bir yolumuz var. Fakat hygroelektriğin kullanılmasıyla birlikte elde edeceğimiz kazançlar uzun vadede önemli olabilir.", diyor.





Grubun araştırma sonuçları ayrıca Amerikan Kimya Derneği'nin Boston'daki 240. ulusal toplantısında yayınlandı.



Elektrikport / Emre GÜRBÜZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.