elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geleceğin Biyomakinelerine Adım Adım |
Biyo-Robotlar

İllinois Üniversitesi mühendisleri, kas hücreleri ile yürüyebilen biyo-robotlar geliştirdi. Bu robotlar hantal, ağır ve büyük elektrik motorları yerine biyolojik motor olan kas hücreleri ile çalışıyor ve manyetik alan değişimi ile kontrol edilebiliyor. Biyo-robotlar, özellikle cerrahi alanında geleceğin makineleri olmaya aday durumda.



A- A+
06.07.2014 tarihli yazı 14391 kez okunmuştur.
İllinois Üniversitesi araştırmacıları, biyo-robot teknolojisine 2 yıl önce kalp hücreleri ile adım atmıştı. Ancak kalp hücrelerinin sürekli olarak çalışması, biyorobotların kontrollerini imkansız bir hale getirmekteydi. Araştırmacılar, bu sefer daha farklı bir yaklaşım ile biyolojik motor olan kas hücrelerini kullanarak tasarladıkları biyo-robotlarda çok daha başarılı sonuçlara ulaştılar.



►İlginizi Çekebilir: Olta Misinasından Yapay Kas Üretildi
 
 
Günümüz robotları ağır ve hantal elektrik motorları ile donatılmış durumda. Teknoloji şimdilik bu kadarına izin verse de biyo-robotlardaki yeni donanım gelecek için  büyük umut vaad ediyor. İllinois üniversitesi araştırmacılarının ürettiği 1 cm uzunluğundaki biyo-robot, alıştığımız elektrik motorları yerine kas hücrelerini kullanıyor ve manyetik alan ile kontrol edilebiliyor.

 

►İlginizi Çekebilir: İnsan Vücudunda Elektrik Üretimi

 
Yeni nesil biyo-robot, kas yapısı üzerine giydirilmiş hidrojelden oluşuyor. Dış elektriksel impulslar, kasta kasılmaya neden olduğu anda ayaklar hareket etmeye başlıyor. Bu robotun hızı, frekans değişimi ile kontrol edilebiliyor. Şu an için sadece yürüme işlevini gerçekleştirebilen bu robota, sonraki adımda nöronlar eklenerek farklı yönlerde hareket edebilmesi amaçlanıyor.
 
Eğer geliştirme işlemleri başarı ile sonuçlanırsa cerrahi robotik alanı çok farklı bir boyut kazanmış olacak. Damar içi kaşifi olmaya aday olan bu robotlar ilaç dağıtımı, akıllı implantlar gibi sayısız alanda kullanılabilir.

Biyo-robotun performansını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;





Kaynak:

►Spectrum


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.