elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Faizde ilk indirim Ekim ayında

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu ayki toplantıdan itibaren ölçülü faiz indirimi de olmak üzere bütün politika seçeneklerinin göz önüne alınacağını açıkladı.



A- A+
05.09.2008 tarihli yazı 3496 kez okunmuştur.

Yılmaz'dan gelen bu beklenmedik faiz indirimi sinyalinin "sürpriz" olarak değerlendirildiği piyasalarda faiz yüzde 18,82'ye gerilerken, dolar 1,2260 YTL'ye fırladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise yurtdışı piyasalardaki düşüşe bağlı olarak yüzde 1,91 değer kaybetti. 2019 vadeli tahvilin ihracı için önceki gün yetki veren Hazine ise uluslararası piyasalarda 1.5 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. 11 Mart 2019 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 7, yatırımcıya getirisi ise yüzde 7,05 olarak gerçekleşti.





Güvercin durumuna geçilmedi


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Para Politikaları" konulu toplantıda konuşan Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın faiz kararlarında şahin durumundan güvercin durumuna geçmediğini belirtti. Ellerindeki veriyi son ana kadar inceleyip, ona göre politika belirleyeceklerinin altını çizen Yılmaz, "Petrol fiyatları bugün itibariyle bankanın baz senaryosunun altında. Bu durumun kalıcı olması halinde politika duruşu gözden geçirilir. Ancak bu, Merkez Bankası seri halde faiz indirimine gidecek demek değildir" diye konuştu. Durmuş Yılmaz, mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirterek, son dönemde beklentilerde ortaya çıkan kötüleşmenin, parasal sıkılaştırmanın etkisiyle durduğunu kaydetti.





Faiz 40 baz puan düştü


Yılmaz'ın bu açıklamaları öncesinde bono piyasasında yüzde 19,22'den işlem gören 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi, işlem bazında yüzde 18,81'e kadar geriledi. Faiz bugün valörlü işlemlerde ise yüzde 18,93 seviyelerine yükseldi. Önceki gün parite etkisiyle 1.21 YTL'nin üzerini zorlayan ve faiz sürprizi öncesinde 1.2140 YTL'den işlem gören dolar kuru da güçlü yabancı alımlarıyla 1.2260 YTL'ye kadar yükselerek 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Yılmaz'ın açıklamaları dolar ve faiz cephesinde etkisini gösterirken, yutdışı piayasalardaki olumsuz havadan etkilenen İMKB, 772 puanlık kayıpla 39.556 seviyesine geriledi, hisse senetlerinin kaybı yüzde 1,91 oldu.





İndirim eylülden sonra


Faiz politikasının belirlendiği Merkez BankasıPara Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısı 18 Eylül'de yapılacak. Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 16,75 düzeyinde bulunuyor. Yılmaz'ın faiz indirimi konusunda bu kadar açık konuşmasının kendileri için sürpriz olduğunu belirten JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, "Merkez Bankası'nın gelecek ilkbahara kadar para politikasında gevşemeye gitmesini beklemiyorduk. Ancak şimdi bu tahminimizden o kadar emin değiliz" diye konuştu. Cebeci, faiz indiriminin ise eylülde değil, gıda ve enerji fiyatlarına ve mali disiplinden taviz verilmemesine bağlı olarak ekim veya kasımda başlayabileceğini söyledi.


Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ ise Yılmaz'ın açıklamasının bono ve döviz piyasasında bir faiz indirimi olasılığını güçlendirdiğini söyledi. Altuğ, faiz indiriminin eylül ayından sonra olmasını beklendiklerini belirtti.


"Ben zaten Merkez Bankası'nın eflasyon hedefinde revizyona giderken petrol fiyatlarını 140 olarak baz aldığında çok şaşımıştım" diyen Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç ise "Merkez Bankası'dan yılsonuna kadar 75 baz puan, 2009 yılında ise 150 baz puan faiz indirimi bekliyorum" diye konuştu.





Durmuş Yılmaz'dan mesajlar





Küresel krizin reel sektöre yansımaları görülecek





* Bir yılını tamamladığımız küresel krizin ortasındayız.


* Son dönemde dünyada oynaklığın boyutları arttı.


* Küresel krizin reel sektöre yansımaları görülecek.


* Risk algılamalarında olumsuz seyir devam ediyor.


* Siyasi belirsizliğin kalkmasıyla Türkiye'nin risk primi olumluya döndü.


* Büyüme için önce siyasi, sonra fiyat ile ekonomik istikrar şart.


* Dünyada emtia ve gıda fiyatlarıyla enflasyon belirgin bir şekilde arttı.


* Brezilya hariç gelişen ülkelerde enflasyon hedef bandının üzerine çıktı.


* Enflasyon yükselirken merkez bankalarının para politikalarında ayrışma yaşandı.


* Her ülke kendi koşullarına göre faiz kararı veriyor.


* Arz şoklarının gecikmeli etkileri hizmet fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.


* Gıda fiyatlarının yüksek seyrinin sürmesi riski var.


* Parasal sıkılaşmanın etkisiyle son dönemde beklentilerdeki kötüleşme durdu.


* Eylülden itibaren ölçülü faiz indirimi dahil politika seçenekleri gözönüne alınacak.



Kaynak: Referans


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.