elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Mühendisleri için 10 Proje

İyi bir mühendis olmak için her zaman var olanın dışında, yeni ve ilgi gören fikirlere açık olunmalı ve bu şekilde üretmeye çalışılmalıdır. Bu yazımızda mühendisler ve mühendis adayları için 10 örnek proje fikrini listeledik.



A- A+
12.02.2018 tarihli yazı 17068 kez okunmuştur.

1)GSM Tabanlı İşlemler

Bu proje ile asıl amaçlanan akım, gerilim, sıcaklık, güç faktörü gibi çeşitli trafo parametrelerini GSM iletişimiyle uzaktan elde edebilmektir. Böylece, uzaktaki operatör bu yakalanan parametre değerlerini analiz edebilir. Denetleyici, verileri görüntüleyebilir ve ayarlamaların güvenlik veya işlevsellik amaçları için gerekli olup olmadığını belirleyebilir. Aynı zamanda bir kullanıcı tarafından devre kesiciler, yalıtıcılar, röleler, zil alarmları gibi trafo ekipmanları GSM üzerinden uzaktan kumanda edilebilir.
 

►İlginizi Çekebilir: GSM Nasıl Çalışır? 
 

2)Ormanları Yangınlardan Koruma Sistemi

Bu projenin uygulanma amacı, bir Zigbee iletişimi kullanarak orman yangınını uzaktan algılamak ve önleyebilmektir. Ormanda duman ve yangın dedektörü gibi farklı sensörler ile güneş panel sistemi ile güçlendirilmiş olarak verici devresi bulunur. Verici devresindeki gömülü devre, verilerin toplar ve verileri Zigbee iletişim modülü aracılığıyla uzak bir bilgisayara gönderir. Alıcı tarafında Zigbee-alıcı-verici tabanlı bir bilgisayar bu sinyalleri alır ve buna göre yangın motorlarını uyarır. Aynı zamanda ormandaki yangından korunma ekipmanı uzaktan kumanda edilebilir. Böylece bir yangın meydana geldiğinde yetkililer, otomatik olarak bilgilendirilir ve hızlı bir şekilde harekete geçilmesi sağlanmış olur.
 

3)Evlerde Android Tabanlı Elektrikli Cihaz Kontrolü

Evlerinde yaşayan insanlar için hayatı kolaylaştırmak oldukça önem taşıyan bir projedir. Kablosuz bir Bluetooth bağlantısı ve etkileşimli bir Android uygulaması sayesinde, kullanıcının evdeki cihazlarını uzaktan kontrol etmesi sağlanabilir.
Robot kontrolüne imkan sağlayan mikrokontrolör (mikrodenetleyici) kullanılarak, aletlerin yerleştirilmesi için kolaylık sağlanabilir. Buna ek olarak, aletler üzerine yerleştirilen bu alıcılarla eşleşmek ve optimum sonuçlar için yüksek bağlantı sağlamak için akıllı telefonlar kullanılabilir.


 


İlginizi ÇekebilirAndroid Tabanlı Aynasız Kamera
 

4)Maksimum Güç Noktası İzlemeli Fotovoltaik Güneş Enerjisi Üretimi

Bu sistem, fotovoltaik sistem maliyetini en aza indirgeyerek, elektrik enerjisi üretmek için gerekli panel sayısını önemli ölçüde azaltır. Güneş tek bir yerde sabit olmadığı için maksimum güç üretimi mümkün değildir. Bu nedenle, bu sistem maksimum güç üreten noktayı belirleyen bir MPPT (Maximum Power Point Tracking) denetleyicisi tasarlanarak uygulanabilir.
Ayrıca bu sistem, maksimum güç noktasına karşılık gelen ikinci dereceden fonksiyonu hesaplamak için ikinci derece denklem tabanlı algoritma kullanmaktadır. Böylece, algoritma yürütülür ve çıkış voltajını ayarlamak için DC dönüştürücüyü uygun bir şekilde kontrol eder.

 
 

5)PLC ve SCADA Tabanlı Trafik Kontrol Sistemi

Trafik kontrol sistemi ile geliştirlen projelerde asıl amaç,  trafik tıkanıklığını en aza indirmektir. Bunu gerçekleştirmek için PLC (Programlanabilir Lojik Kontrolörler) ve SCADA HMI kullanılabilir. Bu sayede trafik sinyalleri kolayca izlenip kontrol edilebilir. Bu sistem trafik yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarda, ücretli kapılarda ve park yerlerinde oldukça yararlıdır.
Proje sayesinde yoğun alanlar ve kavşaklar hakkında trafik bilgileri toplanabilir. Bu sayede, farklı kavşak yollarındaki trafiği senkronize etmek bu sistemle mümkündür. Ayrıca, farklı kavşaklardaki trafik yoğunluğuna bağlı olarak trafik ışıkları uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir.

 

6)Güç Kullanımı ve Maliyetleri Azaltmak

Bu projenin amacı, endüstri alanında meydana gelen güç faktörü cezalarını en aza indirmektir. Bunun için, endüktif yük ile paralel bağlanmış kapasitör sayesinde güç faktörü geliştirilebilir. Endüstrilerdeki gecikmeli yük nedeniyle, güç faktörü aniden düşer ve elektrik hizmeti veren şirketler ağır yük cezası uygularlar. Dolayısıyla bu önerilen sistem kondansatörleri güç faktörü değerine göre değiştirerek güç faktörünü geliştirir. Güç faktörü düşük olmasına rağmen, sistemde kondansatörler bağlı olduğundan, ceza uygulanmaz. Endüstriyel pazarda buna olan ihtiyaç büyüktür.

Bu devre, Sıfır Gerilim Geçişi (ZVS) ve Sıfır Akım Geçişi (ZCS) alt devreleri ile gerçekleştirilir. Böylece, bu devrelerin elde edilen gerilim ve akım konumları, aralarındaki zaman farkını hesaplamak için kullanılır ve güç faktörü hesaplanır. Böylece, güç faktörünün değerine bağlı olarak, kondansatörler yük boyunca bağlanır.

 
 

7)Fırçasız DC Motorun Hız Kontrolü

Bu devrenin uygulanmasının amacı, fırçasız DC motor için kapalı devre sistemi tasarlayarak istenen hızda mekanik yükler çalıştırmaktır . Kapalı çevrim işlemi, gerçek hızı istenen ile karşılaştırmak için bir geri besleme sistemi kullanır.
Kullanıcının istediği hıza girmesine izin vermek için, sisteme matris tuş takımını dahil edilmelidir. Bir kontrol devresi bu bilgiyi alır, hız sensörü tarafından algılanan gerçek hızı karşılaştırır ve buna karşılık PWM sinyallerini motora gönderir.

 


►İlginizi Çekebilir: DC Motorlar Nasıl çalışır?
 
 

8)Otomatik Oda Işığı Kontrol Cihazı

Bu proje ile amaçlanan ev,ofis vb. yerlerde enerji israfını önlemektir. Projede birisi odaya girdiğinde ışıkları açan ve çıktığında kapatan bir mekanizma olmalıdır. Bunu yapabilmek için giren veya çıkan insan sayısı bilinmelidir ve bu nedenle kişileri görüntüleyen LCD olmalıdır. Çıkanların yanı sıra odada bazı insanlar hâlâ var ise ışıklar sönmemelidir. Bu sistemde, IR LED ve IR sensöründen oluşan setler, odadan çıkıp giren kişileri tespit etmek için mikro denetleyiciye bağlanır. Mikro proğramlanabilir IR sensörü giren sinyalleri alır. Aynı şekilde, çıkış sensörü sinyali için lambayı kapatır ve ayrıca ekranda görüntülenen sayımı azaltır. 
 

9)Arduino ile Ev Otomasyon Sistemi

Evin ısıtma, havalandırma iklimlendirme veya aydınlatma cihazlarını merkezi bir sistem ile kontrol etmeye ev otomasyon sistemi denir. Bu sistem, ev aletlerinin uzaktan kumandası için, Bluetooth iletişimine sahip Arduino geliştirme kartını kullanıyor. Bir arayüz ve uygulama oluşturulması gerekmektedir. Bu uygulamada, Bluetooth aracılığıyla ışıklar ve klima sistemiyle iletişim kurulur. Önemli olan Arduino'nun kullanıcılardan gelen komutları yönetmesidir.
 

10)Üç Fazlı İndüksiyon Motoru için Yol Verme

Bu proje ile amaçlanan, düzgün çalışmayan üç fazlı bir indüksiyon motorunu çalıştırma prosedürünün maliyetini en aza indirgemek ve motorun başlama akımını azaltmaktır. Başlangıç ​​akımı daha düşük olduğunda, çalıştırma otomatik olarak daha pürüzsüz olacak ve bu nedenle daha ucuz olacaktır. Bu sistem için gerekli olanlar, silikon kontrollü doğrultucular, üç fazlı indüksiyon motoru, kontrol ünitesi ve tristörlerdir. Motor çalıştığında kontrol ünitesinden tetikleyici sinyaller alacak şekilde sistem oluşturulmalıdır.


Kaynak:
interestingengineering.com
elprocus.com
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar