elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyada AR-GE yarışı hızlanıyor

Dünyada AR-GE alanında yatırımlar artarken, Çin üretimde olduğu gibi AR-GE'de de ABD ile arasındaki mesafeyi kapamaya çalışıyor.



A- A+
02.09.2008 tarihli yazı 4071 kez okunmuştur.


Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) alanında önde gelen dergilerden R&D Magazin'in 2008 Küresel AR-GE Raporu, bu alandaki son tabloyu ortaya koydu.







Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan TECHNOINVENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu, 2008 yılında gerçekleştireceği yaklaşık 365 milyar dolar AR-GE yatırımı ile bu alanda birinciliğini koruyan ABD'nin ardından 217 milyar dolarla ikinci sırada yer alan Çin'in, 2 yıl üst üste yüzde 20'nin üzerinde AR-GE yatırımı artışı sağladığına dikkat çekti.



Kaykayoğlu'na göre, dünyada üretim liderliğinin yanı sıra teknoloji liderliğini de ele geçirmek isteyen Çin, sahip olduğu bütçe ve cari fazla ile AR-GE yatırımlarını artırmaya bu tempo ile devam edebilir.







AR-GE harcamalarıyla ilgili yapılan sıralamada ilk 10 ülke içinde Amerika, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan, İngiltere, Güney Kore, Kanada ve Tayvan yer alıyor.



Kaykayoğlu, ilk 10 içerisinde Uzak Doğu'dan yükselmekte olan 5 ekonomi bulunmasına dikkat çekerek, Türkiye'nin mutlaka ilk 15'i hedeflemesi gerektiğini belirtti.







Kaykayoğlu, "Türkiye'nin AR-GE harcamalarında küresel ölçekte 25. sırada olması genel olarak iyi yorumlanabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki Türkiye ekonomik büyüklük bakımından dünyada 17. sırada yer alan bir sanayi ülkesidir.



Türkiye, 5 yıl içinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle hareket etmektedir. Bu doğrultuda, aynı süreç içerisinde AR-GE alanında da kesinlikle bunun ilk 15'in içine girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bugün ucuz mallarıyla bizleri korkutan Çin, yarın patentli teknolojileri ile rüyalarımıza girmeye devam edecektir" dedi.







Yıllık AR-GE yatırımı 4.8 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye'nin, dünya AR-GE liginde 15. sırada olan Hollanda'yı yakalamak için 13 milyar dolar seviyesine ulaşması gerekiyor.



Bu durumun önemli bir kaynak ihtiyacı doğurduğunu dile getiren TECHNOINVENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kaykayoğlu, kaynak ve yatırım konusunda da şunları söyledi: "AR-GE konusu, bütünsel bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Şirketler ve diğer sanayi kuruluşları, bu alana bütçe ayırmakla birlikte yeni ve katma değerli ürün ve prosesleri çıkartmak için AR-GE yönetimi ve metodolojilerini öğrenmeli, içselleştirmeli ve bu alanda iyi uygulamalara imza atabilmelidir. Bu şekilde inovatif-yenilikçi ürünlerle AR-GE yatırımlarının geri dönüşü hızlanır, kaynak ve gelir üretimi el ele gerçekleşir."







Kurum ve kuruluşların yatırım sürekliliğini sağlayabilmek için yapılan her çalışmanın finansal değere dönüşmesinin gerekliliğine dikkat çeken Kaykayoğlu, "Bunun yolu, teknolojik inovasyondur. Türk şirketlerinin dikkat etmesi gereken diğer önemli konu budur" diye konuştu.



2008 Mart ayında çıkan AR-GE kanununun özellikle AR-GE ve inovasyonu bir rekabet stratejisi olarak belirleyen firmalar için çok önemli bir avantaj olduğunu belirten Kaykayoğlu, firmaların gecikmeden AR-GE ve inovasyon konusunda kendilerini geliştirmelerini ve hızlı sonuç alacak yapılanmalara gitmeleri gerektiğini kaydetti.





Kaynak: İHA

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.