elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çimento Fabrikaları Proses Fanlarında Verimliliğin Artırılması

Çimento üretim prosesinde toplam elektrik enerjisi tüketiminin bir bölümünden sorumlu olan kömür değirmeni ID fanında, Siemens’in gerçekleştirdiği enerji verimliliği uygulaması ile 235 kWh enerji tasarrufu sağlanırken yılda 814 bin 906 kg CO2 salımı önlendi.



A- A+
29.08.2017 tarihli yazı 8370 kez okunmuştur.
Türkiye’nin 10. Kalkınma Planı’nda belirlenen hedefler arasında enerji ithalatına bağımlılığının azaltılması, enerji maliyetinin sürdürülebilir kılınması, enerjinin verimli kullanılması ve en önemlisi de çevrenin korunması yer alıyor. Bu kapsamda, yüksek enerji tüketimiyle öne çıkan çimento sektöründe enerji maliyetleri ve sera gazı emisyonları da gün geçtikçe önem kazanıyor. Çimento sektöründe toplam maliyetin üçte ikisi enerji kaynaklı olduğu için enerjinin daha verimli kullanılması, işletmelerin son yıllarda stratejilerini belirlerken dikkat ettikleri birincil parametre olarak öne çıkıyor.
 

Çimento üretim prosesinde elektrik enerjisi tüketiminin büyük bir bölümü, proses fanları tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle proses fanlarında, enerji verimliliği uygulamalarıyla yüksek tasarruflar sağlanabilir. Siemens Türkiye, bu doğrultuda gerçekleştirdiği bir çalışmayla çimento üretim proseslerinde kullanılan ve elektrik tüketim payı yüzde 1,5’lere ulaşan yüksek enerji tüketicilerden kömür değirmenleri ID fanlarında, enerji verimliliğini artırarak tasarruf sağlanmayı amaçladı.

Çimento fabrikalarında bulunan proses fanları, enerji verimliliği açısından incelendi. Uygulama öncesi ve sonrasında yapılan hesaplama ve ölçümlerde, fanın enerji tüketimlerinin azalması sayesinde enerji tasarrufu sağlandı.




Uygulama öncesinde fandaki kısma işlemi emiş klapesi ile yapıldığı zaman çekilen güç 610 kW ölçülürken; uygulama sonrasında kısma işlemi değişken hız sürücüsüyle sağlandığında tüketimin 375 kWh’e düştüğü gözlemlendi. Ölçümler sonucundaki hesaplara göre 235 kWh enerji tasarrufu sağlandı. Ayrıca bu enerji verimliliği uygulaması ile yılda 814 bin 906 kg CO2 salımı önlendi.
 

Orta Gerilim Değişken Hız Sürücüsü (Sinamics Perfect Harmony - GH180)


Mert Kalpar, Metehan Karaca - Siemens Türkiye Makine Mühendisi ve Enerji Verimliliği Uzmanları

Kaynak: 






Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar