elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bu Kamera Terahertz Kameralardan Bile Daha İyi

Yeni bir terahertz kamera, Ohio Eyalet Üniversitesi'nde Prof. Kubilay Sertel danışmanlığında, lisansüstü araştırma görevlisi Georgios Trichopoulos tarafından geliştirildi.



A- A+
17.03.2013 tarihli yazı 14671 kez okunmuştur.
Duvarların arkasını, vücutları, çantaları taramak için  x-ray ışınlarının yerine zararsız radyo dalgası kullanarak tarama yapan yeni bir video kamera prototipi; Ohio Eyalet Üniversitesi’nden Prof. Kubilay Sertel danışmanlığında, lisansüstü araştırma görevlisi Georgios Trichopoulos tarafından geliştirildi. Kamera, havaalanlarındaki x-ray tarayıcılarının yakalayamadığı şeyleri görebilecek ve video formatında saklayabilecek ve bu sayede insanlar, güvenlik görevlileri tarafından tekrar tekrar tarayıcılardan geçirilmek zorunda kalmayacak.

Zaten günümüzde kullanılan duvar arkasını görebilen kameralar var fakat bunlar ya kızılötesi ya da x-ray özelliği taşıyor. Fakat; kızılötesi sadece karanlıkta ya da sıcaklık farkı olduğunda tam verimlilikle kullanılabilir, x-ray ışınları ise canlı hücrelere zarar vermektedir.

Trichopoulos’un video kamerası ise terahertz mertebesindeki dalga boyunda ışık kullanıyor. Bu dalga boyu kızılötesininkinden uzun ve radyo dalgasından kısadır. Bu sebeple x-ray ışınları kadar insanlara zararlı değildir.
 


X-ray tarayıcılar yoğun maddeleri (bıçak, silah gibi metalik nesneler) görüntüleyebilirken; Terahertz tarayıcılar sadece metalleri değil plastik ve sıvıları bile açığa çıkarabiliyor. Asıl mesele olan uyuşturucu ve plastik patlayıcılar gözden kaçmıyor.Ne yazık ki terahertz tarayıcılar video kaydı sunamıyor bu yüzden insanlar 3 sn tarayıcıda kalıyorlar.

Trichopoulos’ un kamerası ise video çekebiliyor. Bu kamera milimetrenin onda biri çapında binlerce minik anten içeren bir sensör yardımıyla çalışıyor. Bu antenler terahertz ışınları topluyor. Etrafımızdaki terahertz ışınlar sensörün hemen algılaması için yeterince berrak olmayabilir. Öyle ki nasıl tv kameraları çekeceği nesneyi ışıklandırmak için spot kullanır, terahertz kamera da taramak istediği nesneye terahertz dalga yayan bir vericiye sahiptir.Her bir minik anten ışınımı yakalar ve işlemciye onu piksele çevirmesi için bir elektrik sinyali yollar. Tıpkı dijital kameraların sensörlerinin yaptığı gibi…

Trichopoulos’un kamerası binlerce anten sayesinde ışınımı çabucak algılar bu sayede bir video oluşturulabilir. Diğer terahertz kameralar daha az anten kullanır ve bu kameralarla sadece hareketsiz görüntüler oluşturulabilir.

Trichopoulos’un kamerasındaki bir diğer yenilik de farklı dalga boylarına duyarlı olması. Bir video kamera gibi görünür ışığın tüm renklerinin dalga boylarını kaydederek bir renkli resim oluşturulabilir.

Bu süper kameranın havaalanı güvenlik taramalarından başka yetenekleri de var. Örneğin; suyun bazı dalgaları yansıtabilmesi özelliği sayesinde; yanmış insan dokularının ne kadarının zarar gördüğü iyi bir şekilde görüntülenebiliyor.

Trichopoulos’un çalışması IEEE Transactions on Antennas and Propagation’da yayınlandı ve kameranın üretimi için üniversite ve Traycer System Inc. Arasında işbirliği yapıldı.
 

► İlginizi Çekebilir : Artık Türkiye'nin de Kendi Kızılötesi Kamerası Var !



Kaynak : 

Link için tıklayınız.
 
 
 
AYKUT GOKDEMIR AYKUT GOKDEMIR Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.