elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Borulardaki Sızıntıları Tespit Eden Robot:
PipeGuard

Borulardaki sızıntıların tespit etmek için zaman zaman kazı yapılması, boruların yerlerinden sökülmesi önemli bir zaman ve para kaybına yol açıyor. MIT araştırmacıları, tüm bunlara gerek kalmadan borulardaki sızıntıları tespit edebilen PipeGuard isimli bir robot geliştirdi.



A- A+
31.07.2017 tarihli yazı 6223 kez okunmuştur.
MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen PipeGuard, herhangi bir boru matrisindeki sızıntıları bulmak için basınç sensörleri ve yer tespit ekipmanı ile sızıntıları bulabiliyor. Yeni robotik sistemde sızıntı bulmak için iki yöntem var. Suda yüzen özerk robot veya uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen robot. Her iki yöntemle de çalışabilen PipeGuard yapay sızıntıları bulma testini yüzde 100 başarı ile tamamlayarak teknolojinin bu alanda kullanılabilirliğini ortaya koydu.
 

PipeGuard Nasıl Çalışıyor?

Robotun arkasındaki lastiksi yapı, borunun çapına göre genişleyip daralabiliyor. Herhangi bir yangın musluğu ile boru içinde sokulabilen robot, suyun akışı ile harekete geçiyor. Lastik kısmı ve basınç sensörleri ile basınçtaki değişimleri inceleyen robot, sızıntı yerini bulabiliyor. Boru içindeki yolculuğu son bulan robot çıkarıldıktan sonra, ağ bağlantısı ile borudaki hareketine dair tüm verilere ulaşılabiliyor.
 

Robot, Meksika’da su kaynaklarının yüzde 40’ının atık olarak kaybedilmesine neden olan boru sızıntılarının bulunmasında kullanılacak. PipeGuard sayesinde Monterrey şehrinde 80 milyon dolarlık tasarruf sağlanması hedefleniyor. Robotun geliştiricileri, PipeGurad’ın gelecekte sadece sızıntı tespiti ile kalmayıp, boru sızıntılarını onarabileceğini de belirtiyor. Dünya’daki su dağıtım sistemlerinin yüzde 20’sinin sızıntılar ile kaybedildiği düşünüldüğünde robotlar bu alanda oldukça önemli çalışmalar gerçekleştirecek. Şimdilik su boru hatlarıyla sınırlı kalan PipeGuard’ın petrol ve doğal gaz boru hatlarında da kullanılabileceği belirtiliyor.
 


Kaynak:

interestingengineering
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.