elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Borulardaki Sızıntıları Tespit Edebilen Robot Geliştirildi

Borularda meydana gelen sızıntılar, maddi ve manevi zararlara neden olabiliyor. Bu sızıntılar özellikle petrol ve doğalgaz iletim hatlarında yaşandığında durum çok daha acı verici sonuçlara neden olabiliyor. MIT’den bir grup araştırmacı, sızıntıların neden olabileceği olumsuzlukları tespit edebilmek için boruların içinde ilerleyebilen bir robot tasarladı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
25.11.2014 tarihli yazı 6398 kez okunmuştur.
Sıvıların veya gazların, iletim sistemlerinde kullanılan boruların kalitesine ne kadar dikkat edilirse edilsin, çeşitli fiziksel etkenler borularda aşınmalar ve delinmeler yaparak sızıntıya neden oluyor. Hatta dünya üzerinde sızıntıların yaşanmadığı su, doğalgaz veya petrol şebekesi yok denilebilir. Hem maddi hem manevi açıdan oluşturduğu bilanço nedeniyle, sızıntıların tespit edilmesi çok kritik bir önem taşıyor.
 

 


MIT’den bir grup araştırmacı, sızıntıların tespit edilebilmesi için prototip bir robot tasarladı. Boruların içinde gezinerek bilgi aktarımını sağlayan robotun özellikle doğalgaz ve petrol hatları için kullanılabiliceği düşünüyor. Peki nasıl mı çalışıyor?
 

 


Saatte 4,5 km hızla hareket eden robot, basınç farklarını tespit etme üzerine kurulu bir sisteme sahip. Arkadaki yuvarlak kısmında bulunan, poliüretandan üretilmiş zar, basınç değişimini saptıyor ve disk akış değişimine karşı tepki gösteriyor. Uygulanan kuvveti ölçen sensörler, böylelikle sızıntının boyutunu saptayabiliyor. GPS bağlantı sayesinde robot ve dahili bilgisayar arasında iletişim kurularak, yönlendirme ve uyarı alımı sağlanabiliyor.


Kaynak:

►Designnews

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.