elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IEEE |
Üniversite Öğrenci Kulüpleri

IEEE, önemli bilim insanlarının da katkılarıyla kurulmuş, 395 bini aşkın üyeye sahip olan, evrensel teknik bir kuruluştur. Teknoloji ve bilimin her alanıyla ilgili olan bu kuruluş Türkiye'de de çok sayıda üniversitede yer almaktadır.



A- A+
18.12.2014 tarihli yazı 10694 kez okunmuştur.
IEEE, insan toplumunun faydasına olan, inovatik ve teknolojik gelişimlere dayalı, dünyanın en büyük ve profesyonel topluluğudur. Bu topluluk elektrik, elektronik ve bilgisayar biliminin her alanını içiren; modern toplumların temel taşını oluşturan bilim ve teknolojiyi destekleyip ilgilenen bir yapıdır.

IEEE, 1884 yılında, elektriğin toplumsal kullanımının büyük bir etki kazanması ile ortaya çıkmıştır. O sıralar kurulu tek bir büyük elektrik endüstrisi vardı, "Telgraf". 1840lı yıllarda telgraf ile bütün dünyada seyahatten daha hızlı bir bilgi ağı oluşturuldu.  Bunun devamında da elektriğin gücü, aydınlatma endüstrisi ve telefon ortaya çıktı. 



IEEE Ne Demek

IEEE kısaltması "Institute of Electrical and Electronics Engineers" yerine kullanılır. Kuruluş bu isim ile anılır ve yasal olarak bu uzun ismi kullanır.
 


Dünyanın en büyük profesyonel teknik topluluğu olan IEEE, bünyesinde bir çok mühendis, bilim adamı ve birlikte çalışan diğer profesyonel insanları bulunduruyor. Bunun yanısıra, bilgisayar bilimcileri, yazılım geliştiriciler, bilgi teknolojisi uzmanları, fizikçiler, doktorlar ve daha fazlası... Bu yüzden organizasyon uzun ismini daha fazla kullanmamış, yasal konular haricinde IEEE kısaltmasını kullanmıştır.


AIEE'nin Kuruluşu

1884 yılı bahar ayında, elektrik konusunda uzman kişilerden oluşan ufak bir grup New York toplantısında bir araya geldiler. Yeni yeni oluşmaya başlayan endüstrive bilim dalları için, çalışma arkadaşlarını destekleyebilecekleri, gayret ve çalışmlarını paylaşabilecekleri, bilgileriyle destekledikleri inovasyonların insanlığa mâl edilmesini sağlayabilecekleri bir yapı kurdular. "American Institute of Electrical Engineers, AIEE" ismiyle kurulan bu kuruluş, Thomas Edison ve Alexander Graham Bell gibi isimleride arasında bulunduruyordu. AC indüksiyon motorları, uzun mesafe AC iletimi yapılabilmesi, ve enerji alanlarının büyümesi gibi gelişimler neticesinde AEG, General Electric, Siemens&Halske ve Westinghouse gibi firmalar ticarileşmeye başladılar. AIEE electrik gücü üzerine odaklandı ve insanlara daha önce görmedikleri ürünleri ve servisleri ulaştırmaya başladılar. Teknik toplantılar, yayınlar ve tanıtımlar ile AIEE elektrik mühendisliğinin gelişimine önayak oldu. Bölgesel öğrenci grupları kurarakan bir çok mühendisin biraraya gelmesini sağladı.


IRE'nin Kuruluşu

1895-1896 yılında kablosuz telgrafın icadıyla yeni bir endüstri ortaya çıktı. "Kablosuz" olarak isimlendirilen yeni teknoloji ile radyolar ortaya çıktı. 1912 yılında da "Institute of Radio Engineers, IRE" kuruldu. AIEE ile benzer olan bu kuruluş tek fark olarak radyo üzerine çalıştı. Ardından çalışmalarını genişleterek elektronik üzerine çalışmaya başladı. Konferanslar, toplantılar, gruplar arasında fikir alışverişleri ve ortaya çıkan yeni fikirler, kuruluşu daha da cesaretlendirdi ve başarılı kıldı.


Kuruluşların Birleşmesi

 
       


 ►İlginizi Çekebilir: Popüler Kulüpler
 
İki topluluğun da çalışmaları sayesinde, endüstri, elektrik gibi konularda; televizyon, radar, transistör ve bilgisayar gibi yeni teknolojiler gelişti. İki kuruluş da hızlıca büyümeye devam etti. 

1940lı yıllarda IRE büyüme hızını artırdı ve AIEE'den daha büyük bir kuruluşa dönüştü. 1 Ocak 1963 yılında AIEE ve IRE birleşerek "Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE" adı altında birleşti. 



Büyüme ve Evrenselleşme Aşaması

IEEE'nin yaptığı çalışmalar ve bünyesine katılan alanında uzman kişiler sayesinde, kuruluş bir çok insana ulaşmayı başardı. İlgili oluduğu 38 kuruluş, 130 seyahat ve dergilerin yanısıra 300'den fazla konferans düzenlendi. 

Bu süre zarfında, bilgisayarlar insanların hayatına girmeye başladı. Mikrodalgalar, uydular ve fiber teknolojisi ile bütün dünya arasında evrensel iletişim ağları oluşturuldu. IEEE internet üzerinden büyük bir yayılım imkanı elde etti ve nanoteknoloji, ultrasonik, robotik, elektronik elemanlar gibi bir çok konuya da el atmaya başladı. 

Teknolojilerin gelişmesi ve endüstriyel sıçramalar ile IEEE çalışmalarında hız kazandı. Eğitim ve üyelik işlemleri online sistemlere taşındı. 2010 yılından itibaren, 160 ülkede 395,000'i aşkın üyeye sahip oldu. Ulusal network ağı, konferansları, web servisleri ile IEEE, dünyanın en  büyük profesyonel teknik topluluğu ünvanını taşımaya devam ediyor.


Türkiye'de de fazlasıyla etkin olan IEEE kuruluşu, bir çok üniversitemizde kulüplere sahip. Türkiyede IEEE kulübünü bünyesinde barındıran üniversiteler şu şekilde;
 
Anadolu Üniversitesi
Dokuz Eylül Üni.
İstanbul Teknik Üni.
Selçuk Üniversitesi
Anadolu Bil M.Y.O.
Dumlupınar Üniversitesi 
İstanbul Üniversitesi
Süleyman Demirel Üni.
Ankara Üniversitesi
Ege Üniversitesi
IYTE
Sütçü İmam Üniversitesi
Atılım Üniversitesi
Erciyes Üniversitesi
Karadeniz Teknik Üni.
TOBB ETU
Bahçeşehir Üniversitesi
Eskişehir Osmangazi Üni.
Kadir Has Üniversitesi
Trakya Üniversitesi
Başkent Üniversitesi
Fatih Üniversitesi
Koç Üniversitesi
Uludağ Üniversitesi
Bilkent Üniversitesi
Fırat Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi
Uluslararasi Kibris Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Marmara Üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi
Çankaya Üniversitesi
Gaziantep Üniversitesi
Niğde Üniversitesi
Yeditepe Üniversitesi
Çukurova Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
Orta Doğu Teknik Üni.
Yıldız Teknik Üni.
Doğu Akdeniz Üni.
Işık Üniversitesi
Sabancı Üniversitesi
Doğuş Üniversitesi


Kaynak:

► IEEE Türkiye
► ieee.org

Hakan Çolakoğlu Hakan Çolakoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.