elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Topraklama Direnci Hesaplama ve Adım-Temas Gerilim Kontrolü

Gözlü ve çubuk topraklayıcıların birlikte kullanılması halinde topraklama direncini hesaplamak oldukça karışık hale gelmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği öğrencisi Oğuz Emre Çakıl'ın geliştirdiği program, karmaşık ve uzun işlemleri kısaltarak, sonuca ulaşılmasında büyük kolaylık sağlamaktadır. Program hakkında bilgi sahibi olmak ve programı indirmek için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.



A- A+
05.12.2015 tarihli yazı 22346 kez okunmuştur.
Gözlü ve çubuk topraklayıcıların birlikte kullanılması halinde topraklama direnci hesaplamak oldukça karışık hale gelmektedir. Ağın topraklama direnci (Rg), Çubukların topraklama direnci (Rk), Karşılıklı etki direnci (Rm) ayrı ayrı hesaplandıktan sonra topraklama direnci bulunabilir. Ayrıca Schwarz yönteminde Schwarz katsayıları eğri denklemlerinden ayrı ayrı bulunmalıdır. (k1,k2)
 
 
Bu kadar uzun formüllerin hesabını kısa sürede yapabilmek için bir masaüstü uygulaması geliştirilmiştir. Formüller IEEE-80 referans alınarak elde edilmiştir. Topraklama iletken kesiti hesaplama yapılırken IEEE-80'de yer alan tablolar kullanılmalıdır. Bu tablolar programa yüklemiş olup Türkçeleştirilmiştir. Kesit hesabı çok kolay hale gelmiştir. Bu uygulamada temel değerler girildikten sonra bütün hesaplamalar program tarafından yapılacak ve istenirse sonuçlar rapor halinde verilecektir.

Programın bir diğer özelliği ise oluşturulan topraklama sisteminin Adım-Temas gerilim değerlerine göre uygun olup olmadığını kontrol etmemizi sağlamasıdır.  Sistemin Adım-Temas gerilim kontrolünü yaptıktan sonra uygun olup olmadığı ayrı bir tabloda da görüntülenmiştir. Uygun olmadığı takdirde bunun sebebi belirtilmiştir.
 
 


 
 
Bu program, topraklama sistemi tasarlayan mühendislere direnç hesaplama ve bu sistemin Adım-Temas gerilim değerlerine uygun olup olmadığını kontrol etmelerine yardımcı olacaktır.
 
 




Yazar: Oğuz Emre Çakıl

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar