elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ofis Aydınlatmasında Nelere Dikkat Edilmeli? Ofislerde Led Aydınlatma

Bürolarda ve ofislerde kullanılan aydınlatma sistemleri, çalışanların iş verimini, görsel işlerin daha kolay yapılmasını, iş güvenliğini ve insan psikolojisini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Bu yazımızda ofiste kullanılan aydınlatma sistemlerinin özelliklerine ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceledik.



A- A+
15.08.2018 tarihli yazı 12470 kez okunmuştur.

Ofis Aydınlatması

İşyerlerinde ve ofislerde verimli, güvenli ve pozitif bir çalışma ortamı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken kriterlerden birisi de kullanılan aydınlatma sistemleridir. Ofislerde kullanılan aydınlatma sistemleri, çalışanların motivasyonunu, kendini iyi hissetmesini yani psikolojisini etkilediği gibi iş güvenliği konusunda da bazı tehlikelerin ortadan kalkmasını sağlamakta ve insan sağlığını koruyan etkenledir biri olmaktadır.
 

Ofislerde kullanılan aydınlatma sistemi, hem çalışanların verimi üzerinde etkilidir hem de enerji sarfiyatı açısından önemli derece etkisi bulunan bir konudur. Ofislerde ergonomik, fotometrik anlamda ihtiyaçları karşılayan yetkin bir aydınlatma, teknik ve estetik yönden profesyonel bir tasarım yaklaşımı gerektirir.

Aydınlatma kalitesini belirleyen görsel konfor, görsel performans ve görsel ambiyans parametreleri bütüncül bir yaklaşımla ele alındığında ideal ofis aydınlatması için gerekli koşullar sağlanır.

Peki bir ofisin aydınlatması nasıl olmalıdır? Nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalıdır? Aydınlatma kriterleri ve bazı faktörleri inceleyerek sizler için bu sorulara cevap aradık:

1) Gün Işığından Yararlanma: Ofis aydınlatmalarında gün ışığı ve aydınlatma sistemlerinin dengeli bir şekilde kullanılması ve gün ışığından da en verimli şekilde yararlanılması son derece önemlidir. Ofislerin mimarisine göre, doğal ışık kaynağı olan gün ışığından olabildiğince yararlanılmalı, yetersiz kaldığı alanlarda aydınlatma araçları seçerken gücü azaltılmış sistemler tercih edilmelidir.

2) Alanın Büyüklüğü: Aydınlatma sistemleri seçiminde, ofislerdeki aydınlatılması gereken alanların büyüklüğüne dikkat edilmelidir. Aydınlatma sistemi içindeki ışık kaynaklarının konumu ve sayısı gibi parametreler aydınlatılacak alanın büyüklüğüne göre değişebilmektedir.

3) Işık Şiddeti: Işık şiddeti, bir ışık kaynağının herhangi bir doğrultusundaki ışık akısının miktarıdır ve birimi kandeladır. Işık şiddeti, aydınlatma sisteminin kullanılacağı alana ve işlere göre değişebilir.

4) Ortam Isısı ve Verimlilik: Ortam ısısı ofisteki çalışma koşullarını direkt olarak etkileyen faktörlerden birisi olduğundan seçilen aydınlatma sisteminin ortam ısısına nasıl bir etki yapacağı düşünülmelidir. Özellikle yüksek enerji verimliliği olan aydınlatma sistemleri hem daha az enerji tüketimi sağlar hem de daha az ısı üretir.
 

6) Işığın Gözle Teması: Doğrudan veya bir yerden yansıyarak gelen ışıklar, göz kamaşması gibi problemlere sebep olabilir. Bu nedenle aydınlatma sistemlerinin ve çalışanların ofisteki konumu iyi belirlenmelidir.

7) Işıldama: Bir yüzey tarafından yansıyan ya da emilen ışık miktarına ışıldama denir. Ofis ortamının ışıldama yani lüminesans değerleri aydınlatma araçlarının seçiminde dikkat edilmesi gereken teknik özelliklerden birisidir. Ofis duvarları, mobilyalar ve diğer araçların ışıldama değerleri ortam aydınlatmasını direkt etkileyecektir.
 

8) Işığın Rengi: Gün ışığına benzer tonlarda ışık kaynaklarının kullanıldığı ofis aydınlatmaları, çalışanların göz yorgunluklarını azaltmakta ve doğal bir ortamda çalışma hissi verdiği için performanslarını artırmaktadır.

Yukarıda belirtilen başlıca kriterler, ofis aydınlatmasının en ideal seviyeye ve kaliteye gelmesini sağlamaktadır. Bu özellikler ve kriterler, çalışan performansını etkileyebildiği gibi iş güvenliğini de etkilemekte ve çalışanların sağlığını gözetmektedir. İyi bir aydınlatma sistemi yapılan işin ve ortamın algılanması daha kolaylaşmaktadır. Buna bağlı olarak istatistikler incelendiğinde iş kazalarının büyük bir oranı aydınlatma şiddetinin 200 lüks’den az olan ortamlarda gerçekleştiği görülmektedir.

Daha fazlası için İstanbulLight fuarını ziyaret edebilirsiniz.
 


Ofis Aydınlatması İçin Öneriler


1- Bir Aydınlatma Kontrol Sistemi Kurulması

Aydınlatma kontrol sistemleri, ışığın ofis içindeki her noktada nasıl kullanıldığını kontrol ederek ofiste enerji tasarrufu sağlar. Olağan ofis aydınlatmasına bir aydınlatma kontrol sistemi eklenirse, aydınlatmadan performans ve enerji tasarrufu özellikleri açısından en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Aydınlatma kontrol sistemleri ofisinizin farklı alanlarındaki aydınlatmayı düzenleyerek para tasarrufu yapmanıza yardımcı olur. Koridorlar, tuvaletler ve toplantı odaları gibi sürekli kullanımda olmayan alanlarda, bir aydınlatma kontrol sistemiyle gereksiz enerji harcanması önlenecektir. Kontrol sistemiyle bu alanlardaki aydınlatmanın sadece kullanımdayken aktif olması sağlanacaktır.

Aydınlatma kontrol sistemleri, modern ofislerde hayati önem taşıyan bir aydınlatma esnekliği sağlar. Örneğin projektörler gibi ofis aydınlatma sistemine ek olarak ışık yayan cihazların kullanıldığı toplantı odalarındaki aydınlatma seviyelerini kontrol etmek için dimmer anahtarları kurulabilir.

Ofis tiplerine göre pencereler, perdeler vb. ek araçlar da aydınlatma sisteminin bir parçası gibi düşünülebilir. Gün ışığının ya da dış ışığın içeri girmesini kontrol eden bu araçların da bir ofisin aydınlatma sistemini tasarlarken göz önünde bulundurulması gerekir.

2- Aydınlatmayı Farklı Alanlara Yaymak

Aydınlatma, marka değerlerinizi güçlendirebilir ve çarpıcı bir ilk izlenim yaratmak için ofis tasarımınızı tamamlayabilir. Aydınlatma, bir açık plan ofiste farklı alanları tanımlamaya yardımcı olacaktır. Aşağıda, aydınlatmanın bir ofiste belirlenen alanları oluşturmasına yardımcı olabileceği bazı yollar vardır:

Büyük bir masanın üzerinde bulunan ışık kaynakları, bu alanın ofis içinde toplantılar ve buluşmalar için kullanılan bir yer olarak tanımlanmasına yardımcı olabilir.

 Koridorlar ve merdivenler gibi alanlarda yön göstermek amacıyla çeşitli ışık kaynakları kullanılabilir.

 Ara bölgeler ve salonlar, farklı aydınlatma tasarım seçenekleri sunmak için ideal yerlerdir. Örneğin rafları ve bitkileri vurgulamak veya estetik bir görünüş için farklı boyut ve şekillerde ışık kaynakları kullanılabilir.

İster çalışma alanı, ister yemekhane, isterse de dinlenme odaları olsun, ofis aydınlatmasına ortamın atmosferinin kontrol edilmesini sağlamak için dimmer anahtarlar, ayaklı lambalar ve masa üstü lambalar gibi esnek özellikler ekleyebilirsiniz.

3- Her Görev için Uygun Aydınlatma

Modern bir ofisin her alanı, orada çalışan insanların gereksinimlerine uyacak şekilde kendi aydınlatma şekillerini talep etmektedir. Çalışanların rahat ve etkili bir şekilde çalışabilmesi için iyi bir aydınlatma hayati önem taşımaktadır. Gereksiz ışık kaynakları, gereksiz enerji israfına neden olacaktır. Aşırı aydınlatmadan kaçınmak için ofis aydınlatması kademeli hale getirilebilir. Masasında çalışan kişinin ışık ihtiyacını sağlamak için tavandan tüm ofise yayılan ışık yerine, kişinin çalışma alanının nasıl aydınlatıldığının daha iyi kontrol edilmesini sağlayabilen bir sistem tercih edilmelidir. Seviyeleri ayarlanabilir ışık kaynakları, çalışanların aydınlatmayı görevlerine uygun bir şekilde kişiselleştirebilmelerini sağlar.
 

4- Aydınlatmada LED kullanımı, enerji tasarrufu ve verimli bir aydınlatma sağlayabilir.

Flüoresanlar özellikle montaj kolaylığından ve geniş alanları aydınlatabildiklerinden ofisler için uzun zamandır tercih edilen ışık kaynaklarıdır fakat bazen flüoresanlar ile ilgili titreşim gibi problemler yaşanabilmektedir. Bu problemler uğultu tarzı ses çıkarma gibi problemlerle birleştiğinde, ofis aydınlatması için bir sorun haline gelebilir. Flüoresanlara bir alternatif LED ışığıdır.

LED'ler yüksek enerji verimliliğine sahiptir. Bu, LED'lerin daha uzun süre dayanması ve çalışma için daha az güç kullanmasından kaynaklanır. LEDler ayrıca çevreye zararlı olabilecek, flüoresanlarda bulunan civa ve diğer kimyasalları içermezler. LED paneller, ofiste konforu ve üretkenliği azaltan parlamayı ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

5- Doğal Işıktan En İyi Şekilde Yararlanma

Doğal gün ışığı, ofisin daha parlak ve daha hoş görünmesini sağlayacağından ofis tasarımındaki en iyi ışık kaynaklarından birisidir. Yapay ofis aydınlatması, doğal ışığın ofis içinde yeterli seviyelere çıkmasını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Burada amaç; insanların rahatça çalışabilmeleri için dış dünyaya bağlı hissetmelerini sağlamak ve enerji tasarrufudur. Doğal ışığa daha fazla maruz kalan çalışanlar daha iyi çalışma kalitesine sahip olurlar.

İnsanların çoğu doğal ışığı tercih edeceğinden bir ofiste aydınlatma için mümkün olduğunca doğal ışık kullanmak düşünülmelidir ve tüm aydınlatma sistemi tasarımı doğal ışığın kullanımını en üst seviyeye çıkarmayı amaçlamalıdır. Aydınlatma kontrol sistemleri de doğal ışığın maksimum seviyede kullanılmasına yardımcı olabilir Örneğin ofis içindeki sensörlerin algıladığı doğal ışık seviyesine göre yapay ışıklar kısılabilir ya da artırılabilir. Doğal ışığın tüm aydınlatma içinde önemli bir oranda kullanılması hem büyük bir enerji tasarrufu hem de çalışan memnuniyeti sağlayacaktır.
 


IstanbulLight Fuarı Hakkında


Aydınlatma’da kullanabileceğiniz en yeni teknolojiler ve ihtiyacınız olacak tüm ürün çeşitleri IstanbulLight Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi’nde bulabilirsiniz. Aydınlatma sektörünün Türkiye’deki tek uluslararası fuarı olan IstanbulLight kapılarını 19-22 Eylül’de İstanbul Fuar Merkezi’inde açıyor. Sektörün gündem konularının tartışılacağı etkinliklerinin yanı sıra katılımcı profiliyle sektördeki en yeni ürün ve teknolojilere ev sahipliği yapacak olan bu fuarı kaçırmayın.
 

Online Davetiye için tıklayınız

IstanbulLight 2018'de sizleri neler bekliyor?

 IstanbulLight Fuarı birbirinden özel etkinlikleri ile kapılarını açıyor.


11. IstanbulLight Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi 19-22 Eylül tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşiyor.
 

Bu seneki fuar kapsamında 2.’si düzenlenecek olan IstanbulLight Aydınlatma Tasarım Zirvesi’nde aydınlatma tasarımcıları, mimarlar, yatırımcılar ve proje ofisleri ile Türkiye’de ki aydınlatma tasarımı konuşulacak.

Zengin içeriği, Türkiye’den ve dünyadan konuşmacılarıyla IstanbulLight Aydınlatma Tasarım Zirvesi program ve detayları için IstanbulLight fuarını takipte kalın!

Sektördeki en yeni teknoloji ve ürünlerin yanı sıra, gündem konularının tartışıldığı IstanbulLight Aydınlatma Forumu ve katılımcı firmaların sunum yapacağı, gündem konularını ele alacağı Ticaret Sahnesi ile de sektörün en önemli buluşmasına ev sahipliği yapmaya hazırlanan IstanbulLight fuarına ücretsiz ziyaretçi kaydınızı yaptırmayı unutmayın.



Kaynak:


 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar