elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Manuel Transfer Şalteri Kurulumu
(16 Adımda)

Bu içeriğimizde bir elektrik kesintisi anında yedek bir jeneratörün bulunduğu sistemde şebeke enerjisini kesip jeneratörü devreye almak için kullanılan manuel transfer anahtarlarının kurulumunu detaylı bir şekilde inceledik.



A- A+
09.08.2017 tarihli yazı 9143 kez okunmuştur.
Elektriklerin kesildiği ve yedek bir jeneratörün bulunduğu bir sistemde şebekeyi kesip jeneratörü devreye almak için otomatik transfer anahtarları (ATS) bulunmaktadır. Bu anahtar, otomasyon devresinin herhangi bir arıza durumuna geçmesine karşın anahtarlar manuel olarak da kullanılabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu içeriğimizde, manuel transfer anahtarlarının kurulumunu detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Otomatik transfer anahtarları normal şartlar altında şebekedeki güç kaybını tespit eder ve bu durum gözlendiğinde yedek jeneratör veya beslemeyi devreye alır. Fakat manuel transfer şalterlerinde  anahtarın bir operatör tarafından devreye alınması gerekmektedir.




Bir sistemde yedek bir jeneratör elde edilmeden önce şebekeden gelen enerjinin kesilmesi durumunda hangi güçlerde bir jeneratöre ihtiyacınız olduğunu tespit etmeniz gerekmektedir. Evlerde genelde böyle bir durumda buzdolabı, derin dondurucu ve birkaç ışık gibi çalıştırılması zorunlu olan cihazlar ilk olarak devreye alınmak istenir. Evde kesinti durumunda enerjilendirilmek istenen cihazların güçleri toplanır ve çıkan değer 1.25 ile çarpılır. Bu jeneratörünüzün üretmesi gereken minimum güç değerini verir. Şimdi bu jeneratörü devreye almak için kullanacağımız manuel transfer anahtarının kurulumunu inceleyelim.
 

1. Adım

Elektrik panonuzdaki  ana güç kesicisini kapayın. Burada unutulmaması gereken nokta ana giriş şalterine hala enerji geldiğidir.
 


►İlginizi Çekebilir: Termik Manyetik Şalter
 

2. Adım

Evinizde bir kesinti anında sizin için kritik olan hatlar belirlenir. Buzdolabı, derin dondurucu, fırın ve en az bir aydınlatma hattı gibi kritik devreler seçilmelidir.
 
 

3. Adım

Seçtiğiniz devreleri önceden kablolanmış transfer anahtarınızdaki giriş devreleri ile eşleştirin. Yükü yapabildiğiniz kadarıyla transfer anahtarında dengeli bir şekilde dağıtmaya çalışın. Örneğin buzdolabı ve derin dondurucuyu aynı devre üzerine bağlamak yerine dengeli bir şekilde ayırın.
 
 

4. Adım

Ana giriş panonuzun altında bir çıkış seçin ve o çıkışı açın. Burada transfer anahtarından gelen esnek kablo kanalına uyacak şekilde bir çıkış seçtiğinizden emin olun.
 
 

5. Adım

İzolasyonlara dikkat ederek transfer anahtarından gelen kabloları açtığınız çıkış deliğine sokun.
 
 

6. Adım

Transfer anahtarından gelen esnek boruyu kilitli bir somun ve burç yardımıyla ana giriş panosuna sabitleyin.
 
 

7. Adım

Transfer anahtarının kasasını panoya yakın bir şekilde duvara sabitleyin. Duvarınıza uygun olacak şekilde bir sabitleme gereci (vida, dübelli vida, çivi) seçin.
 
 

8. Adım

Ana panodaki ilk kritik devre kesicisini çıkarın ve giriş kablosunu kesiciden ayırın.
 
 

9. Adım

Ayırdığınız devreye karşılık gelen transfer anahtar kutusunda bulunan devredeki kırmızı kablonun yerini bulun. Kırmızı kabloyu çıkardığınız kesiciye bağlayın ve kesiciyi tekrar yerine takın.
 
 

10. Adım

Aynı transfer anahtarı devresinden siyah kablonun yerini tespit edin ve sarı kablo konektörünü kullanarak eski besleme teli ile birlikte birleştirin. Telleri kutunun kenarlarına düzgün bir şekilde yerleştirin. Bir sonraki devre içinde aynı işlemi tekrarlayın.
 

 

11. Adım

Kritik olarak belirlediğiniz devreler 240 Volt gerilideyse kırmızı iletkenleri iki transfer anahtarlama devresinden çift kutuplu ayırıcıya takın. Transfer anahtarından çıkan iki devre birbirinin yanında olmalıdır ve anahtarları bir bağlantı tutamacıyla bağlanmalıdır.

Eğer kritik devrelerinizde 240 Volt'luk bir devre yoksa önceden takılmış bağlantı tutamacını çıkarabilir ve devreleri ayrı ayrı kullanabilirsiniz.

 
 

12. Adım

Önce bütün devre bağlantıların yapmış olun, ardından transfer anahtarındaki beyaz nötr telini ana giriş panosunun nötr barasında bulunan bir açıklığa takın.
 
 

13. Adım

Yeşil toprak telini ana panodaki topraklama çubuğunda bulunan açık bir noktaya bağlayın. Böylece transfer anahtarının bağlantılarının kurulumu tamamlanmış olur.

Ana pano kutusundaki kapağı değiştirin ve transfer anahtar kutusundaki devre haritasının doğruluğundan emin olun.

 
 

14. Adım

Ana pano kesicilerini tümünün açık (Off konumunda) olduğundan emin olun ve transfer anahtarını test edin.

Bu aşamadan sonra yedek jeneratörünüzün düzgün çalıştığından  ve profesyonel bir şekilde kurulduğundan emin olun.

 


 

15. Adım

Jeneratörünüzü çalıştırmadan önce jeneratörünüzün güç kablosunu şalter panonuza takın. Jeneratör takılıyken tabloyu takıp çıkarmamaya son derece dikkat edin. Jeneratörü kabloyu taktından sonra çalıştırın ve birkaç dakika çalışmasını bekleyin.
 

 

16. Adım

Transfer anahtar kutusu üzerindeki bütün anahtarları birer defa GEN (jeneratör) konumuna getirin. Sol ve sağdaki devreleri ileri geri hareket ettirerek dengeyi sağlamaya çalışın. Tüm devreleri aynı anda açmamaya dikkat edin. Her devrenin devreye girdiği sırada sabit wattmetreyi ve güç değerlerini dengede tutmaya çalışın.

Testleri tamamladığınızda anahtarı tekrar LINE (şebeke) konumuna getirerek jeneratörünüzü kapatın.

 

 

Klasik Yedeklemeli Sistemler Üzerine Birkaç Ek Bilgi

Yedek jeneratör evi ana şebekeden ayırarak gücün jeneratör hattı üzerinden akmasını sağlayan manuel transfer anahtarını besler. Evlerde bir yedek jeneratör bulundurmak acil durumlarda oldukça işe yarayan bir durumdur. Bu yaklaşımın en büyük faydası herhangi bir güç kaynağınızın olmadığı durumlarda elektrik gittiğinde buzdolabı gibi önemli ev eşyalarınız ve ev aydınlatmanızı çalıştırabilmenizdir. Bu ayrıca eviniz için yedek güç sağlamak adına kullanılan en az maliyetli metottur.



Jeneratör edindikten sonra yapmanız gereken en önemli şey bir transfer anahtarı edinmektir. Transfer anahtarları otomatik olarak ve manuel olarak devreye giren anahtarlar olarak ikiye ayrılır. Fakat otomatik transfer anahtarlarında da otomasyon sisteminde bir arıza meydana gelmesine karşın manuel bir transfer anahtarı bulunur. Bu yüzden manuel transfer anahtarı bağlantısını yapmak her açıdan önemli bir noktadır. Ardından jeneratör evinizin bahçesinin içerisine veya dışına uygun bir şekilde monte edilir.




Kaynak:

electrical-engineering-portal
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar