elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karanın En Hızlı Robotu Cheetah |
Robotlarla Bir Gün

Günümüz robotları, hızla gelişen teknoloji sayesinde, sahip olduğu yapısal ve fonksiyonel özellikleri ile canlı yapılarına giderek yaklaşmakta. Daha önceki yazılarımızda Boston Dynamics şirketi tarafından geliştirilen İnsansı Robot Atlas ve Askeri Bir Robot Bigdog’u sizler için incelemiştik. Robotlarla Bir Gün Yazı dizimizin devamında ise karanın en hızlı robotu olan Cheetah ve bir diğer versiyonu Wildcat’i daha yakından tanıyabilirsiniz.



A- A+
28.11.2013 tarihli yazı 14569 kez okunmuştur.
Cheetah, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı ( DARPA ) tarafından finanse edilen ve ABD askeri kuvvetlerine robot geliştirmek üzere kurulmuş Boston Dynamics tarafından geliştirilen en hızlı robottur. Cheetah sahip olduğu 45.06 km/s hız ile kara üzerindeki en hızlı robot. Jamaikalı sprinter Usain Bolt 27.78 km/s hız rekoru ile dünyanın en hızlı ismi, Cheetah ise 20 metrelik bir mesafede 28.3 km/s hıza ulaşabiliyor. İsmini aldığı hayvan türü çitanın fiziksel yapısından esinlenerek oluşturulan Cheetah, sahip olduğu eklemli bacak yapısı ile rahatça hızlanabilmekte. Cheetah’ın sahip olduğu en önemli özelliklerden bir diğeri ise hareket kabiliyetine destek vererek hızlanmasında etkili olan gövde yapısı. Aynı bir çita gibi ileriye hareketinde gövdesinden ve arka ayaklarından aldığı destek ile kolayca hızlanabiliyor ancak Cheetah, henüz dış ortam için uyarlanabilmiş değil.
 
 

 

Cheetah'ın laboratuvar ortamında koşu bandı üzerindeki hız testi

 

Boston Dynamics, Cheetah’ın bir diğer versiyonu olarak tanımladığı Wildcat isimli robotu dış ortam uyumlu olarak tasarladı ancak Wildcat’in hızı 25km/s ile sınırlı. Aynı konsepte sahip olan Wildcat dörtnala koşabiliyor. Maksimum hıza ulaşan Wildcat’in ani olarak durması sadece birkaç saniye sürüyor. Yapılan çalışmalar ile Wildcat versiyonu daha da geliştirilerek Cheetah ile aynı hıza ulaşacak bunu yanı sıra sensör donanımları da geliştirilerek engebeli arazilerde kullanılabilecek. ABD askeri kuvvetlerinde kurtarma ve savunma amaçlı kullanılması planlanan Cheetah bir diğer askeri amaçlı robot olan Bigdog ile birçok görevde yer alacak gibi görünüyor.

 



Wildcat'in dış ortamdaki manevraları, hızlanışı ve hareket kabiliyetleri


►İlginizi çekebilir: Askeri Bir Robot Bigdog | Robotlarla Bir Gün   

 
Kaynak

Wikipedia
Spectrum.ieee
Bostondynamics
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar