elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Doğru Motor & Doğru Sürücü Seçimi Nasıl Yapılır?

Endüstriyel tesislerde elektrik yükünün büyük bölümünü elektrik motorları oluşturmaktadır. Elektrik motorlarında meydana gelebilecek arıza durumlarında işletmeler zor durumlarda kalmaktadır. Bu yüzden elektrik motorları sürücüler ile kontrol edilerek sistemin korunması sağlanmalıdır. Siemens Sinamics G120 sürücü serisi ile hem kendileri hem de kumanda ettikleri motorlar için birçok gelişmiş koruma fonksiyonları sunmaktadır.



A- A+
03.01.2015 tarihli yazı 24509 kez okunmuştur.
Elektrik motorları endüstriyel tesislerde ve işletmelerde prosesin işlemesi ve sürekliliği bakımından en önemli ekipmanların başında gelmektedir. Elektrik motorlarının hem korunması hem de kontrolünün düzgün yapılması gerekir. Çünkü motor durursa proses durur. Siemens Sinamics G120 serisi sürücüleri hem kendileri hem de kumanda ettikleri motorlar için birçok gelişmiş koruma fonksiyonları sunmaktadır. Bu koruma fonksiyonları sayesinde sürücü ve motorlar güvenli bölgede çalışarak, toplam çalışma ömürleri uzamaktadır.
 


►    Siemens Sinamics G120 serisi sürücüler birçok gelişmiş koruma fonksiyonları sunmaktadır.



Elektrik motorlarının ve sürücülerin korunmasında üç önemli faktör vardır:

► Aşırı sıcaklık koruması,
► Aşırı akım koruması,
► Aşırı gerilim koruması

Bu üç durumda da hem sürücünün hem de motorun korunması gerekmektedir.
 


Aşırı Sıcaklık Koruması


► Sürücü İçin Aşırı Sıcaklık  Koruması


Sinamics G120 serisi sürücüler aşırı sıcaklığı üç farklı noktadan ölçebilmektedir.
► I2t ölçümü : Bu ölçüm ile çekilen akım ve aşırı yüklenme peryotları izlenir.
► Chip sıcaklığı ölçümü: Güç modülündeki chip sıcaklığı ölçülür.
► Soğutma plakası sıcaklığı ölçümü: Güç modülünün altındaki soğutma plakasının sıcaklığı ölçülür.
 
Yukarıda ölçülen değerler sürücünün limit değerlerinin üstüne çıktığında, seçilen ayara göre, aşağıda davranışlardan biri aktif olur.


► Çekilen akım azaltılır.
► Akım azaltımı olmaz, aşırı sıcaklık durumunda sürücü hataya geçirilir.
► Çekilen akım ve hız azaltılır (fabrika değeri).
► Tetikleme frekansı azaltılır.
 

►    Sinamics G120 serisi sürücüler I2t ölçümü, chip sıcaklığı ölçümü ve soğutma plakası sıcaklığı ölçümü yaparak aşırı sıcaklığı üç farklı noktadan ölçebilmektedir.



► Motor İçin Aşırı Sıcaklık  Koruması


Koruma, sıcaklık sensörü olmaksızın gelişmiş termal modelleme üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca PTC, KTY84 ve sıcaklık switch sıcaklık sensörleri de cihaza bağlanabilmektedir. Bu sensörlerin termal modele göre katkısı enerji gidip gelmesinde motor başlangıç sıcaklığını tam olarak belirleyebilmektir.

Eğer ölçülen değerler motorun limit değerlerinin üstüne çıktığında, seçilen ayara göre, aşağıda davranışlardan biri aktif olur.


► Motor devrede olup sadece alarm üretilir.
► Motor akım limiti azaltılarak izleme başlar, sonrasında hata verilir.
► Alarm üretilir ve belli bir süre sonra hata verilir (fabrika değeri).

 


►    Fabrika çıkışı olarak tüm Sinamics G120 serisi sürücüler motor güvenliği gereği birinci seçenekte belirtilen "Doğal Soğutma" seçeneği ile programlanmış olup hem motor akımını hem de motor devir sayısını aynı anda kontrol etmektedir.

 
Seçilebilir motor soğutma şekilleri:


► Doğal Soğutma (motorun kendi fanı ile - fabrika değeri)
► Cebri Soğutma
► Sıvı Soğutma
► Fansız
 
Örneğin hız kontrol cihazı uygulamasında proses gereği motorun düşük devirlerde uzun süre çalışma rejimleri varsa motora cebri fan opsiyonu ilave edilip Sinamics G120 sürücüde motor soğutması olarak “harici soğutma” seçilir. Bu durumda artık sürücü sadece motor akımını izlemekte, termal koruma için motorun devir sayısını dikkate almamaktadır.

Fabrika çıkışı olarak tüm Sinamics G120 sürücüler motor güvenliği gereği birinci seçenekte belirtilen “Doğal Soğutma”  seçeneği ile programlanmış olup hem motor akımını hem de motor devir sayısını aynı anda kontrol etmektedir.

 


►    Elektrik motorlarının hem korunması hem de kontrolünün yapılması gerekir. Sistemin devamlılığı açısından elektrik motorları sürücüler ile kontrol edilir ve korunur. 



► VİDEO : SINAMICS G120 Serisi Motor Sürücüsü 



►   Sinamics G120 serisi sürücülerin tanıtım videosunda ürünün özellikleri, avantajları ve kullanımı hakkında bilgiler alabilirsiniz.

 

Sürücü ve Motorlar için  Aşırı Akım Koruması 

Sinamics G120 serisi sürücülerde bulunan akım kontrolörü, çıkış akımını limitleyerek hem motoru hem de sürücüyü aşırı akıma karşı korumaktadır. Aşırı yüklenme durumunda sürücü motor hızını ve stator gerilimini düşürerek çekilen akımı limitlerin içine çekmeye çalışır. Motor aşırı akım limiti ve akım kontrolör kazançlarını ayarlayarak sistemin aşırı akım için performansı arttırılabilmektedir.

 
 

Sürücü ve Motor  için  Aşırı Gerilim Koruması 

Motorun generatör modunda çalışması durumunda (motor yük tarafından sürülür) mekanik enerji motor tarafından elektrik enerjisine çevrilerek sürücüye doğru akar ve sürücünün DC bara gerilimini yükseltir. Bu DC gerilim belli bir seviyeyi aşınca hem motora hem de sürücüye zarar verebilir. Bu yüzden sürücü, bu DC gerilim belli bir seviyeyi aşınca, hata vererek sistemi koruma altına alır.
 



►    Sinamics G120 serisi sürücüler sahip olduğu koruma fonksiyonları ile hem kendilerini hem de kumanda ettikleri elektrik motorlarını  aşırı sıcaklığa, aşırı akıma ve aşırı gerilime karşı korur. 
 

Sürücü hata vermeden önce DC maksimum kontrolörünü devreye sokarak hatayı önlemeye çalışır. DC maksimum kontrolörü rampa süresini uzatarak aşırı DC gerilimi önlemeye çalışır. Böylece motordan gelen enerji azalarak DC bara gerilimi limit değerlerin içinde kalır.

DC maksimum kontrolör sürekli generatör modunda çalışan uygulamalar için ( vinç, asansör vs..) uygun değildir. Bu durumda farklı frenleme yöntemleri devreye girmektedir (direnç üzerinden dinamik frenleme veya enerjiyi şebekeye gönderen rejeneratif frenleme).



Kaynak

 
 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar