elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Cepten Alo Dedirten İnsan |
Martin Cooper

Şimdilerde yediden yetmişe kimsenin elinden düşürmediği telefonların ilk örneğini kim neden yaptı? Taşınabilir ilk telefonu ve bu telefonu yapan Martin Cooper'ın hayatını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
18.09.2014 tarihli yazı 23405 kez okunmuştur.
Martin Cooper, 26 Aralık 1928 tarihinde Amerika’nın Chicago eyaletinde dünyaya geldi. 1950 yılında Illinois Institue of Technology’den mezun olan Cooper, eğitimini tamamlar tamamlamaz Amerikan Deniz İhtiyat Teşkilatı’na kaydoldu. Burada Kore Savaşı süresince denizaltı yetkilisi olarak hizmet verdi.
 


Motorola’nın CEO’su  Martin Cooper, ilk cep telefonunu geliştirme fikrini Karayipler’deki el değmemiş bir adada tatil yaparken ortaya attı.
 
► İlginizi Çekebilir Telefonun Hikayesi |Alexander Graham Bell
 
Cooper 1957 yılında Illinois Institue of Technology’de elektrik mühendisliği üzerine master yaptı. 2004 yılında Illinois Institue of Technology, Martin Cooper’ı fahri doktor olarak ödüllendirdi ve Cooper, üniversitenin yönetim kurulunda yer almaya başladı.
 


Fiyatı 4000 dolar ve ağırlığı 800 gram olan ilk cep telefonu Dyna-Tac
 

Kablosuz iletişim endüstrisi alanında oldukça geniş bir vizyona sahip olan Martin Cooper, bugün herkesin elinden düşürmediği cep telefonlarının mucidi. Eşinin ''Koskoca Motorola’nın başındasın, neden portatif bir telefon yapmayı bugüne kadar başaramadın?” demesi üzerine çalışmaya başladı ve 1973 yılında ilk cep telefonu olan Motorola Dyna-Tac’i icat etti. 1 kilodan ağır olan bu telefon ile bataryası tam dolu olduğunda 20 dakikalık görüşme yapılabiliyordu.
 

 
Cep telefonuyla yapılan ilk görüşme ise 1973 yılında Martin Cooper ile Bell Labs şirketinden Dr. Joel S. Engel arasında gerçekleşti. Cooper yıllar sonra bu telefon için “Telefonun uzun süre elde tutulmaması açısından bu süre iyiydi.” açıklamalarında bulundu.
 

Cooper, Motorola’da sistem bölümü müdürü olarak çalıştığı dönemde, cep telefonunun geliştirilmesinin ardında yatan fikri şöyle açıklıyor: " Temel hayalimiz insanların arabalara konuşmak zorunda kalmamasıydı. İnsanlar bir masayı ya da bir duvarı aramak istemiyorlardı. Diğer insanları aramak istiyorlardı."
 


 
Motorola’nın üst yönetimi Martin Cooper’a mobil telefon konusunda destek vererek bu alana 10 yıl boyunca 100 milyon dolara yakın yatırım yaptı.


Kaynak :

► wikipedia.org
► inventors.about.com
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar