elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Binalarda Isı Tasarrufu

Dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiği günümüzde, binalarda güneş enerjisinden faydalanmak için kurulan sistemler çoğu zaman bina yapısına zarar vererek bina için ek yük oluşturmaktadırlar. Hem binanın dış görünüşünü şık bir hale getirmek hem de enerji tasarrufu yaparak binanın ısı kaybını azaltmak için solar cam ürünleri uzun süreli ticari bir alternatif olabilir.



A- A+
11.09.2011 tarihli yazı 13753 kez okunmuştur.

Enerji ihtiyacının artmasından dolayı enerji tüketimine katılan insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Enerji üretiminin yeterli olmaması ve tasarruf amacı ile enerji tüketicileri de en azından kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için enerji üretim sistemlerini kendi tüketim alanlarına yerleştirmektedirler. Enerji kullanımında son halka olan konut tüketicileri bu hususta daha fazla gayret sarf etmektedirler. Elektrik tüketiminin fazla olduğu konutlarda bile güneş enerjisi, hidrolik enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılabilen sistemler konutlara monte edilmektedir. Bu amaçla edinilen sistemlerde, verimin arttırılabilmesi için üretilen enerjinin kullanılacağı konutlarda izolasyon sistemlerinin de binada mevcut olması gerekmektedir.


Konutlarda enerji üretimi için en çok tercih edilen bölüm, geniş yer kaplaması ve dış mekanda bulunan enerjiye ulaşmanın bu kısımdan daha kolay olmasından dolayı çatı bölümü ve yüzeyidir. Yararlanılabilecek en masrafsız ve sürekli enerji olarak da bu kısımlarda kurulacak sistemler güneş enerjisini hapseden paneller olarak tercih edilmektedir. Bu paneller aracılığı ile elektrik enerjisi ve ısı üretimi gerçekleştirilmektedir. Bina çatısına kurulan bu sistemler ne yazık ki binanın estetik görünümünü bozmasının yanında zaman zaman çatı izolasyonunu bozarak ısı kaybına ve bazı kısımlarda kiremitlerden su sızıntısına neden olmaktadırlar.


Bu gibi olumsuz durumlardan kurtulmanın yanında, çatıyı da kullanabilme yönünde tercihini kullanan konut sahipleri için alternatif olarak tasarlanmış klasik çatı görünümünden farksız olan camdan üretilmiş çatı kaplamaları mevcuttur. Bu yapı kaplama maddelerinin kullanıldığı binalarda metrekare başına yıllık ortalama 300-500 kW-saat enerji üretimi mümkün olabilmektedir. Bu cam kiremitler güneş ışınlarına doğrudan maruz kaldıklarından dolayı çatı altında sıcak hava tabakası oluşturulabilmektedir. Bu hava cam kiremitlerle örülmüş olan çatı kaplamasının alt kısmında siyah naylon kanvas ile kaplanmış bölümde hapsedilmektedir. Burada sıcak hava depolanmasını sağlayan sistemde toplanan ısı, su boru hattına iletilerek bina içindeki sıcak su ve ısıtma ihtiyacına cevap verebilmektedir.



Enerji üretimi için sağladığı bu avantajların yanında bu tip çatı sistemleri, geleneksel kil ve çimentodan üretilmiş yapı malzemelerine eşdeğer yapı ve ağırlıkta olması ile birlikte, hava şartlarıyla oluşan yıpranmaya dayanıklı olduklarından bu malzemelerden çok daha uzun süre kullanılabilmektedirler. Geleneksel çatı kaplamaları ile aynı ebat ve ölçülerde üretilen bu cam kiremitler ihtiyaç duyulması durumunda çatının bir kısmında ya da çatının tamamına uygulanarak çatıya ek yük bindirmenin önüne geçmiş olurlar.



Bütün bu avantajlarının yanında cam, çatı için kaygan bir yüzey oluşturacağı için kar yağışının fazla olduğu bölgelerde bile çatıda aşırı kar birikmesinin önüne geçeceği için bina yükünü azaltacaktır. Bu sayede çatı yüzeyinde kar birikmesi olmayacağı için çatının ve sistemin devamlı temiz kalmasına neden olacaktır. Sistemin temiz olması da güneşin az olduğu zamanlarda bile daha fazla enerji üretimine sebep vereceği çok açıktır. Bu tip bir çatı uygulaması binanın izolasyonunu sağlayarak binanın ısı kaybını azaltacaktır. Binalarda solar cam ürünlerinin kullanılması bina için hem şık bir görünüm sağlamakta hem de uzun vadeli bir ısıtma çözümü olmaktadır.


Yusuf BAYKAL

İTÜ – Elk. Müh.




Kaynaklar:

http://www.yesilist.com/

http://www.limitsizenerji.com


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar