elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Beygir Gücü Nedir?

Pek çok yerde beygir gücü terimi karşımıza çıkmıştır. Otomobillerde, elektrik motorlarında güç birimi olarak beygir gücü cinsinden hesaplar yapılmaktadır. Motor hesaplarında neden bu terim kullanılmaktadır? Cevabını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
12.01.2017 tarihli yazı 28660 kez okunmuştur.
Beygir gücü terimini ilk kullanan buhar makinelerinin performansını geliştirme üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenmiş olan James Watt’tır. Watt, SI ölçüm birimine eklenerek güç hesaplarında kullanılmaya başlanmıştır.
 

Watt Buhar Makinesi

James Watt’tan bozulan bir Newcomen buhar makinesinin tamir edilmesi istendi. Buhar makinesinin tamirini gerçekleştiren Watt, performansı düşük olan bu makineyi daha verimli hale getirebileceğini düşündü. Yakın arkadaşı olan kimya profesörü Joseph Black’ten öğrendiği ısı konusundaki bilgilerini bu makinede uyguladı. Makinenin tamamını soğutup ısıtmadan, bunu iki ayrı odada yaparak verim sağlanacağını düşündü. Buhar sıcak odadan silindiri ittirdikten sonra kapakçıklar kapatılıp soğutma işlemine geçilmesiydi. Bu işlem tekrar edilerek silindirin hareketi sağlanmaya devam edecektir. Watt, yaptığı geliştirmeler ile önemli yol kat etti. Yeni güçlendirilmiş makinesi Newcomen buhar makinesinden %75 daha az yakıt kullanmaktaydı.
 
►İlginizi Çekebilir: Buharlı Makineler 1. Bölüm

Watt, buhar makinesi için 1769 yılında yoğunlaştırma odası patenti aldı. 1774 yılında ticari olarak her yerde kullanılabilen buhar makinesi üretmeye başladı. Watt, kısa sürede bu makinenin yüksek talep görmesi Sanayi Devrimi sırasında öne çıkan isim oldu. Buhar makinelerinde iyileştirmelere devam eden Watt, dönen motor ve lokomotif gibi önemli buluşların patentini aldı.
 

Pazarlama

Üretimi tamamlanan buhar makinelerinin pazarlanması gerekmekteydi. Kent merkezinde Newcomen buhar makinesi ile karşılaştırma yaparak ürünlerin pazarlaması yapılmaktaydı. Kırsal alanlarda taşıma ve iş gücü için atlardan yararlanılmaktaydı. Bu sebepten dolayı Watt buhar makinesini pazarlamak için atlar ile bir karşılaştırma arayışı içine girdi. Yaptığı gözlemlerde değirmende çalışan bir atın 12 fit (3,7m) yarıçaplı bir çarkı saatte 144 kez çevirdiğini ve atın çarka uygulayabileceği kuvveti 180 libre-kuvvet (800N) olarak belirledi.

Güç=(Kuvvet x Yol) / Zaman denklemine göre işlemler yapılarak;



Elde edilen sonuç Watt tarafıından yuvarlatılarak 33000 ft/min değeri 1 beygir gücüne eşit olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre çok daha az at ile çok daha fazla iş yapılabileceğini at karşılaştırması ile gösterdi. Atlardan daha performanslı ve daha hızlı yapılabileceğini göstererek başarılı bir pazarlama örneği göstermiştir.




►İlginizi Çekebilir: Motor Etiketi Nasıl Okunur?
 

Beygir Gücü Dönüşümleri

► Elektrik makinelerinde kullanılan bir beygir gücü 746 watt’tır. Pek çok motor için elektriksel güç yerine Hp cinsinden değerler etiketlerde yazmaktadır.
► Bir beygir gücü 2545 BTU’ya eşdeğerdir. BTU, bir kilo suyun 1 oF yükselmesi için gereken enerjidir.
► 1 BTU, 1055 Joule’e eşittir.
 


Kaynak:

interestingengineering
wikipedia
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar