elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Bomba Kitleri |
Yerli Teknolojiler

TÜBİTAK'ın uzun araştırmaları sonucu geliştirilen akıllı bomba kitleri sayesinde savunma sanayisinde bir adım öne çıktık. TÜBİTAK ve ASELSAN işbirliğiyle yapılan akıllı bomba kitleri hakkında detaylı bilgiler yazımızda.



A- A+
31.08.2015 tarihli yazı 14163 kez okunmuştur.
 TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN işbirliğiyle geliştirilen akıllı bomba kitleri şöyledir:

► HGK (Hassas Güdüm Kiti)
 
HGK, teknolojinin son ürünü olup 2000 lb sınıfında MK-84 genel maksat bombasını akıllı hale getiren kittir. Kriptolu ve kriptosuz askeri GPS özelliğine sahip olan kit her türlü hava şartında 6-10 metre hassasiyetle hedefi imha etmektedir. MK-83 ve MK-82 maksat bombalarına da takılabilen, lazer başlığı ile hareketli hedefleri imha etme ve çoklu atım kabiliyetine sahip bir güdüm kitidir.
 
HGK orta irtifadan bırakıldığında 12 deniz mili, yüksek irtifadan bırakıldığında 15 deniz mili mesafedeki hedefe ulaşabilmekte ve 1760 askeri standardına tamamen uyumludur. Uçakta bulunan tüm haberleşme birimlerini kullanarak hedef ve görev güncelleme yaparak hata oranını oldukça düşürmüştür. F-4 ve F-16 savaş uçaklarıyla uyumlu olan kit F-35 savaş uçağıyla da uyumlu hale getirilecektir.  


► LGK (Lazer Güdüm Kiti)
 
LGK, 500 lb sınıfındaki MK-82 ve 2000 lb sınıfındaki MK-84 genel maksat bombalarını düşük maliyetle akıllı bomba haline getiren lazer güdüm kitidir. LGK sabit ve hareketli hedefleri daha yüksek hassasiyetle vurabilmektedir. 12 deniz mili menzildeki hedefleri 10 metre hassasiyetle vurabilmektedir. TSK envanterindeki birçok savaş uçağıyla uyum sağlayabilen kit, hiçbir elektriksel bağlantıya ihtiyaç duymamaktadır. LGK hedefe tutulan lazeri algılayarak hedefe dogru yönelir. 
 


 
► KGK (Kanatlı Güdüm Kiti)
 
 
KGK, 500 lb sınıfındaki MK-82 ve 1000 lb sınıfındaki MK-83 genel maksat bombalarını havadan karaya akıllı bomba haline getiren kanatlı güdüm kitidir. Bu sayede her türlü hava şartı altında 100 km üzerindeki menzilde 10 metrelik hata payıyla hedefi vurabilmektedir. 
 
KGK yüksek irtifadan bırakıldığında 60 deniz mili, alçak irtifadan bırakıldığında 20 deniz mili menzile ulaşabilmektedir. 1760 askeri standardına uyumludur. Kriptolu ve kriptosuz askeri GPS kullanan kit F-16C Blok40 ve F-4E/2020 savaş uçaklarıyla uyumludur. Uçağı hava savunma sistemlerinden koruyabilmektedir.

 

 
Kaynak:

►ASELSAN
►TÜBİTAK SAGE
►Savunma Sanayii Müsteşarlığı

 
Yunus Özkaya Yunus Özkaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar