elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2015 Yılı İçinde Göreceğimiz 8 Linux Dağıtımı

Bu dağıtımlar yıl içinde kullanmak isteyeceğimiz en eğlenceli dağıtımlar! Hepimiz her yıl pek çok teknoloji öngörüleriyle karşılaşırız ve bu tahminleri okumaktan zevk alırız. Bizde yazımızda 8 Linux dağıtımından bahsedeceğiz.



A- A+
29.01.2015 tarihli yazı 12194 kez okunmuştur.
Hepimiz her yıl pek çok teknoloji öngörüleriyle karşılaşırız ve bu tahminleri okumaktan zevk alırız. Yazımızda bahsedeceğimiz dağıtımların içinde hem masaüstünde kullanılan hem de mobil ortamda kullanılan dağıtımlar var. Yani Linux her yerde diyebiliriz.
 

1)Ubuntu Touch

Ubuntu Touch ilk olarak 2013 yılında duyuruldu. Daha sonra 2014 yılında tekrardan duyuruldu. Şuan da 2015 yılındayız ve Şubat ayında piyasaya sürülecek olan cihazlarla (sadece Kuzey Amerika da pazara sürülecek) bekleme sonlanmış gözüküyor. Peki 2015 bitene kadar Ubuntu Touch’a daha farklı bir özellik eklenecek mi? Bunu izlemek oldukça heyecan verici görünüyor.


 

 
 

2)Ubuntu

MATE masaüstü ortamı olarak eski GNOME 2 kullanılarak oluşturulmuş bir Ubuntu versiyonudur. Ubuntunun son sürümü olan MATE önceki sürümlere benziyor. Kısa sürede Linux dünyasında büyük bir pazar payı yakaladı. Ubuntuyu nasıl etkileyeceği bilinmiyor fakat buna karşın yeniden yazılmış bir sürümüde yayınlanacak. Sonuçları görmek çok heyecanlı olacak.

 




►İlginizi Çekebilir: Linux Komut Satırı Serisi |1. Bölüm

 

3)elementary OS

elementary OS şuan da Distrowatch listesinde 9 numarada bulunuyor. Distrowatch herhangi bir Distro kullanıcısının sırasını izlemek için en iyi yol değildir, hatta en iyi ikinci de değildir. Bu kesinlikle tasarım odaklı bu küçük sistemin yukarı doğru ivmelenmesini göstermektedir. Onlar geliştiriciler ve tasarımcılar için en büyük hedefi koyarlar ve onlara üzerinde çalıştıkları elementary-OS projeleri için Bountysource.com ile ödeme yapılır.

 

 
 

4)SteamOS

SteamOS 2014’te konsol oyun dünyasını sarsmak için kurulmuştu. Yeni kutular(Stream Machines) birden çok tedarikçi tarafından piyasaya sürülmüştür. TV ye bağlanabilen ve Valve den gelen oyunlarla dolu bir Linux sürümünü çalıştıran üst düzey PC ler görkemli olacaktır. Böyle bir şeyin 2014 te olamaması başarızılık olsa da dünyanın sonu değildir. Valve’in(StreamOS un arkasındaki şirket) uzun ve muhteşem bir şöhreti vardır.

 

 
 

5)ChromeOS

Chromebook lar Amazon üzerinden üst üste en yüksek dizüstü bilgisayar satışlarına hakimdir. Eğer Gentoo tabanlı ChromeOS’un kullanılmasına yönelik herhangi bir şüphe varsa bu şüphe artık tamamen silinmelidir. Ek olarak ChromeOS üzerinde çalışan Android uygulamaların listesi her geçen gün büyüyor. Çoğu insan için istenen Google’ın ChromeOS üzerinden Google Play aracılığıyla tüm Android uygulamalarının full versiyonlarının sunmasıdır. Bu sistem her geçen gün daha büyük bir güç haline gelecektir.

 


 

6)Android

Android üzerinden Adobe Photoshop ve Microsoft Office(beta versiyon)’i yerel olarak çalıştırdığınızın farkında mısınız? Hiç kimseden “Ben Linux kullanmak istiyorum ama aynı zamanda Microsoft Office’e ihtiyacım var.” şeklinde bir cümle duymamışızdır. Fakat artık böyle bir şey mümkün. Android tabanlı dizüstü bilgisayarlarda Photoshop ve MS Office çalıştırırken aslında bu Linux destekli bir sistemde bu uygulamaları çalıştırıyoruz anlamına gelir.

 

 

7)Sailfish ve Firefox

Ubuntu Touch’ın piyasaya sürülmesi zaman almıştır, fakat 2014 yılı boyunca güncellenmiş halleri ile piyasaya sürülen iki Linux tabanlı sistem vardır: Sailfish OS ve Firefox OS. Bunlar ilerleyen zamanlarda mobil ortama taşınacak çok farklı iki sistemdir. Markette Ubuntu-phones ile birlikte Android in hakimiyeti devam ederken yakında çıkacak olan bu iki sistemin 2015 yılı boyunca Pazar payı kazanmak için çalışmasını izlemek ilginç olacak.

 

 
 

8)Debian and Devuan

Debian yaklaşık 21 yıldır kullanılıyor. Fakat Debian bir grup Debian kullanıcısının sistem üzerinden tartışmaları şimdi Devuan dediğimiz ücretsiz sürümün oluşturulmasına neden olmuştur. Anlaşmazlıkların ve tartışmaların kısa sürede bittiğine dair herhangi bir belirti görülmüyor. Debian ve Devuan projelerini izlemek çoğu zaman eğlenceli bir dizi izlemek gibi oluyor. 

 



 
Kaynak: InfoWorld

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar