elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Teknolojide Çıta Yükseldi |
Zirvenin Adı 4K

1080p çözünürlüğü ikiye katlayacak 4K teknolojisi yavaş yavaş 4K monitörlerle birlikte hayatımıza girmeye başladı.Peki gelişen teknolojinin sınırlarını zorlayan bu 4K teknolojisi nedir? Bu teknolojinin ürünleri henüz satın alınmalı mı? Gelin hep birlikte inceleyelim.



A- A+
05.02.2015 tarihli yazı 13403 kez okunmuştur.
Şu anki çözünürlük kalitesini (1080p) 4 e katlayacak olan 4K çözünürlüğe sahip monitörler yavaş yavaş teknoloji piyasasına girmeye başladı. Ama insanların bu teknolojiden yararlanmaları için daha vakit var. Çünkü fiyatların biraz daha makul seviyeye inmesi gerekiyor ve şu anki ağ alt yapısı bu televizyonları besleyecek yeterlilikte değil.
 

 

Peki Duyulanın Aksine Gerçekte 4K Nedir?

Öncelikle 4K olarak da bilinen UHD(ultra-high definifion) ultra yüksek çözünürlük anlamına gelen bu terim full HD televizyonlardan 4 kat yüksek çözünürlüğe sahip televizyonlar için kullanılıyor. Daha yüksek çözünürlük ise kullanıcılara daha çok detayı sunuyor.
 


4K teknik olarak 2160p çözünürlüğü ile şu anki en yüksek seviyeyi(1080p) ikiye katlıyor."4K" terimi, normalde dikey pikselleri saymak olarak alışılagelmiş olsa da, yatay piksellerin sayısından da bahsediyor. Ayrıca Full hd den farklı olarak full HD televizyonların gösteremediği normal yayınları upscale yöntemiyle UHD televizyonda rahatlıkla izleyebiliyorsunuz. Tabi full HD yayında detay düşüklüğü,  normalden daha uzağa oturulması öneriliyordu ama UHD yayında ise tam tersi, tüm detayları görebilmek için normalden daha yakına oturulması gerekiyor.

 
►İlginizi Çekebilir: Gelecek 4K ile Netleşecek
            
 

4K Teknolojisi ve Gerekleri

4K teknolojisinden faydalanmak için böyle bir teknolojiye sahip televizyonda bunu karşılayacak içeriğin de olması gerekiyor. Aksi takdirde elimizdeki teknoloji anlamını yitiriyor. Aslında uzun zamandır profesyonel sektör bu teknolojiyi kullanıyor ama tabiki bu durum profesyonel tarafta da böyle.

Bu teknolojinin halk tarafından kullanılabilir hale gelmesi için firmaların daha fazla içerik üretmesi ve teknoloji altyapısının da bu duruma ayak uydurması gerekiyor. Ki daha yeni yeni full HD yayınların yaygınlaştığını düşünürsek, 4K teknolojisinden faydalanmamız biraz daha zaman alacakmış gibi duruyor.


 

Satın alınmalı mı?

Şu an piyasada bulunan UHD TV'ler HDMI 1.4(a) standardındalar. UHD'nin tam çözünürlüğünü 60Hz'te kullanabilmek için HDMI 2.0 gerekiyor ki bunu yapan tek üretici, Panaconic.Peki şu an satın alınmalı mı diye soracak olursanız, cevabımız biraz daha beklemenizden yana. Çünkü hem ağ altyapısı buna elverişli değil, hem de UHD ye uygun içerikler şu an çok sınırlı ve de UHD TV'lerin aynı boyutlardaki full HD televizyonlardan kat kat daha pahalı olduğu düşünülünce, şimdilik beklemenin en iyisi olduğunu düşünüyoruz.
 

Boyut ve Depolama Olarak 4K

4K içerikler gündelik hayatımızda boyut olarak diğer teknolojilere göre daha fazla ve internet kalitesinin az olacağı yerlerde ise bazen bir eziyete dahi dönüşebilecek durumda.Diyelim ki  bir tane 4K televizyon aldınız. 4K almışken bu yüksek teknolojiden faydalanıp güzel de bir film izlemek istediniz.Fakat piyasada 4K formatlı film sınırlı sayıda.Örneğin 4K’nın öncüsü Sony’nin kendi resmi sitesinde sunduğu 4K filmler mevcut .Ancak hem sayı olarak sınırlı hemde güncel filmlerin varlığı daha az. Maaliyet olarak merak edecek olursanız film başına yurtdışı fiyatı olarak  20 dolar civarında. 
 


Boyut çerçevesinden bakıldığında ise 1 dakikalık bir 4K video,  yaklaşık olarak 500 MB civarında. Dolayısıyla standart bir filmin 100 dakika olduğunu düşünürsek bir filmin boyutu 50 GB olacak demektir. Yani bir filmi standart bir internet hızında donmadan izlemek istenilirse yaklaşık bir gün beklemek gerekecek.4K, şuan ki altyapı yetersizliğiyle ön plana çıksada gelecekte ondan beklentiler her sektörde şimdiden üst seviyelerde. 


Kaynak:


►wikipedia
►techradar

 
ÇAĞRI YİĞİT ÇAĞRI YİĞİT Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar