elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geçmişten Bugüne Cepteki Dünya

Yaşadığımız çağı artık cebimizde taşıyoruz. İlk iletişim aracından şimdi ki iletişim aracına kadar çok büyük değişikler oldu ve bunda ki en büyük neden de pazardaki rekabet ortamının oluşturduğu savaştır. Mobil devleri birbiri ile yarıştığı bu pazarda sürekli yenilik yaparak teknolojiyi hep bir adım ileri götürmeyi başardı; bunu başaramayanlar ise geride kaldı ve kayboldular. Sizler için bu yazımızda tarihe damga vuran mobil devleri araştırdık.



A- A+
14.02.2014 tarihli yazı 12688 kez okunmuştur.

Motorola

Amerikan firması olan Motorola 1928 yılından beri icat veren ve sürekli üretimde olan iletişim ve elektronik alanının en büyüklerinden kabul edilirdi. 80 yılı aşkın tarihinde birçok ürün veren bu firma, piyasada bulunun elektronik birçok ürününde ilk üreticilerinden biridir. Kısaca elektronik anlamdan piyasanın babası olarak kabul edilir. Otomobil radyolarının ilk öncüsü 1930 yılında Motorola şirketi olmuştur, 1969 da aydan dünyaya ilk iletişimi kuran teknoloji ürünü Motorola’nındır. Mobil iletişiminde ilklerini birçok ürünle Motorola ortaya çıkarmıştır. 1973 yılında cep telefonunu ile ilk özel görüşmeyi yaparak bu işte ilki başarmış ve tarihe cep telefonun babası olarak damga vurmuştur. 1983 de ilk taşınabilir cep telefonunu piyasa sürmüştür. Fakat gelişen teknolojiye ayak uyduramaması ve rakiplerinin gelişmesine paralel olarak da uyum sağlayamamasının yüzünden 2007 yılından sonra artık tutunamaz olmuştur ve büyük dev artık çökmeye başlamıştır.
 



►İlginizi Çekebilir: Telefonun Hikayesi | Alexander Graham Bell

 

Nokia

Evet, bu cep telefonu devi garip ama ilk olarak çizme ve bot üreten bir şirketmiş. İsmini Nokianvirta denen bir nehirden almıştır. 1865 de Finlandiya da kurulmuş bir şirkettir. Nokia bir çokkez el değiştirerek üretimini de buna paralel olarak değiştirmeye başlamıştır. Daha sonra elektronik anlamda da üretime geçmeye başladı. 1967 den sonra da esas üretim alanını telefon ve bilgisayara çevirdi. 1970'li yılların sonunda telekomünikasyon alanında iyice güçlenmeye başladı. 1980'li yılların başında artık Nokia da taşınabilir mobil alanında çalışmalara başladı fakat o dönemler Motorola piyasanın en iyisiydi. Sürekli bir gelişim göstererek ilerleyen bu firma 1995’li yılların başında cep telefonun da bir dev olmuş ve aynı zamanda 30 dan fazla ülkeye satış yapmaktaydı. Motorola’nın da sonunu bir nevi hazırlayan Nokia firmasındır, 1990’lü yıllarda artık Motorola piyasada Nokia yüzünden çok az rağbet görmeye başlamıştır. Fakat Nokia gibi bir şirket bile 2010’lu yıllarda artık yeni akıllı cep telefonu teknolojisine ayak uyduramamış ve piyasa da eskisinden çok daha az rağbet görmeye başlamıştır.
 



►İlginizi Çekebilir: ElektrikPort Sevgililer Günü Kartları

 

Samsung

1938 yılında bir süpermarket olarak kurulmuştur, Kore Savaşının sona ermesinin ardından büyüyerek Kore’nin en büyük gıda ve inşaat firması haline gelmiştir. Samsung’un 1960’lı yıllarda başladığı televizyon ve radyo gibi cihazların üretimi 1980’li yıllara kadar sürmüştür daha sonra 1993 senesinde Samsung ilk mobil telefonunu piyasaya çıkarmıştır, 100 gram ağırlığı ile Samsung SH700 cep telefonu zamanının önünde bir modeli olarak baş göstermektedir. Bu atılımlarla Samsung dünya çapında 58 ülkede girişimleri bulunan küresel bir şirket haline gelmiştir. Bugün Samsung, dünya çapındaki ilk 100 şirket arasındaki tek Kore markası durumunda ve marka kalitesi olarak da 2. sıradadır. Teknoloji anlamada da çok büyük ilerlemeler kaydederek bir çok firmanın da, yaptığı çalışmalarla sonunu getirmiştir. Çağa çok iyi ayak uydurarak günümüz piyasasında en iyilerden biridir. Şuan cep telefonda tek rakibi de Apple firmasıdır.
  



►İlginizi Çekebilir: Çizgi İzleyen Robot Yapımı

 

Apple

Bu firma hakkında, kurucusu olan Steve Jobs hakkında o kadar çok yazılacak yazı var ki; teknolojik gelişim konusun da, pazarda sahip olduğu rol konusun da ve bir çok konuda mükemmel ürünler çıkarak en iyi olduğunu ispatlar konumdadır. 1967 tarihinde Steve Jobs bu şirketi evinin garajında kurmuş ve buradan dünya çapında bir şirket olmuştur. Bunun en büyük nedeni de yapmış olduğu teknolojik atılımlar ve harika pazarlama stratejisidir. İlk olarak 1977 de bilgisayar üretmeye başlar. Bir dönem çalkantılar yaşasa da 2001 döneminde iPod sayesinde yükselişe geçer ve asıl patlamayı 2007 de Apple bilgisayar dışında daha da gelişmiş olan iPod, iPhone üretmeye başlar. Bu firma tarihe adını iPhone cep telefonu ile yazdırır çünkü; bu telefonla artık dokunmatik telefon modası başlar. Şuan akıllı telefon piyasasında 1. sırada yer alan bu firma bir çok şirketinde de sonunun gelmesin de tek nedendir ve pazarda çekişmede olduğu tek rakibi de Samsung firmasıdır.
 



►İlginizi Çekebilir: İnsanlık için Robotlar ile Tanışın

 

Diğer Firmalara Kısaca Göz Atalım

Piyasadaki diğer cep telefonu üreticileri olan ve hala ayakta kalmaya çalışan firmalara bakarsak; Sony, HTC, Blackberry, Huawei ve diğerleri. Bu firmalar da alanında iyi olan firmalardır fakat şuan ki pazara göz attığımızda payları çok azdır. Diğer büyük firmaların hep bir kaç adım arkasından gelmektedirler ve bu yüzden de hep geride olmaktadırlar. Gelişen teknolojiye artık adım uydurmak yerine o adımın sahibi olmak en önemli olgu haline gelmiştir.


Kaynak

►Nokia

►Samsung
►Apple
►Motorola
►Vikipedi

Oğuz Işık Oğuz Işık Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar