elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Evde Nasıl Cep Telefonu Yapılır ?

Eğer benzersiz, değişik aynı zamanda da pahalı olmayan bir cep telefonu istiyorsanız, kendi telefonunuzu yapma düşüncesi sizi heyecanlandırıyorsa bu yazı tam size göre! MIT doktora öğrencisi kendi cep telefonunu tasarladı ve bunu sadece 150 $ maliyetle yaptı. Sizler için araştırdık...



A- A+
31.10.2013 tarihli yazı 58897 kez okunmuştur.
MIT doktora öğrencisi David Mellis yaklaşık 150-200 $ maliyet ile adına “DIY Cellphone” dediği tam olarak işlevsel bir cep telefonu tasarladı ve yaptı. Mellis başkalarının da bu projeyi yapabilmesi için proje ile ilgili tüm ayrıntılar ve kaynak kodlarını yayınladı. Telefon 4 bantlı GSM modülü ve 1.8 inch 160x128 piksel TFT ekran içeriyor. Fakat en göz alıcı özelliği lazer ile kesilmiş ahşap kapağı.
 


►İlginizi Çekebilir: Evde Nasıl Uçak Yapılır ?
 

“Umarım insanlar kişiye özel ve farklı cep telefonlarının üretilmesi için teşvik edilirler. Biz seri üretimin kısıtlamalarından kurtularak, farklı malzeme şekil ve işlevleri keşfetmeyi istiyoruz. Bu projenin bize Do It Yourself  (DIY-Kendin Yap) uygulama sınırlarını keşfetmemize ve genişletmemize yardımcı olacağını düşünüyorum.”

Projenin şu an geçerli olan sürümü sadece sesli aramaları ve SMS destekliyor. Fakat Mellis DIY Celphone da bir sınır olmadığını daha da geliştirilebileceğini belirtiyor. Proje Arduino GSM Shield donanım ve yazılımı üzerine kurulmuş ve çeşitli arabirimlerle genişletilmiş. Miller proje için açtığı web sayfasında tüm ayrıntıları ve aşamaları anlatmış. David DIY Cellphone u yapmanın karışık bir süreç olabileceğini fakat elektronikte uzman olmayı gerektirmediğini söylüyor.
 
 

Devre elemanları ve diğer araçlar için yaklaşık 200 $ lık bir alışveriş yapmanız gerekiyor. Ayrıca kaliteli bir lehim havyasına ihtiyacınız var çünkü proje bittiğinde yaklaşık 60 adet yüzey montajlı lehim yapmış olacaksınız. Bu geçmiş deneyimlerinize göre uzun bir zaman alabilir. Programlama özellikle de hata ayıklama işlemleri de zamanınızı alacaktır. Telefonun kasası için lazer ile kesilmiş ahşap malzeme kullanabilirsiniz bu size kalmış bir şey. Kısacası bu zor ama uzman olmasanız bile yapılması mümkün bir proje.

DIY Cellphone ekran için iki seçenek sunuyor. Tıpkı ilk cep telefonlarımızdaki gibi siyah-beyaz LCD ekran yada LED matris. LED matris daha zor ve daha az bilgi görüntüleyebiliyor fakat LCD ye göre daha dayanıklı.
 
PCB kartları evde yapabileceğniz basit yöntemlerle yapmak çok mümkün değil. Çünkü çok küçük bağlantılar ve devre elemanları içeriyor. Bu yüzden Mellis'in çizimlerini bu iş için profesyonel cihazlar kullanan firmalara gönderip devre PCB üzerine bastırmanız gerekiyor.

Ayrıca M10 GSM Modülüne ihtiyacınız olacak. Bu Arduino Store da bulabileceğiniz bir komponent. Bunların dışında mikrodenetleyiciyi programlamak için AVR programlayıcınızn olması gerekiyor. Mellis web sayfasında Bill Of Materials dökümanında kullandığı tüm komponentleri nereden temin ettiğini ve fiyatlarını ayrıntılı olarak yazmış.


Kaynak kodları ve diğer dökümanlar:

DIY Cellphone Proje Sayfası


 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar