elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yağsız Kompresörler I Dalgakıran Pet Master Serisi

Özellikle insan sağlığı ve çevrenin ön planda olduğu basınçlı havadaki nem, yağ ve parçacık değerlerinin sınırlandırılması gereken endüstrilerde yağsız kompresörler önemli bir ihtiyaçtır. Dalgakıran’ın 0-40 bar özelliğindeki, yağ içermeyen, yüksek hava kapasitesin sağlayan ve enerji verimliliğini de artıran DALGAKIRAN PET MASTER serisi; pet şişeleme, gıda ve sağlık gibi çeşitli endüstrilerin hassas ihtiyaçlarını üstün özellikleriyle karşılayan güvenilir ve yüksek performanslı yağsız pistonlu hava kompresörleridir.



A- A+
25.12.2017 tarihli yazı 11888 kez okunmuştur.

Yağsız Kompresörler

Gıda, içecek ve ilaç gibi hassas endüstriler, havadaki yağ, nem ve parçacık değerlerini belli limitlerde tutan ISO 8573 standartlarına uymak zorundadırlar. Belirlenmiş standartlara uymanın zorunlu olduğu endüstriyel süreçleriniz yağa maruz kaldığında havayı temiz tutmak giderek daha da zorlaşacak ve karşılaşacağınız masraflar artacaktır. Yağ enjeksiyonlu kompresörler ile % 100 yağsız havaya ulaşmak imkansızdır. Bu endişeyi gidermek için, birçok endüstri yağsız kompresörlere yönelmektedir.
 

Günümüzde, yağsız kompresörlerin kullanımı, hem gereken hava saflığını hem de maliyet tasarrufunu sağladığı için hızla artmaktadır. Yağsız kompresörlerin sağladığı hava saflığı ve diğer çevresel faydalar genelde sahiplik maliyetlerinizi düşürebilecek diğer tasarruflara dönüşebilirler.

Yağsız kompresörler, daha az petrol bazlı ürün kullanarak karbon ayak izinizi düşürebilir ve yağ partikül oranını filtrasyon ile düşürmeye çalışan sistemlere göre daha az enerji gerektirirler. Bu açıdan daha düşük maliyet ve %100 seviyede hava saflığı isteyen bir endüstride yağsız kompresörler en iyi seçim olacaktır.
 

Yağsız Kompresörlerin Önemi


Yağ enjekteli kompresörlerde çok kademeli bir filtreleme işlemi ile 0.003 ppm yağ seviyelerine inmek mümkün olsa da sistemdeki filtrelerde her zaman bozulma riski olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Yine sistemdeki filtre sayısının fazlalığı basınç kayıplarının ve arıza riskinin artışına sebep olacaktır. Bu durum hassas ortamlardaki yağsız olarak çalışılması gereken tüm basınçlı hava hattını yağ kaçaklarından dolayı kirletecektir. Bu kirlenme sonucu kullanılmayacak hale gelen basınçlı hava hattının yenilenmesini gerekecektir. Ayrıca sık sık değiştirilmesi gereken filtreler de bakım maliyetlerini artıracaktır. Burada hem hava hattının temizlenmesi sonucu hem de diğer bakım süreçleri zorlu ve pahalı süreçleri içermektedir.

Yağ kompresörlerinin, yağ içermeyen kompresörlere göre daha fazla bakım gerektirmesinin bir diğer nedeni de yağın tasarıma ve kullanılan miktara bağlı olarak zaman zaman değiştirilmesi gerekliliğidir. Kullanım kılavuzu, yağın ne sıklıkta değiştirilmesi gerektiğini belirtir. Yağsız hava kompresörleri için bu gerekli değildir. Yağsız hava kompresörü buster sistemlere göre daha az parçaya sahip olduğundan uzun vadede daha az maliyetlidir. Yağsız kompresörler her zaman temiz, güvenilir ve toplam maliyeti daha düşük bir basınçlı hava kaynağıdır.
 

Her ne kadar yağsız kompresörler, ilk yatırım maliyetleri açısından yüksek fiyatlar içerse de kompresörün ömrünü göz önünde bulundurduğumuzda farklı bir durumla karşılaşırız. Kompresörlerin yaşam döngüsü maliyetlerinin yaklaşık % 60-70’inin enerji tüketim maliyetleri oluşturur. Yağ ile çalışan kompresörlerin kullanıldığı sistemlerde kullanılan kademeli filtrelerin basınç kayıpları da büyük ölçülerdedir.
 

Yağ enjekteli kompresörlerde, ısınan hava içerisinde bulunan yağ, sıkıştırma sürecinde yağlama özelliğini kaybeder. Bu yağ zamanla tortulaşarak kalıntı oluşturmaktadır, oluşan bu tortular tesisata ve makinelere zarar verebilir. Bu durum uzun vadede makinada çok ciddi sorunlara sebep olabilir.

Yağsız kompresörlerin avantajları özetle şunlardır:

► Kullanılan basınçlı havanın içerisinde yağ istenmeyen; gıda, ambalaj, medikal, pet şişirme gibi sektörlerde kullanılması uygundur.
► Yağsız hava ihtiyacı olan proseslerde; filtrasyon ile yağsızlaştırma sağlanmaya çalışılan sistemlere nazaran filtrasyon bakımı ve basınç düşümü nedeniyle oluşan kayıplar oluşmayacağı için uzun vadede daha uygun maliyetlidir.
 Hava alıcısında, yağla yağlanan kompresörlerde olduğu gibi yağ birikimi yoktur.
 Otomasyon sistemlerinde, basınçlı hava hattında yağ ve yağ buharı oluşmayacağı için kullanılan elektriksel komponentler vb. Ekipmanlar zarar görmez.
 Çevreye duyarlıdırlar – basınçlı hava hattından yağ birikintisi veya sızıntısı söz konusu değildir.
 

PET Şişeleme Sektöründe Yağsız Kompresörler I DALGAKIRAN PET MASTER Çözümü



Sunduğu avantajlar sayesinde birçok sektörde kullanım oranı giderek artan yağsız kompresörlerin en çok ihtiyaç duyulduğu sektörlerden biri de pet şişeleme sektörüdür. Bu sektörde genel olarak yağ ile çalışan buster tip pistonlu kompresörler kullanılır fakat buster tip kompresörlerin kullanıldığı süreçlerde ekstradan basınçlı hava tesisatı ve filtreler kullanılması gerekmektedir. Ayrıca buster tip pistonlu kompresörlerin kullanıldığı işletmelerde vidalı kompresörler havayı atmosferik basınçtan alıp buster giriş basıncına getirermek zorundadır. DALGAKIRAN PET MASTER yağsız kompresör serisi sayesinde tüm bunları tek başına ve daha az yer kaplayan bir kompresör ile yapmak mümkündür. Pet şişirme sektöründe hassas gereksinimlerden dolayı firmaların üretimleri için tercih ettikleri buster tip pistonlu yağlı kompresörler, yerlerini büyük bir hızla yüksek kapasiteli yağsız pistonlu kompresörlere bırakmaktadır. Pet Master, vidalı komresörlere ihtiyaç duymaksızın daha az yer kaplayarak yüksek kapasitede, 40 bar basınçta basınçlı havayı tek makine ile sağlamaktadır.

Türkiye’nin kompresör sektöründe ilk ve tek AR-GE merkezi DALGAKIRAN, pistonlu kompresörler üzerindeki 50 yılı aşkın tecrübesini ve kalitesini arkasına alarak yüksek kapasiteli yağsız pistonlu kompresörleri ile sektöre hizmet etmeye devam etmektedir. DALGAKIRAN PET MASTER yağsız pistonlu kompresörleri gelişmiş özellikleriyle özellikle pet şişirme sektörü için son derece uygun bir seçim olacaktır.


 

Dalgakıran Pet Master Yağsız Pistonlu Kompresörler


DALGAKIRAN PET MASTER Serisi, pet şişeleme, gıda ve ambalaj sektörü kullanımına uygun, %100 yağsız endüstriyel hava sağlayan pistonlu kompresörlerdir. Kompresörler 0-40 bar arası çalışır ve yüksek kapasiteye sahiptir. Entegre bir yapıya sahip oldukları için daha az yer kaplar ve kurulum kolaylığı sağlar. PET MASTER serisinde IE3 Verimlilik sınıfında IP 55, 6 pole elektrik motorları gibi kaliteli komponentler, yıldız-üçgen yol verme sistemi bulunmakta olup IEC, UL/cUL, CE standartlarına uygun seçilmiş elektriksel komponentler, dayanıklı döküm gövdeler, basınç sınıfına uygun emniyet sistemleri tüm DALGAKIRAN ürünlerinde standart olarak sağlanmaktadır.
 

DALGAKIRAN PET MASTER yağsız pistonlu kompresörlerin genel özellikleri aşağıdaki gibidir:

Ara ve nihai soğutucularda, ısı transferi açısından daha verimli ve korozyon açısından da daha dayanıklı olan paslanmaz çelik boru kullanılmaktadır.
Soğutucuların yapısı, boru içinden hava, gövde cidarından ise su geçecek şekilde tasarlanmıştır. Boru tipi soğutucuların kompakt tasarımı sayesinde bakımı kolaydır, soğutma verimi yüksektir.
Kompresör, sistem gereksinimlerine göre belirlenen maksimum ve minimum basınç set değerleri içerisinde Yük / Boş sistemi ile çalıştırılarak enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Geniş gövde ve düşük devirli çalışma özelliği kompresörün iş yükünü azaltır.
Entegre elektrik sistemi kullanıcı dostu bir işletim sağlar.
7” dokunmatik, gelişmiş, yüksek çözünürlüklü kullanıcı dostu renkli ekran kontrolöre sahiptir
Yüksek hızlı, sağlam yapıya sahip, endüstriyel tip PLC altyapısı içermektedir.
Yetkisel olarak seviyelendirilmiş Şifreli Erişim Koruma sistemi bulundurmaktadır.
İlgili verilerin ekranda anlaşılır şekilde gösterimi, trend grafiği kaydı ve aktif izlenmesi avantajı sağlamaktadır.
Son 100 adet alarm için alarm geçmişi kaydı tutabilmektedir.
Standart olarak Ethernet / ModBus haberleşme fonksiyonları bulundurmaktadır.
Uzaktan izleme ve kontrol özelliği bulundurmakta olup GSM, internet ve Endüstri 4.0 ile uyumludur.
Input /Output yapısı esnek programlanabilir/ arttırılabilirdir.
 
Tablo 1 - Dalgakıran Pet Master Teknik Veriler
 
PET MASTER kompresörler, sıkıştırma bölgesinde yağ kullanmadığından dolayı, %100 yağsız basınçlı hava üretir. 0-40 bar arasında çalışan kompresörler entegre yapısıyla az alan kaplar, yükleme ve montaj kolaylığı sağlar. PET MASTER, Dalgakıran’ın 50 yılı aşkın tecrübesinin bir ürünü olup; pet şişeleme, gıda ve sağlık gibi çeşitli endüstrilerin hassas ihtiyaçlarını üstün özellikleriyle karşılayan güvenilir ve yüksek performanslı yağsız pistonlu hava kompresörleridir.

Kaynak:
Hakan KAHRAMAN Hakan KAHRAMAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar