elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

WEB İşletim Sistemi Nedir?

Web sistemi geliştikçe,onun özelliklerini ve uygulamalarını anlatabilmek için dilimize birçok yeni deyim girmektedir. Bunlardan birisi de web işletim sistemleridir.



A- A+
04.12.2015 tarihli yazı 9566 kez okunmuştur.
İşletim sistemi aslında bilgisayarımızdaki yazılım ve donanımları düzenleyen ve kontrol eden özel bir tür programdır. İşletim sistemi bilgisayarın donanımı ile doğrudan etkileşerek diğer uygulamalar için uygun bir çalışma platformu oluşturur. Bu bilgilerden yola çıkarak web işletim sistemlerini (webOS) tanımlamak bir ölçüde yanlış olacaktır. Çünkü webOS, insanların web yüklü bulunan uygulamalara erişimine olanak sağlayan kullanıcı arayüzüdür. webOS, normal işletim sistemlerinin kullanıcı arayüzünü taklidi gibi düşünülebilir. Fakat webOS asla donanım ile doğrudan etkileşime geçmez. Bundan dolayı kullanıcının aynı zamanda bilgisayarında normal bir işletim sistemine sahip olması gerekmektedir.
 


Günümüzde bilgisayar işletim sistemleri için pek fazla seçeneğimiz olmamasıyla birlikte webOS’ların onlarca farklı türü mevcuttur. Bunların bazıları çok geniş bir yelpazede hizmet sunarken, bazıları ise hala gelişmekte olup daha az hizmet sunmaktadırlar. Web işletim sistemlerinin bazıları tek bir kişinin eseridir, bazıları ise büyük topluluklar tarafından oluşturulmuştur. Web işletim sistemlerinin ücretsiz veya ücretli indirme seçenekleri olan türleri de vardır.
 
Web işletim sistemleri, birbirinden ayrı olan bilgisayarlar arasında ve kısmen bulut gibi sistemlerde bir arayüz görevi görür.Bu sistemlerde, hizmet sağlayıcısı firma  bilgisayar hizmetlerini internet aracılığıyla sunar ve  içinde veri tabanı ile uygulama hizmetleri bulunan bir bilgisayar sistemini yürütür.
 
Bazı web işletim sistemleri internet tarayıcıları yolu ile kullanılabilirken,diğerlerinde ise kullanıcıların özel alıcı diye adlandırabileceğimiz bir sistem oluşturan bir program indirmeleri gerekir.Bu alıcı diğer uygulamalardaki hizmet ve bilgilere ulaşmayı sağlayan bir yazılımdır. Her iki durumda da kullanıcılar kendi bilgisayarında olmayan web üzerinde yüklü bulunan programlara ulaşırlar.


 

Web İşletim Sistemleri Ne Tür Hizmetler Sağlar? 

Web işletim sistemleri kullanıcılara bir bilgisayarın masaüstünde çalışabilecek programlara pratik bir şekilde ulaşmayı sağlar. En yaygın uygulamalar:

Takvim
E-mail
Dosya yönetimi
Oyunlar
Anlık mesajlaşma
Fotoğraf, video ve ses düzenleme programları
RSS okuyucu
Tablo oluşturma programları
Word programları
 
Bilgisayar işletim sistemlerinde, uygulamaları indirmeniz gerekir. Uygulamalar hard disk’te oluştuktan sonra merkezi işlem birimi tarafından  işletim sistemine göre çalıştırılır.

Web işletim sistemi bilgisayarımızda yerleşik olan işletim sisteminin yerini tutamaz. Tam aksine web işletim sistemlerinin çalışması bilgisayar işletim sistemlerine bağlıdır. Web işletim sistemlerinin yazılımlarının kullanıcı tarafı  tarayıcı veya özel alıcı program fark etmeksizin  bilgisayarın işletim sisteminin üzerinde çalışır. Programcılar web işletim sistemini bilgisayar işletim sistemlerinin masaüstü gibi görünmesini ve çalışmasını sağlayacak şekilde tasarlarlar. Fakat web işletim sistemi bilgisayarımızın yazılımını ve donanımını kontrol etmez.
 
Web işletim sistemi bilgisayarınızda bulunmayan belirli bir ağ sağlayıcı içinde olan ve  tamamen veya kısmen web üzerinde bulunan uygulamalara erişmeyi sağlar. Web işletim sisteminde bulunan bir uygulama içerisinde bir bilgiyi kaydettiğinizde,kaydı bilgisayarda depolamak zorunda kalmazsınız. Çünkü bilgi internet yoluyla kullandığınız web işletim sisteminin veri tabanına işlenir. Bazı web işletim sistemleri bu veri tabanı kaydının yanı sıra bilgisayarda da kayıt oluşturma seçeneği sunar.
 
Web işletim sistemleri herhangi bir özel cihaz veya bilgisayara bağlı değildir. Web uygulamalarına ve verilere internet bağlantısı olan herhangi bir yerden bağlanabilirsiniz ve belgelerinize,çalışmalarınıza ve verilerinize rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Web işletim sistemleri kullanıcıya erişim açısından kolaylık sağlar. Burada bir önemli konuyu belirmekte fayda vardır. Web işletim sistemlerini portal olarak da adlandırılan uygulamalara ve verilere erişim olanağı sağlayan igoogle gibi web sayfaları ile karıştırmamak gerekir.

 



►İlginizi Çekebilir: İşletim Sistemim Nerede? MBR ve GPT


Günümüzde çok sayıda web işletim sistemi geliştirilmiş ve yeni web işletim sistemleri geliştirilmeye devam etmektedir. Tüm web işletim sistemlerinin amacı bilgisayar işletim sitemlerinin bir benzerini oluşturmak olsa da programcılar bu amacı çok farklı tekniklerle gerçekleştirirler. Bunların en popüler olanları Flash tekniği veya AsynchronousJavaScript ve XML (AJAX) tekniklerine dayanır.
 
Web işletim sistemleri bir bilgisayar işletim sisteminin masaüstü gibi çalışır.Bu yüzden kullanımını öğrenmek oldukça kolaydır. Kullanıcı bir uygulamayı çalıştırmak istediğinde kullanıcı bilgisayarı sisteme bir izin isteği yollar. Burada kontrol mekanizması devreye girer ve isteği değerlendirip uygun kullanıcı hesabına ve buna bağlı uygulamalara yada veri tabanına bağlar.
 
Web işletim sisteminin bir diğer iyi yönü ise kullanıcı ne kadar uzun süre boyunca kullanırsa kullansın tarayıcı veya özel alıcı programla çalışması fark etmeksizin hiçbir güncelleştirmeye gerek duymaz. Bu tür sistemlerde uygulamaların ve veri tabanlarının işletilmesi sağlayıcı tarafından olur. Ayrıca web işletim sistemleri bilgisayarlar arasında veri paylaşımını oldukça kolaylaştırır. Örneğin; bir Mac bilgisayar ile bir PC arasında veri göndermek zordur. Göndereceğimiz dosyamızın formatı i her ikisinde de desteklense bile sorunlar çıkabilir. Web işletim sistemleri kullanıcının kullandığı herhangi bir bilgisayarda arayüz oluşturma imkanına sahiptir. Bu yüzden web işletim sistemleri herhangi iki bilgisayar arasında geçiş platformu görevi görevi görebilir. Benzer şekilde web işletim sistemleri bir arada bulunmayan kişilerin ortak projeler oluşturmasına olanak sağlar.
 
Web işletim sistemleri şuan için masaüstüler kadar güçlü olmasalar da Google’ın da GoogleCrome OS ile LG ve HP gibi firmaların bu alana yönelmesiyle  daha da gelişeceği yönünde yaygın bir kanı bulunmaktadır.

 


Web işletim sistemleri birçok avantaj sağlasa da temelde önemli bir tehlike potansiyeline de sahiptir. Burada bulunan siber saldırılar sonucu üçüncü şahısların eline geçmesi olasılığı vardır. Bu sebepten dolayı sağlayıcı firmaların seçiminde dikkatli olunmalıdır.
 

Başlıca Web İşletim Sistemleri

1) eyeOS
Açık kaynaklı bir web işletim sistemidir. İnternet yoluyla veya bilgisayara program indirilerek çalıştırılabilir.  Çok sayıda uygulama içerir ve bunların arasında Office programları da vardır.

 


2) AirSet
Bir web işletim sisteminden çok portala benzese de sahip olduğu uygulamalar ve masaüstü tasarımından dolayı web işletim sistemi olarak kabul edilir. Ücretli veya ücretsiz versiyonları vardır. Mobil cihazlar için erişim olanağı sunan sistemde mediaplayer, Office  programları, fotoğraf albümü takvim gibi ögeler içerir.

 


3) GlideOS
En ilginç web işletim sistemlerinden biri GlideOS Flash teknolojisi ile oluşturulmuştur.Bir çok masaüstü uygulaması içerir ve ücretsizdir. Fakat bu durumda reklamlarla gelir elde edilmektedir. Office programları, mail, takvim gibi  çok kullanılan ögeleri barındırır.

 


4) StrartForce
Windows sistemine en çok benzeyen web işletim sistemidir. Masaüstü dizaynı, görev çubuğu, başlangıç menüsü Windows’a benzer. Mobil cihazlar üzerinden erişme imkanı da vardır.

 


5) G.ho.st
Windows işletim sistemi ekipmanlarına benzer ögelere sahip olan bu sistem Flash teknolojisi ile üretilmiştir.

 


Kaynak:

►HowStuffWorks

Yazar: Fatih Alparslan
Fatih Alparslan Fatih Alparslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar