elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Memristör nedir?

Kayıp devre elemanı olarak ün yapan memristör üzerinde geçen akıma göre direncini değiştirerek devrelerde oldukça faydalı kullanım alanlarına oturuyor. Enerji tüketiminin de kendisi gibi küçük seviyelerde olması ise diğer büyük avantajı. Ek olarak akım olmadığı durumlarda da üzerindeki direnç durumu değişmiyor. Gelecekte çok büyük kolaylıklar ve yenilikler getirmesini hayal ederek bekliyoruz.



A- A+
11.02.2013 tarihli yazı 21650 kez okunmuştur.

Memristör nedir?


► Memristörler akıma göre dirençleri değişen  bir çeşit dirençtirler diyebiliriz. Çalışma mantıkları şöyle ; Üzerlerinden akım geçtikçe dirençleri azalıyor, ters yönde akım verildiği zaman ise dirençleri artıyor.

 

 
 
► Memristör fikrini İlk kez 1971′de California Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Leon Chua ortaya atmıştı. ancak dönemin koşullarında memristör fikri hayalden öteye gidememişti. 2008 de ise Hp çalışanları tarafından memristörün geliştirilmesi onu gündeme taşımıştır.
 

 

Memristör Nasıl Çalışır?
 

► Titanyum ve silisyum yarı iltekenleri ile oksijen atomlarından faydalanılarak silisyum dioksit ya da titanyum dioksit elde edilir ve bu bileşiklerden herhangi birisi kullanılarak memristörün iç yapısın oluşturulur. Daha uyumlu olduğu için iç yapıyı oluşturmada genellikle  TiO2 - titanyum dioksit kullanılır. Yapılarındaki oksijenler ise küçük boşluklar halinde memristör içinde yerini alır.
 

 
► Memristörden akım geçtikçe katkılanmış olan titanyum dioksit tabakadaki oksijen boşlukları akımın geçtiği yöne yani saf titanyum diokside doğru kayarlar ve böylece saf titanyum dioksit aralığı daralır.Katkılı titanyum dioksitlerin aralık uzunluğu artar ve Tio2 film tabakalar arasındaki sınır değişerek direncin de değişmesine neden olur.
 
► Akımın olmadığı durumlarda ise katkılı ve saf Tio2 tabakaları aralık seviyelerini korur. Ters durumda yani akımın negatif olarak verilmesiyle oksijen boşlukları katkılı tabakaya doğru hareket eder. Ardından saf TiO2katmanı genişliğini arttırarak direncin de artmasına neden olur.

 
 
 

► Elektronik çevresi tarafından kayıp eleman olarak nitelendirilmişti. Gerçekten de diğer üc adet pasif devre elemanı birimleri olan direnç,sığa ve indüktans ile birlikte dörtlü formülü tamamlıyor


 
yerine oturan formül

 

 
İhsan Eray KETENCİ İhsan Eray KETENCİ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar