elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kompakt Güç Kaynakları |
UNO Serisi

Birçok fabrikada ve sistemde kullanılan kontrol panolarındaki güç kaynaklarının mutlaka güvenilir ve verimli olması istenir. Bunun yanında bazen güç kaynaklarının kompakt yapıda olması ve az yer kaplamasının çok fonksiyonlu bir yapıda olmasından daha önemli olduğu durumlar vardır. İşte bu ihtiyaçları karşılayan Phoenix Contact firmasının UNO Serisi kompakt güç kaynaklarının ayrıntıları yazımızın devamında.



A- A+
15.09.2014 tarihli yazı 13652 kez okunmuştur.

Neden Kompakt Güç Kaynakları?


Kötü bir elektrik şebekesi veya enerji dağıtım-iletim kurumlarının transfer işlemleri, alternatif akımda geçici kesintilere yol açabilmektedir.

Bunun sonucunda sinyallerde tam-yarım dalga atlanabilmektedir veya sürekli sinyal kesintileri olabilmektedir.
 
Bu tür hatalar belirlenemeyeceği için kabul edilemezler ve aynı zamanda şebekenin kalitesini düşürerek sistemde veya fabrikada elektrik kaynaklı çeşitli sıkıntılar çıkarabilirler.

Regülesiz güç kaynakları bu durumlarda sorun çıkartırlar. Giriş gerilimindeki salınımlar, bu teknolojide doğrudan çıkış gerilimine yansımaktadır. Buna karşın UNO serisi gibi primer anahtarlamalı güç kaynakları 600V’luk DC linki kapasitörlerle besleyerek kesilmeleri tolere etmektedir.
 

Bu güç kaynakları tam yükte 135ms’lik kesintileri tamponlayabilmektedirler. Böylece yük; kesintisiz ve gerilim dalgalanması olmadan çalışmaya devam eder.
 
 

Kompakt Gövdede Yüksek Güç
 

Yüksek güç yoğunlukları ile UNO serisi güç kaynakları, 100 W’a kadar 24 VDC veya 12 VDC ile güvenilir şekilde besleme ihtiyacında olan sistemler için tasarlanmışlardır. Çok düşük bekleme modu (stand-by) kayıpları ile yüksek verim ve maksimum enerji verimliliğini sağlamaktadırlar.
 


    Şekil 1: UNO Serisi Kompakt Güç Kaynakları


İlginizi Çekebilir: Makine Emniyeti | Emniyet Röleleri


 
UNO serisi kompakt güç kaynakları, tüm dünyada kullanım için CE, UL 508 ve UL 60950 onay belgelerine sahiptir. 85 VAC ile 264 VAC arasında giriş gerilimlerini kullanması sayesinde bu aralıktaki şebekede dalgalanmalarında da çalışmaya devam eder.

MTBF değerinin 500.000 saatin üzerinde olması yüksek işletim güvenliği sağlamaktadır. -25°C ile 70°C geniş sıcaklık aralığı, güç kaynaklarının dış mekanda da kullanımını sorunsuz hale getirmektedir.

 


 

Enerji Tasarrufu
 

UNO serisindeki cihazlar, bunların yanı sıra enerji tasarruflu olmalarıyla da dikkat çekmektedirler. Boşta çalışma kayıplarının 0,3W’ın altında olması ve verimliliğiyle büyük enerji tasarrufu sağlamaktadırlar.
 

Bu durum özellikle elektrik beslemesinin 24 saat boyunca elektrik şebekesine bağlı olması ancak nadiren yüklenmesi halinde önemlidir. Etkin çıkış gücünün etkin giriş gücüne bölünmesiyle elde edilen verim, %90'a yakın olmasıyla verimlilik konusunda gayet iyi bir performans sergileyen güç kaynaklarıdırlar. Ayrıca daha az ısı üretmelerinden dolayı elektrik tüketimi düşük ve komponentlerin çalışma ömürleri de uzun olmaktadır.
 

    Şekil 2:  Kompakt kasa, taşıyıcı ray üzerinde yer tasarrufu sağlıyor.


ABD Çevre Koruma Ajansı EPA (Environmental Protection Agency) 1992'de, enerji tasarruflu ofis cihazlarını teşvik etmek amacıyla "Energy Star" uygulamasını başlattı. Tüketiciler bu ürün işareti ile hangi bileşenlerin ne kadar enerji tasarrufu yaptığını hemen anlamaktadır.

Enerji tasarruf programı, 2003'te Avrupa Birliği tarafından da imzalanmıştır. Enerji tasarruflarına bağlı olarak “I” ile “V” arasında gruplanmış olan harici güç kaynakları da, isteğe bağlı olarak işaretleme kapsamına girmektedirler. Denetçiler tarafından göz önüne alınan değerlendirme kriterlerinden biri de boşta çalışma kayıplarıdır. Burada sınıf V yüksek bir enerji tasarrufu, sınıf I ise düşük bir enerji tasarrufuna karşılık gelmektedir.

 
 
    Şekil 3: Tüm Phoenix Contact ürün grupları, işlevselliklerine (1) ve performanslarına (2) göre sınıflandırılmış halde.


İlginizi Çekebilir: Phoenix Contact'tan Yeni Bir Ürün "RIFLINE Complete Röle"


UNO serisi güç kaynakları sınıf V'e dahildir. Gücü 60W'a kadar olan modüller, boşta çalışmada sadece 0,3 W tüketmektedir. Gücü 100 W olan cihaz ise 0,5W boşta çalışma kayıplarıyla kendi güç sınıfında en iyi yerlerden birine sahiptir.

  

Kompakt Tasarım


UNO serisi güç kaynakları, her biri 90mm yükseklikte ve 84mm derinlikte olan; 22,5mm, 35mm ve 55mm‘lik üç gövde genişliğiyle, kontrol panosundaki yer gereksinimini azaltmaktadırlar.

 
 
    Şekil 4: UNO Serisi kompakt güç kaynaklarının çeşitli modelleri ve boyutları.


12 VDC yükler için 30W ve 55W kullanılabilmesinin yanı sıra, 24 VDC çıkış gerilimli güç kaynakları 30W, 60W ve 100W olarak temin edilebilmektedirler. Modüllerin derinliği, sık kullanılan 120mm'lik kontrol panosu kutularında kullanılmaya uygundur. UNO serisi özellikle kompakt kontrol panolarında 100W‘a kadar yükler için ideal çözüm olarak dikkat çekmektedir.

 

Sonuç: UNO Serisi Genel Özellikleri
 

Universal Kullanılabilir: Geniş giriş aralığı ve uluslararası onaylar.

Yüksek İşletim Güvenliği: Yüksek MTBF ile > 500.000 saat.

 İşletme Güvenliği: Uzun elektrik kesintisi köprüleme süreleri > 20 ms.

 Paralel Bağlanabilir: Güç artırımı ve yedeklilik için.

 Kolaylaştırılmış Devreye Alma: LED sayesinde fonksiyon izleme.

 Dış Mekân Kullanımına Uygun: Geniş çalışma sıcaklık aralığı.

 

 
► VİDEO:  UNO Serisi Kompakt Güç Kaynakları  ile enerjiden tasarruf edin, kontrol panosunda yer kazanın.
 
 


 

 

"Phoenix Contact E-Shop"



 
Kaynak: 


 
 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar