elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gelecekte Evimize Girecek 5 Teknoloji

Ne yazık ki bugünkü evlerimiz henüz düşlerimizdeki teknoloji harikaları değil. Ancak yine de elimizde bazı ilerlemeler var. Örneğin vakumlu temizleme süpürgeleri, ev sinema sistemlerini, programlanabilir termostatları bir düşünün, yeterli değil mi ? O halde bu yazımızda kullanılabilir ya da geliştirilen, yani hayatımızda sıradan hale gelme şansı olan 5 ilginç ev teknolojisine bir göz atalım.



A- A+
06.03.2014 tarihli yazı 13506 kez okunmuştur.

1- Yüz Tanıma Yazılımı ile Ev Güvenliği

Bir çok filmde şirket ya da hükümet kuruluşlarına yetkisiz kişilerin önemli yerlere girişlerini engellemek amacıyla yüz tanıma sistemlerini görüyoruz. Bu sistemler evlerimizin girişlerinde de kullanılabilir. Sistem ev ahalisini ve arkadaşlarınızı tanıyacaktır, ancak kapıdaki kişi bir yabancıysa sistem acilen sabıkalı kişilerden oluşan veritabanını kapıdaki kişiyle eşlemek üzere tarar. Ve tabiki böyle bir uygulama ülkemizde her gün yaşanan 3. sayfa haberlerini azaltabilir. Tabi, yüz tanıma sistemlerini günlük hayatımızda görmek için zaman gerekiyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Hayal Gücüyle Geleceğin Teknolojileri
 
 

2-Akıllı Tuvaletler

Japonlar tuvaletler konusunda oldukça yol katetmişler. Tuvaletlerinin işlevlerine baktığımız zaman biz Türklere göre hayli fütüristikler. Tuvaletlerindeki bir sürü butonun ne işe yaradığını çözmek kolay bir iş değil. Su fışkırtmak suretiyle tuvalet temizliğini sağlayan ve daha çok Avrupa'da yaygın olan bideye ek olarak bir kurutucu konmuş, böylece tuvalet kağıdı kullanımına gerek olmuyor.

Bu yaratıcı yeniliklere ek olarak oturmadan önce klozeti ısıtma imkanı, klozet kapağının kontrol paneli aracılığıyla inip kalkması (önemsiz gibi gelebilir ancak evliliklerde çiftlerin tartışmalarına sebep olan klozet kapağı yeniliği evlilik kurtarıcı bir adım olmuş), tuvaletin kokusunu çok hızlı değiştirebilen koku giderici aracı, ve tabiki son olarak otomatik sifon çekici. Hatta bazı tuvaletler kendi kendini temizleyebiliyor ve son adım olarak antibakteriyel sıvı uyguluyor. 


 
►İlginizi Çekebilir: %68 Su Tasarruflu Tuvalet 


Akıllı tuvaletler günümüzde nadir de olsa kullanılmasına rağmen henüz yaygın kullanım kazanmadı, ancak gelecekte tüm evlerde göreceğimizden şüphe yok. Zararlı mikroorganizmaların en yoğun olduğu yerlerden biri olan tuvaletler otomasyon alanındaki gelişmelerle bize çok daha sağlıklı bir hayat sunuyor. Bunlardan daha akıllı tuvaletlerde ise idrarı test ederek diyabet, uyuşturucu kullanımı ve hamilelik testi, dışkıyı test ederek ise kolon kanseri testi yapabiliyor. Yakında elimize tedavi programı veren tuvalet görürsek şaşırmamalıyız!
 

 
 

3- Ev Robotları

Yıllardan beri, ev temizleyici robotların hikayelerini dinledik, filmlerini izledik. Bugün 21. yüzyıldayız ve bir çok robotik ev işleri yardımcımız var. Üreticiler mükemmel robot için çalışmalarına devam ediyor. Almanya'daki araştırmacı bilim adamları tarafından tek kollu, üç parmaklı ortalığı toparlama görevi sırasına eşyaları toplayabilen, içecekleri sahibine ve misafirlere ikram edebilen hatta bazı aletleri kullanabilen bir prototip ürettiler. Robotun kazara bir eli sıkıştırması çok sayıda sensör sayesinde engelleniyor. Kullanıcılar robotun hizmet bölümündeki dokunmatik ekrandan robotu kontrol edebiliyor. Ayrıca robot sesli komutlara tepki verir ve jestleri anlayarak karşılık verebiliyor. 

Bu tabiki ev robotunun sadece bir versiyonu, ve halen geliştirilen birçok robot mevcut. Bunlardan sonuca ulaşanları muhakkak satışa sunulacaktır. Her ne kadar ilk zamanlar ortalama bir insanın satın alabilmesi için pahalı olsa da biz yine de gelecek için umudumuzu kaybetmeyelim. 

 

 
 

4- Güç Takibi

Otomobillerde yüksek teknoloji özellikleriyle donatılmış olup aynı durumun evlerde geçerli olmamasının sebebini hiç merak ettiniz mi? Lastik basıncı düştüğü zaman aracınız bunu size söyler, yağ azaldığında ve motoru kontrol etmeniz gerektiğinde aracınız bunu size söyler. Tüm bu bilgiler aracınızın sağlıklı ve güvenli olmasını sağlar. Ayrıca sorunların erken teşhisini yaparak önlem almanızı sağlar ve sizi pahalı tamir masraflarından korur. Peki ya eviniz size bu konularda ne söyler? Hiçbir şey.

Maine-based şirketi her dakika için bir evin enerji kullanımını, enerji maliyetini ve karbon ayakizini gösteren Toplam Ev Enerji Yönetimi Programını açıkladı. Programın detaylı takibi sayesinde, sistem size enerji tüketiminin ne zaman ve neden arttığını gösterir, böylece sizin minimum enerji tüketmenize yardımcı olur. Ayrıca elektrikli aletlerinizi tek tek izleyerek herhangi bir aletiniz bakım gerektiriyorsa ya da yenisini almanın daha mantıklı olacağı şekilde enerjiyi verimsiz kullanıyorsa sizi bilgilendirir. Şirket müşterilerin ihtiyaçlarına göre yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Örneğin buzdolabınız düzgün şekilde çalışmadığında sistem alarm vererek sizi uyaracak şekilde ayarlanmış. 

 



►İlginizi Çekebilir: Tansiyon Hastaları İçin: ''TUZ ÖLÇER''

 

5- Aydınlatma Kontrolü

İşten eve geldiğinizde evdeki tüm aydınlatma araçlarını tek bir ekrandan kontrol edebildiğinizi düşünün. Oturma odasındaki, mutfaktaki, bahçedeki her yerdeki ışıklar buradan ayarlanabilir. Aslında, bir adım ileri gidelim, evinizdeki programlanabilir termostat gibi bir kontrol paneli düşünün. Gündüz ve gece aydınlatma seçeneklerini ayarlıyorsunuz. Hafta içi ve hafta sonu tercihlerinizi belirliyorsunuz ve sonra ışıklarla zaman kaybetmenize gerek yok!

Aklınıza "Tabiki de daha sonra ışık ayarını değiştirmem gerekecek. Kitap okurken ya da romantik bir akşam yemeğinde farklı bir aydınlatma istersem ne olacak?" düşüncesi gelebilir. Endişelenmeyin, sistem ön tanımlı olarak romantik, okuma, yemek partisi ve daha fazla modlarıyla oldukça akıllı ve herkese hitap edecek şekilde düşünülmüş.

Çeşitli gelişmiş aydınlatma sistemleri mevcut ancak fiyat yüksekliği nedeniyle geniş bir kullanım alanı yok. Ancak programlanabilir termostatta olduğu gibi gelecekte her ev için standart hale gelebilir. Aydınlatma kontrolü enerji ve para tasarrufu ve sistemi güvenli kılma açısından önemli bir konu. 


Kaynak


►howstuffwork



 
Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar