elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fotovoltaik Sistemlerde Kullanılan Konnektörler |
SUNCLIX Teknolojisi

Fotovoltaik sistemlerde invertörden panele kadar birçok ekipman kullanılır. Sahada kablo bağlantısı için konnektörlere ve kablolara ihtiyaç duyulur. Kablo bağlantısında SUNCLIX konnektörler ile özel alet kullanılmadan bağlantı yapılır. Phoenix Contact firması tarafından özel olarak tasarlanmış olan bu konnektörlerin ayrıntıları yazımızın devamında.



A- A+
25.08.2014 tarihli yazı 15901 kez okunmuştur.


PV Cihazları İçin Güvenilir Konnektör Neden Önemlidir? 

 
Fotovoltaik sistemlerde (PV) cihazlar arası fişli bağlantılar çoğunlukla düşük önceliğe sahiptir. Ancak bir cihazın pazarda nasıl performans gösterdiği bağlantı tipine göre değişmektedir.  

Sinyal zincirine düzgün şekilde entegre edilmiş bir PV fişli bağlantısı sadece cihaz üreticileri için değil aynı zamanda PV sistemlerinin montajını yapan teknisyenler için de avantajlıdır.

İster PV invertör, isterse de elektronik denetleme cihazı için sunulan fiş konnektör çeşidi çok geniştir.

Doğru seçimi yapmak için cihazın tüm işletme ömrü (üretim – montaj – sahada çalışma) boyunca konnektörün çalışma koşulları ve kullanıcı dostu yapısı dikkate alınmalıdır.

 
Eğer cihaz üreticisi bu son konuyu ihmal ederse, ürün diğer açılardan çok cazip bile olsa öngörülen pazar konumuna erişilemeyebilir.

PV endüstrisindeki sistemler oldukça karmaşıktır. Sinyal ve data için birçok bağlantı içerir. Komponent seçiminde tasarruf edilecek miktarlar cihaz üretiminde önemli kazançlara sebep olabilir. Hatta montaj sonrası bu kazançlar artabilir.


Cihaz üreticisi kolay ve güvenilir bir montajın gerektirdiği her noktayı karşılayacak bir ürün sağlarsa montaj teknisyeninin işi çok kolaylaşır. Böylece cihaz üreticisi PV sistemlerin montajının daha ekonomik olmasına katkıda bulunmuş olur. Kablo montajı hızlı ve kolay olmalı ve ideal olarak hiçbir özel alet gerektirmemelidir. Ayrıca farklı kablo uzunluğu veya çapı gibi montaj gereksinimleri minimum sayıda aletle çözülebilmelidir.

 

Yeni Çözüm Konsepti: SUNCLIX Teknolojisi


Cihaz içine yönelik Phoenix Contact PCB bağlantılarında yenilikçi çözümler sunmaktadır. Örneğin yay bağlantılı SUNCLIX ürünleri. PCB'ye lehimlenen konnektörler 2.5 mm2 - 16 mm2 kablo çapı için uygundur. Konnektördeki yay basıldığı an kilitlenir ve güvenilir bir kablo bağlantısı sağlar.
 
 
► İlginizi Çekebilir: Etiketleme Nedir? Nasıl Yapılır?


Bu ürün müşteri gereksinimlerine göre hazır montajlı olarak  da temin edilmektedir. Pazardaki diğer ürünlere kıyasla bu yaklaşım montaj adımlarını azaltır. Ayrıca SUNCLIX panel geçişi kendi türünde cihazın dışına takılan fiş olmadan bile IP65 koruma sınıfı sunan tek çözümdür. Bunun avantajı cihazın harici neme karşı montaj öncesi ve montaj sırasında sürekli koruma altında olmasıdır. Opsiyonel bir koruma kapağının montajı koruma sınıfını IP68'e yükseltir (24 h/2 m).
 

  Şekil 1: SUNCLIX sistemi ile oluşturulan fotovoltaik sistemlerin montaj adımları azalır

SUNCLIX ürün gamındaki saha konnektörleri ile montaj teknisyenlerine kullanımı ve montajı basit DC konnektörler sunulmaktadır. Bu konnektörler tek parça olarak temin edildiği için sahada küçük parçaların kaybolma riski yoktur. SUNCLIX yaylı bağlantı teknolojisi pahalı ve özel montaj aleti ihtiyacını ortadan kaldırır. 2.5 mm2 - 16 mm2 kablo kesitine uygun tüm farklı SUNCLIX saha konnektörleri birbirleriyle tam uyumludur. Ayrıca 40A – 1100V taşıyabilirler.
 
 
  Şekil 2: Phoenix Contact'ın invertörler için geliştirdiği çeşitli bağlantı aparatları PV ünitelerinin gereksinimlerine cevap verebilmek için özel geliştirilmiştir

2.5 mm2’den 16 mm2’ye kadar olan kablolar için sadece 2 konnektör kullanmanız yeterlidir.  Eğer konnektörleri demonte etmek isterseniz size gereken tek alet basit bir tornavidadır.

SUNCLIX teknolojisi, modül ile jeneratör bağlantı kutuları veya invertörler arasındaki mesafenin gittikçe arttığı büyük PV ünitelerinin gereksinimlerine cevap verebilmek üzere geliştirilmiştir. Solar kablodaki transfer kayıplarını minimize etmek için büyük kesitli iletkenler gerekir.

 
 
  Şekil 3: SUNCLIX teknolojisi sayesinde PV sistemlerde kullanılan 16 mm2’ye kadar kesitli kablolara bağlantı imkanı doğuyor


► İlginizi Çekebilir: Akıllı UPS (QUINT UPS IQ) Nedir? | Akıllı Kesintisiz Güç Kaynakları
 

DC fiş konnektör hiçbir özel alet ihtiyacı olmadan sahada 15-20 saniye içinde monte edilebilir. PV sistemde kullanılmak üzere tek parça fişin hazırlanması üç adımdan oluşur: PV iletken soyulur, konnektöre takılır ve bağlantı yayına basılır. Son adımda fiş itilir ve sıkıca vidalanır.  
 

 ►  Şekil 4: SUNCLIX sistem elemanları kolay montaj özellikleri ile dikkat çekiyor.
 
IP68 koruma tipine uygun sınıflandırılmış fiş konnektörler DIN EN 50521 standardına uygundur. Yüksek kaliteli malzemeler tüm iklim koşulları altında uzun süreli güvenilirlik ve kararlılık sağlar. Kilitleme kelepçesi fiş konnektörün yanlışlıkla açılmasını önler.
 

 
 

Sonuç

 
"Fotovoltaik sistemler"de kullanılmak üzere geliştirilen SUNCLIX teknolojisi maliyeti ve arızaları azaltır. Aynı zamanda standartlara uygunluk ile bu konuda ortaya çıkabilecek olan birçok iş kazasının önlenmesini de sağlar.

Bir cihazın pazardaki başarısı teknik veriler ve performanstan başka noktalara da bağlıdır. Kullanıcı dostu yapı ve uzun süreli montaj güvenilirliği artan bir öneme sahiptir. Ürün ve çözümlerinin tüm işletme ömrünü planlamayan üreticiler pazar paylarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır.


SUNCLIX ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz: 







Kaynak: 




Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar