elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bluetooth 5 Teknolojisi

Geçtiğimiz aylarda Bluetooth 5 versiyonun cihazlara entegre edilip, kullanılmaya başladığı duyuruldu. Son kullanılan Bluetooth 4.2 teknolojisinden daha hızlı ve daha fazla menzil vadeden bu standardı yazımızda inceleyeceğiz.



A- A+
29.12.2018 tarihli yazı 11678 kez okunmuştur.

Bluetooth Nedir?

Bluetooth kablosuz bağlantı standartlarından biri olup kısa mesafelerde kablosuz veri transferi yapmak için geliştirilmiştir. ISM bandında, 2.4 GHz frekans bandında çalışmaktadır (2400-2485 MHz aralıklarında). Transfer edilecek veri paketlere ayırılarak 79 adet Bluetooth kanallarından biri ile taşınır (Kanalların her biri yaklaşık 1 MHz bant genişliğine sahiptir.).

Bluetooth teknolojisi kablosuz kulaklıklar, mikrofonlar, yardımcı bilgisayar araçları gibi tüketici ürünlerinde ve cihazdan cihaza veri transferlerinde sıkça kullanılır. Bluetooth son versiyonu (Bluetooth 5) ile çeşitli gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Hız, menzil ve transfer alanlarındaki gelişmeleri kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Ancak, bu özellikleri kullanabilmek için Bluetooth 5 uyumlu cihazlar kullanmak zorunludur. Şöyle ki; Bluetooth 4.2 versiyonu destekleyen bir cihaz ile Bluetooth 5 versiyonu kullanan bir cihaz arasında veri transferi yapılması durumunda, veri hızımız 4.2’nin hız değerlerinde olacaktır.
 

BLE Nedir?

Bluetooth 5’in teknik özelliklerine geçmeden önce günümüzde kullanılan son versiyondan bahsedelim. BLE (Bluetooth Low Energy) 2011 yılında Bluetooth 4.0 olarak piyasaya çıkmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi düşük güç tüketimi özelliğine sahiptir. 2.4 GHz ISM frekans bandında çalışan standart, önceki klasik versiyonlara göre daha az enerji tüketimi sağlamaktadır. Bu sayede de tüketici uygulamalarında küçük batarya boyutlarına sahip olunmasını mümkün kılmaktadır.

BLE yalnızca bağlantı başlangıçlarında aktif olup, onun dışında uyku modunda olduğundan az enerji tüketir. Ayrıca önceki versiyonların cihaz bağlantı süreleri 100 milisaniye iken, BLE’nin sadece birkaç milisaniyedir. Bunların dışında tek dezavantajı, düşük enerji tüketimi yüzünden büyük miktarda veri transferi sağlayamamasıdır.

BLE, Bluetooth 4.1 ve 4.2 versiyonlarında da aktif olarak kullanılmaktadır.

 


BLE Teknik Özellikleri
 

Menzil:                 100 metre (teorik olarak)
Transfer Hızı:       125 Kbit/s – 1Mbit/s
Bağlantı Hızı:        6 milisaniye
Güç Tüketimi:       0.01- 0.50 W
Frekans:                2.4 GHz ISM bant
Güvenlik:               AES-128 bit CCM kripto
Kullanım Yerleri: Cep telefonları, akıllı evler, bilgisayar cihazları, giyilebilir teknoloji, nesnelerin interneti vb.
 

Bluetooth 5

Bluetooth 5 standardının teknolojik alanlarda sağlayacağı gelişmeler, IoT yani nesneleri interneti konusunda büyük yarar sağlayacak; endüstriyel gelişime katkıda bulunacaktır.

Bluetooth 4 standardının üzerinde özelliklere sahip olacak Bluetooth 5’te:

Menzil sınırları 4 kat artacak ve 300 metre üzerine çıkabilecek.
BLE teknolojisi ile düşük güç tüketimi sağlanarak 2 Mbit/s veri transfer hızına ulaşılacak.
Daha uzun menzil modları için 500kbit/s ve 125 kbit/s veri hız seçenekleri bulunacak.
Bant genişliğini artırarak daha büyük kapasitede bilgi aktarımı yapılabilecek.


 


►İlginizi Çekebilir: Bluetooth Takip Cihazları
 
Bluetooth 5 tüketici ürünlerinden tutunda, sağlık, güvenlik, akıllı evler ve en önemlisi uzun menzil özelliği sayesinde IoT sektöründe büyük rol oynayacak ve endüstriyel gelişime büyük katkı sağlayacaktır.
 

Yazar: Resul Çevik

 
Kaynak:

►howtogeek.com

►whathifi.com
►bluetooth.com
 
 
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar