elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Binalar ve Dijitalizasyon

Dijitalizasyon ve Nesnelerin İnterneti bina otomasyonunda dönüşüm yaratıyor. Bağlanabilirlik, açıklık ve her şeyin ötesinde müşteri bu dönüşümün merkezinde yer alıyor.



A- A+
17.07.2018 tarihli yazı 8221 kez okunmuştur.
Şunu hayal edin: Bir toplantıdasınız. Klima buz gibi bir sıcaklığa ayarlanmış. Termostatı ayarlamak zorunda kaldığınız için değerli zamanınız ve konsantrasyonunuz kayboluyor. Gelecekte bunun bir alternatifi olacak: panjurları, kapı kilitlerini ve güvenlik sistemlerini de kolaylıkla, doğru bir şekilde ve buna yetkiniz olduğu takdirde önceden kaydettiğiniz kişisel tercihlerinize göre çalıştırabilmenize imkan veren bir akıllı telefon uygulamasını kullanarak, klimanızı önceden mükemmel bir sıcaklığa ayarlayabileceksiniz.
 

Kendiliğinden Adapte Olan Sistemler

Yenilikçi bina otomasyon uygulamaları, sistemin davranışını otomatik olarak adapte etmektedir, yani sistem kullanıcının tercihlerini öğrendiğinden, kullanıcının git gide daha az müdahalede bulunması gerekecektir. “Bu bulut teknolojilerinin, akıllı bileşenlerin ve buna bağlı bina yönetim platformlarının kullanımı sayesinde mümkün oluyor,” diyor Siemens Bina Teknolojileri departmanı Kontrol Ürünleri ve Sistemleri birimi CEO'su Uwe Frank. “Bu yüzden, geliştirme aşamasında mevcut ürünleri sorunsuzca entegre edebilen yazılımlara ve iletişim kurma kapasitesine sahip bileşenlere daha çok yoğunlaşıyoruz.”



Örneğin Siemens'in Climatix IC ürününü ele alalım: Klima üniteleri üreticilerinin kullandığı bu web tabanlı servis sistemi halihazırda servis teknisyenlerine gerçek zamanlı veriler sunar, zaman programı fonksiyonlarını etkinleştirir, enerji tüketimini optimize eder ve servis döngülerini ölçer. Yerel kullanıcı, bulut üzerinden kullanıcı dostu bir gösterge panelini kullanarak kişiselleştirilmiş, süre sınırlamalı bir uzaktan erişim imkanına sahip olur.

Ancak konu iyileştirilmiş, daha esnek bir işlevselliğe geldiğinde bu daha sadece başlangıç. Yeni ve sürekli olarak iyileştirilen uygulamalar, bulutta saklanan verilere ulaşıp onları kullanmayı giderek daha kolay hale getirecek. Prensipte bu uygulamaları herkes tasarlayabiliyor, bu yüzden de çok sayıda yeni potansiyel iş alanı yaratılmış oluyor, diyor Uwe Frank: “Örneğin cihaz üreticilerinin veya yazılım geliştiricilerinin bizim sağladığımız veriler üzerinden yeni uygulamalar programlayabildiği bir ekosistem tasarlamak istiyoruz.” 

Bu yüzden, geliştirme aşamasında mevcut ürünleri sorunsuzca entegre edebilen yazılımlara ve iletişim kurma kapasitesine sahip bileşenlere daha çok yoğunlaşıyoruz. Uwe Frank, Siemens Bina Teknolojileri departmanı Kontrol Ürünleri ve Sistemleri birimi CEO'su

 

Kısmi çözümler inovasyonu teşvik eder

Siemens, uzun vadede, tam bağlanabilirliğin ve neredeyse sınırsız ölçeklendirilmenin imkanına sahip, Desigo CC ile karşılaştırılabilecek, bulut tabanlı ve kapsamlı bir bina yönetim sistemini kullanıma sunmayı planlıyor. Bütünsel sistemler olarak tasarlanan Siemens platformları, 3rd party sistemlere de sunulacak, böylelikle yeni disiplinlere erişilerek müşterinin tercih ettiği ürünler veya mevcut ürünler kolaylıkla entegre edilebilecek. Yani yazının başında değindiğimiz, oda sıcaklığını ve panjurları ayarlayan, kapının kilidini açan mobil uygulama gerçeğe dönüşmüş durumda, hatta belki talep üzerine sesle bile çalışabilecek.
Bu ayrıca kısmi çözümlerin oluşturulmasına da imkan tanıyacak. “Bugünlerde ya eksiksiz bir bina yönetim sistemine sahip bir binanız oluyor ya da çok az otomasyon imkanınız oluyor,” diyor Uwe Frank. Buna bir örnek de, eski binalarda çoğunlukla elle çalıştırılan radyatörler. “Makul bir ara adımda bu manuel vanaları sistemle İnternet üzerinden iletişim kuran akıllı radyatör vanalarıyla değiştirmek olacaktır.”

Bunun gibi kısmi çözümler önemli avantajlar sunar, çünkü özellikle de sistem otomasyon süreçlerine ilişkin bilgilerin toplanıp değerlendirilmesine imkan sağlar. Örneğin ısıtma işlemi otomatik olarak kontrol edilebilir, tatil günlerinde kapatılacak şekilde programlanabilir ve günün saatine ve ihtiyaca bağlı olarak belirli odalarda seçilen ısıtma ayarları uygulanabilir. “Özellikle de küçük ve mevcut binalarda, Nesnelerin İnterneti ve bağlanabilirlik, belki performans açısından eksiksiz otomasyonla yarışamayacak ancak çok daha ucuza mal olacak cazip çözümler sunuyor.”


Kaynak: