elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

DC-DC Dönüştürücüler |
Anahtarlama Elemanları | Elektrikport Akademi

Güç Elektroniği Mühendisliği 50' li yılların başından beri büyük bir ivmeyle gelişmeye devam ediyor. Yarı iletken teknolojisinin gelişmesiyle ve kontrolün daha verimli sağlanmasıyla birlikte günümüzde DC iletim sistemleri kullanılmaya başlandı. Bu yazımızda sizlere güç elektroniğinde sıkça kullanılan anahtarlama elemanlarını tanıtacağız. Daha sonraki yazılarımızda ise DC DC dönüştürücülerin temel topolojilerini inceleyip çalışmalarımızı örneklerle renklendireceğiz.



A- A+
24.11.2012 tarihli yazı 32298 kez okunmuştur.

SCR (Silicon-Controlled Rectifier)

Silikon Kontrollü Doğrultucu olarak Türkçemize geçmiştir. Aslında Güç Elektroniği Mühendisliği (Power Electronic Engineering) 1957 yılında SCR' ın tanıtılmasıyla gelişmeye başlamıştır. 
 
SCR aslında akım kontrollü bir yarı iletken anahtarlama elemanıdır.  Gate ucuna uygulanan akım ile iletime geçer ancak burada unutulmaması gereken husus uygulanan akımın 0' a eşitlenmesiyle SCR kesime gitmez. Kesime götürülmesi için SCR' ın Anot ve Katot uçlarına 0' dan küçük negatif gerilim uygulanması gerekir. bu olaya SCR' ın söndürülmesi denir. 
 



►İlginizi Çekebilir: Tristör Nedir? | ElektrikPort Akademi

 
Günümüzde uygulanmaya başlayan HVDC iletim hatlarında SCR' ın yeri en üst düzeydedir. Çünkü yarı iletken anahtarlar arasında en büyük akım ve gerilim taşıma kapasitesine sahiptir. Maksimum anahtarlama frekansı 500 Hz civarındadır.

 

GTO (Gate Turn Off Thyristor)

Bu yarı iletken anahtar SCR' ın özel bir türüdür. SCR' dan temel farkı kesime sokulması anat ve katot uçlarında  negatif bir polarlamaya ihtiyaç olmaz. Gate ucundan uygulanacak negatif bir akım sinyali GTO' yu kesime sokacaktır. Maksimum anahtarlama frekansı SCR' a göre yüksek olup 1 kHz civarındadır. 
 
 
►İlginizi Çekebilir: GTO (Kapıdan Kesmeli Transistör) Nedir?
 

IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor)

Yüksek güçlü transistörlerdir. IGBT oldukça yüksek anahtarlama frekansına sahiptir. 20 kHz ve üzerinde anahtarlama yapabilir. IGBT gerilim kontrollü bir anahtarlama elemanıdır. Gate ve Emitter arasına uygulanan gerilime göre konumu değişir. Ancak IGBT herhangi bir konumda iken Ig akımı sıfır yapılırsa konumu değişmez önceki durumunu devam ettirir.
 


►İlginizi Çekebilir: Güç Elektroniği Elemanları
 

POWER MOSFET

Metal Oksid Alan Etkili Yarı iletken Güç Transistörüdür. Yüksek güçlerde ve anahtarlama frekanslarında kullanılır. Verimleri oldukça yüksektir.

Power Mosfetler N-Channel ve P-Channel olarak ikiye ayrılırlar. 

 
N- Channel ve P- Channel power mosfetin arasındaki temel farklılık, iletime ve kesime geçmeleri arasındaki farktır.


 
Cumali ÖZEL Cumali ÖZEL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar