elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bilgi Güvenliği Nedir? |
1. Bölüm

Bilginin değerli veya değersiz olduğunu belirlemek veya bilginin taşıdığı değeri ölçmek, en az bilginin kendisi kadar önemlidir. Bu yazımızda bilginin güvenliğinden, güvenlik eksikliğinin oluşma sebeplerinden bahsedeceğiz.



A- A+
04.03.2015 tarihli yazı 10973 kez okunmuştur.

Bilgi Güvenliği nedir?

Bilgi güvenliği en genel tanımı ile kendimize ait bir bilginin başkasının eline geçmemesidir. Fakat güvenliği sadece bu cümle ile sınırlandıramayız. Temelde güvenlik 3 ana unsurdan oluşur:

Gizlilik: Bilginin başkaları tarafından ele geçmemesi
Bütünlük: Bilginin başkaları tarafından değiştirilmemesi
Erişilebilirlik: Bilgiye yetkili kişiler tarafından ulaşılabilmesi ve kullanılabilmesi.

Bu özelliklerden herhangi birini barındırmayan bir sistemde güvenlik zafiyeti bulunduğundan bahsedebiliriz.


 
 
 
Bir kişi herhangi bir sistemde bilginin sahibi olarak, bilgiyi kullanan biri olarak veya bilgi sistemini yöneten biri olarak bulunuyorsa bilgi güvenliğinin sağlanmasından da sorumludur. Bu sorumluklar “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi” amacı ile düzenlenen 5651 sayılı kanunla da yasal olarak ifade edilmiştir. Bu durumda bilgi güvenliğinin seviyesinin kullanıcılara bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

Güvenlikle alakalı olarak insanların başına gelebilecek olaylar genelde yanlış bilgiler, düşünce tuzakları veya sadece denemek amacı ile kurulan port tarama programları, şifre kırma programları vs. sebebiyle olmaktadır. Bir bilgisayarda antivirüs yazılımının yüklü olması, firewall kullanıyor olmak, bilgileri yedeklemek, kurumlarda bilginin korunmasından sadece bilgi işlemin sorumlu olduğunu düşünmek belli başlı düşünce tuzaklarıdır. Bir diğer inanılan yanlış bilgi ise kurumlarda güvenlik saldırılarının dışarıdan geldiğine inanmaktır. Fakat gerek Türkiye’de gerekse diğer dünya ülkelerinde bu tür saldırılara bakacak olursak saldırıların pek çoğunun sebebi sanıldığının aksine kurum içinden kaynaklanıyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Penetrasyon Testi Nedir?
 

Hangi durumlarda bilgisayarımızda gerekli kontrolleri yapmalıyız?

Eğer bilgisayarımızda gereksiz bir yavaşlama varsa, bizim kontrolümüz dışında web sayfaları açılıyor, programlar çalışıyorsa, bizim müdahalemiz olmadan bilgisayardan herhangi bir dosya siliniyor veya değişmiş ise ve antivirüs programlarının çalışmadığını fark etmişsek bu durumda bilgisayarımızda gerekli kontrolleri yapmalı veya bu konuda uzman bir kişiden destek almalıyız.


Kaynak:
TÜBİTAK BİLGEM
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar