elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüz İfadesinden Duyguları Algılayabilen Yapay Zekâ Sistemi Geliştirildi

Öğrencilerin ders sırasındaki duygularını algılayan yapay zekâ sistemi geliştirildi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
01.02.2020 tarihli yazı 9336 kez okunmuştur.
Araştırmacılar, ocak ayında yayınlanan IEEE Görselleştirme ve Bilgisayar Grafikleri İşlemleri raporunda öğrencilerin yüz ifadelerinin video kayıtlarına dayanarak öğrencilerin duygularını analiz eden bir yapay zekâ (AI) sistemi makalesi yayınladılar. Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde bilgisayar bilimcisi olan Huamin Qu ve ekibi tarafından geliştirilen sistem öğrencilerin ders anındaki duyguları ölçmesini sağlıyor. Huamin Qu: “Derslerin öğrenciler açısından sıkıcı ve zor olup olmadığını bilmek eğitimi geliştirmek için iyi olabilir.” dedi. Qu ve meslektaşları bu yapay zekâ sistemini anaokulundaki çocuklar üzerinde ve Hong Kong'daki üniversite öğrencileri üzerinde test ettiler. Öğretmenler, ders anında öğrencilerinin bireysel olarak duygularını ve grup olarak duygularını gözlemleyebildi.


Görsel analize sahip bu sistem, mutluluk gibi bariz duyguları tespit etmekte zorlanmadı. Ancak sistem, öğrencilerin derse odaklandıkları zaman takındıkları yüz ifadelerini öfke ve üzgünlük duyguları olarak algıladı. Alınan geri dönüşlerden sonra Huamin Qu: ” Bu sorunu çözmek için yeni duygu kategorileri eklememiz, verilerimizi yeniden sisteme aktarmamız ve güncellememiz gerekli.” dedi.

Bu olayı yakından takip eden Squirrel AI Learning'in baş mimarı Richard Tong: “Odaklanma gibi herkeste farklı yüz şekli ve mimik belirten duygular, bu alandaki en büyük engel.” dedi. Aynı zamanda IEEE Öğrenme Teknolojisi Standartları Komitesi'nin başkanı olan Tong: “ Özellikle devlet okullarında çalışan öğretmenler zaten bunalmış durumda. Öğrencilerle ilgili bireysel analitik raporları okumak onlar için çok zor çünkü eğitildikleri şey bu değil ve zamanları yok.” dedi.
 
Yapay zekâ destekli eğitim sistemlerinin kullanımının yaygınlaşacağını düşünen Tong, bir öğrenciyi neyin motive ettiğini ve neyin dikkatini dağıttığını fiziksel veya davranışsal ipuçlarından yola çıkarak motive edici ya da dikkat bozucu unsurun ne olduğunu tespit edecek bir sistemin gerekli olduğunu düşünüyor. 



Bu sayede yapay zekâya sahip bilgisayar destekli eğitim sistemleri, öğrencileri motive etmek için ve dikkat dağıtıcı unsurları engellemek için eğitim şeklini değiştirebilir. Bu sistemlerin yanında insan eğitimcilerinde yer alması gerektiğini savunan Tong: “ Bu, sahip olduğumuzdan çok daha yetenekli ve çok daha gelişmiş bir yapay zekâ teknolojisi gerektirir.” dedi. Her sektör gibi eğitim sektörü de teknolojiye ayak uydurmak zorunda. Ancak diğer sektörlerden farklı olarak eğitim sektörünün gelişmesi ve eğitim şeklinin daha verimli hale gelmesi dünyamız ve geleceğimiz adına daha fazla önem taşıyor.
 


Kaynak


►spectrum.ieee.org


Yazar: Serhat Seyrek

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.