elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hava Sayesinde Büyüyebilen Yumuşak Gövdeli Robot:
Vinebot

Stanford Üniversitesi tarafından Vinebot adı verilen yumuşak gövdeli bir robot geliştirildi. Naylon malzemeden oluşturulan ve kendisine hava pompalandığı zaman büyüyebilen bu robot, enkaz altı gibi çoğu robotun ve insanın ulaşamayacağı yerlere ulaşıyor. Vinebot hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
06.04.2020 tarihli yazı 9199 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları, silindir şeklinde yumuşak gövdeli bir robot geliştirdiler. Vinebot adı verilen bu robot kendisine hava pompalandığı zaman kendi kendine büyüyerek çoğu robotun ve insanın giremeyeceği yerlere ulaşabiliyor. Bir ucunda hava pompası diğer ucunda kamera bulunan Vinebot, yumuşak gövdesi sayesinde enkaz hale gelmiş yapılara girebiliyor ve zarar görmesine rağmen ilerleyebiliyor. Geliştirme aşamaları sırasında sadece belli bir yönde ilerleyebilen Vinebot, artık farklı yönlere yönelebiliyor. Stanford Üniversitesindeki araştırmacılar: “Vinebot ezilebilir ve bükülebilir bir plastik maddeden yapıldığı için arama ve kurtarmada ve tıbbi cihaz alanlarında çeşitli amaçlara hizmet edebilir.” dedi.
 
 
Stanford Üniversitesinde makine mühendisliği profesörü olan Allison Okamura: “Esasen, bu tarz bir hareketli mekanizmanın temellerini anlamaya çalışıyoruz.” dedi. Araştırmacılar Vinebot’u test etmek için çeşitli simülasyonlar oluşturdu. Bir simülasyonda Vinebot’un, enkaz altında sıkışan bir kişinin karbondioksit salınımını algılayıp sinyal yollaması test edildi. Vinebot’un ilerlediği parkur için sineklik, tutkal, çivi ve buz kullanıldı. Vinebot, çiviler tarafından delinmiş olmasına rağmen bu parkuru başarıyla tamamladı. Çivilerin deldiği kısımlar hareket etmeye devam etmediği için ilerlemekte bir sıkıntı olmadı. Bu projede rol alan araştırmacılardan biri olan Elliot Hawkes: “ Vinebot, malzeme olduğu sürece kameranın bulunduğu uçtan uzar ancak vücut ilerlemez ya da hareket etmez. Vücut çevreye yapışabilir veya sıkışabilir, ancak ilerleme robotun ucundan olduğu için robot durmaz.” dedi. Vinebot’un test edildiği bir diğer simülasyonda ise robot, 100 kg’lık bir sandığı kaldırdı, çapının yüzde 10’u kadar boşluk olan bir kapı eşiğinden geçti ve düşmüş bir tavanın üstündeki boşlukta manevra yaptı.

 
  
Okamura Laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi olan Laura Blumenschein: “ Odaklandığımız uygulama ortamları, robotun, zor bir alanda ilerlediği ve bilinmeyen durumlardaki davranışları inceleyebildiğimiz ortamlar.” dedi. Yumuşak robotlar, sert robotlara göre daha hafif oldukları için bazı alanlarda daha avantajlı sayılıyor. Vinebot gibi yumuşak robotlar, enkaz altında kalma gibi zor durumlar için daha güvenli olarak görülüyor. Vinebot’un diğer yumuşak robotlardan farklı bir özelliği ise karmaşık ortamlarda ilerleyebilmesi ve yön değiştirebilmesi.

 
 
Peki, bu yön değiştirme işlemi nasıl oluyor? Okamura Laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi olan Joey Greer: “ Sert robotlar yumuşak robotlara göre daha kolay modellenir ve kontrol edilmesi çok kolaydır. Ancak sert robotlar, güvenliğin ve esnekliğin gerekli olduğu birçok durumda kullanılamaz. Robotu kontrol etmek için kamera kullanmak oldukça zordur çünkü kamera görüntülerinin üretildiği hızda işlenmesi gerekir. Vinebot’u kontrol etmek için doğru sonuçlar veren algoritmalar üzerinde çok çalışıldı.” dedi. Araştırmacılar, Vinebot’un kontrolünü sağlamak için gövdeyi farklı şekilde şişiren, robotu sağa veya sola döndüren bir kontrol sistemi geliştirdi. Robotun ucundaki kameradan gelen görüntüleri kullanan bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım sayesinde robot yön kararı alabiliyor.

 


► İlginizi Çekebilir: Terleyen Robot Geliştirildi

Araştırmacılar, Vinebot’un prototipini kendi elleriyle yaptı. Araştırmacılar otomatik olarak üretilecek bir versiyon oluşturmak istiyorlar. Gelecekteki versiyonlar için, dar alanlarda hapsolmuş insanlara su verme, yangın söndürme ve sıvı kullanarak da büyüyebilme sistemleri deneniyor. Ayrıca gövde için, rip-stop naylon ve kevlar gibi yeni, daha sert malzemeleri de test ediyorlar.
 
 
 
KAYNAK:


► extremetech.com
► wired.com
► newatlas.com
► stanford.edu
 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.