elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Madde Formu Süperiletkenlere Rakip Olacak!

Geleceğin teknolojisinde başrol oyuncularından biri olması beklenen süper iletken malzemelere rakip olabilecek düzeyde bir madde formu keşfedildi. Detaylar yazımızda.



A- A+
13.01.2019 tarihli yazı 6049 kez okunmuştur.
Süperiletkenlerin dünyamıza girişi, Hollandalı bilim insanı Kamerlingh Onnes sayesinde 1911’de  gerçekleşti. Bugün manyetik rezonans (MR) cihazları, yüksek hızlı manyetik trenler, elektrik motorlar ve elektronik devreler gibi vazgeçilmez noktalarda kullandığımız süperiletkenler gelecekte de hayatımızda olacak.
 



Özellikle elektrikli araç geliştirmelerinde, akıllı ve yüksek verimli şehir şebekelerinde ve batarya teknolojilerinde oldukça sık yer alması beklenen bu iletkenlere adeta bir rakip geldi diyebiliriz.
 

Maddenin Yeni Bir Hali Keşfedildi

Alabama Birmingham Üniversitesi araştırmacılarının keşfettiği ve üzerinde çalışmaya devam ettikleri yeni madde hali, bugün kullandığımız süperiletkenlere çok benzer özellikler gösteriyor. Demir bazlı süper iletkenlere yapısal olarak oldukça yakın olan bu “yeni hal” şaşırtıcı şekilde etkisini uzun süre gösterebiliyor.

Süperiletkenlik de aslında maddenin oldukça güçlü bir formudur. Bu formda elektronlar çift olarak hareket eder ve bu da onların hızını önemli derecede arttırır. Araştırmacıların çözmeye çalıştığı en büyük problemlerden birisi maddenin farklı durumlarının nasıl bu elektron çiftleriyle rekabete girebileceğini bulmak. Daha sonra bu parçacıklar arası hareketlerin dengede tutulması ve süper iletkenlik halinin gerektirdiği sıcaklığa ulaşılabilmesi için kontrol edilmesi gerekiyor.
 
Bu konuda çalışan bilim insanları yapılan çalışmalarda elektronların durumlarını gözlemlemek için özel fotoğraflama teknikleri kullanıyor. Yüksek dalga boylu lazer ışınlarının deney maddesi üzerine belli dalga boylarında gönderilmesi ve parçacıkların fotoğraflarının çekilmesini içeren bu yönteme lazer spektroskopi adı veriliyor. Oldukça kısa sürelerde oluşturulan görüntülerde, bilinen süper iletkenere oldukça benzer şekilde davranışlar gösteren elektron çiftleri gözlenebildi.

 


►İlginizi Çekebilir: Sanal Lazer Klavye Nasıl Çalışır

Ekibin yaptığı bu çalışmalar ve elde edilen bulgular sayesinde süperiletken endüstrisinde yeni bir devir başlayacak. Özellikle son yıllarda süperiletkenler ile ilgili kayda değer yeniliklerin yaşanmadığı göz önüne alınınca bu deneylerin hızlı gelişmelere öncü olması bekleniyor.

Elektrikli cihazların dünyayı daha da fazla ele geçireceği geleceğimizin dünyasında sınırlı kaynaklardan elde edilen gücün de değeri artacak ve bu cihazları bugün bile her yerde kullanıyoruz. Hastaneler, araçlar, telefon ve bilgisayarlar ve daha binlerce örnek verilebilr. Dolayısı ile cep telefonlarından akıllı şehir şebekelerine, tıbbi mühendislikten elektrikli taşımacılık araçlarına kadar her bir cihazda ve sistemde mümkün olan en verimli enerji tüketim bileşenleri, bugünden daha iyi şekilde olmak üzere kullanılabilir hale gelecek.


Yazar: Bedirhan Şen


Kaynak:

►interestingengineering.com



 
Bedirhan  ŞEN Bedirhan ŞEN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.