elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Telefon Bataryasını Koruyabilir mi?

Günümüzün vazgeçilmezi telefonlarımızın bellek kapasitesi, işlem gücü ve kamera özellikleri gün geçtikçe artıyor. Bu artış telefonların sınırlarını artırıyorken bir yandan da yüksek özellikler nedeniyle batarya kullanımını da artırıyor. Sınırlı pil ömrü kullanıcıların en çok yakındığı sebeplerden biri. Peki kullanıcılar pil ömrünü artırabilir mi? Detaylar yazımızda.



A- A+
11.08.2021 tarihli yazı 5287 kez okunmuştur.
Tüketici raporlarına göre piyasada bulunan telefonların bataryasının 24 saat kullanıma dayanamadıkları gözlemlendi. Bazı uygulamalar yüksek güç tükettikleri için gün içinde pil ömrünü azaltıyor. Biz fark etmesek bile gün içinde kullanılan GPS, WiFi, Hücresel Veri bileşenleri de çok fazla kaynak tüketiyor. Bu sebepten dolayı kullanıcılar telefonlarında pil ömrünü arttırmaya yönelik programları kullanıyorlar. Bu uygulamalar ve programlar, çalışan her uygulamanın kullandıkları işlem gücünü ölçerek onlar hakkında işlemler yapıyor. Örneğin GO Battery Saver & Power Widget, Avast Battery Saver ve DU Battery Saver gibi uygulamalar, uygulama kullanımınızı izleyerek nadiren kullanılan uygulamaların güç kullanımını azaltarak pil ömrünü korumaya çalışıyor.
 
Bazı kullanıcılar ise batarya kullanımını azaltmak ve daha hızlı şarj edebilmek için telefonlarını şarj ederken uçak moduna alıyor. Telefonunuz uçak modunda olmadığında sürekli olarak baz istasyonlarına sinyal göndermeye ve konumunuzu (GPS) tam olarak belirlemeye çalışır ve bundan dolayı çok fazla enerji tüketir. Ayrıca uçak moduna geçtiğinizde bu radyo yayınlarının alımını kapatırsınız ve bunun sonucunda telefonunuz daha hızlı şarj olur. Bunlar bir çözüm olabilir fakat artık sizin bir yardımcınız var.

Android, Google’ın DeepMind ekibi ile birlikte “Adaptive Battery” adlı yeni bir yapay zeka projesini tanıttı. Bu yapay zeka, telefonunuzun pil tüketimini izliyor ve bir süredir arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatıyor. Android cihazlarının arka planında çalışan uygulamaların, Adaptive Battery ile birlikte merkezi işlem birimi (CPU) ‘ni %30 daha az yorduğunu ve Wi-Fi ve mobil sinyaller aracılığıyla aktarılan verilerin CPU’yu %20 daha az etkilediği gözlemlendi. Her iki olay pil üzerindeki yükü ciddi derecede azaltıyor. Peki Adaptive Battery özelliği nasıl çalışıyor?


Şekil 1: Evrişimsel Sinir Ağı Modeli Örneği
 
Adaptive Battery üzerinde kullanılan yapay zeka modeli, Evrişimsel Sinir Ağlarını (CNN) kullanıyor. Evrişimli Sinir Ağları, makine öğrenimi alanında yaygın olarak kullanılmaktadır ve otonom arabalardan görüntü tanıma tekniklerine kadar her alanda test edilmiştir. Kullanılan model, kullanıcıların kullandıkları uygulamaları nasıl kullandığını analiz ediyor. Kullanılan sinir ağı modelinin, iki katmanı bulunmakta. Bu katmanlarla birlikte, sinir ağı bir uygulamanın ne zaman açılacağını tahmin etmekte. Yapay zeka bunu öğrenebilmek için kullanıcıyı izleyerek kullanıcının uygulamaları açış zamanını gözlemliyor. Uygulamalar öğrenme aşamasında “Nadir Kullanılan Uygulamalar” ve “Sık Kullanılan Uygulamalar” olarak 2 sınıfa ayrılıyor. Bu uygulamalar yapay zeka tarafından kaydediliyor. Böylece Adaptive Battery sistemi devreye giriyor ve pil ömrünü azaltan ve kullanılmayan uygulamaların bataryayı yormasını engelliyor.

Her geçen gün yeni bir yapay zeka projesi dünyamıza adım atıyor ve bizi etkiliyor, biz farketmesek bile...



Kaynak:

► electronics.howstuffworks.com
► deepmind.com
► wired.co.uk

Yazar: Oğuzhan Çağlar

Oğuzhan Çağlar Oğuzhan Çağlar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.