elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka İle Depremler Önceden Tahmin Edilebilecek

Stanford Üniversitesi'nin geliştirdiği yapay zeka destekli Deprem Transformatörü sismik aktiviteleri tespit etmek ve gelecekte gerçekleşebilecek depremleri tahmin etmek için kullanılacak. Detayları haberimizde inceleyeceğiz.



A- A+
12.11.2020 tarihli yazı 7705 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesinde bir grup araştırmacı, sismik dalgaları analiz etmek, sismik hareketlerin nasıl başladıklarını ve sonlandıklarını anlamak için yapay zeka kullanarak yeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı. Nature Communications dergisinde yayınlanan makalede geliştirilen bu yeni yöntemin, sismik verilere özgü gürültüyü büyük çoğunlukla düzelttiği ve aynı zamanda olası bir depremin önceden tespitini otomatikleştirdiği belirtildi.



Mostafa Mousavi ve ekibi, Dünya'nın kabuğunda gerçekleşen milyonlarca küçük sarsıntı ve titreşimlere odaklanmak için yapay zeka kullanıyor. Ekip, bu küçük hareketlerin büyük depremler için taşıdığı uyarı sinyallerini deşifre etmek amacıyla önemli bir görev üstleneceğini umuyor. Stanford Üniversitesinden jeofizikçi Gregory Beroza, "Bu çok küçük depremleri tespit etme yeteneğimizi geliştirerek, depremlerin fay boyunca nasıl etkileşime girdiğine ve yayıldığına, nasıl başladıklarına ve hatta nasıl durduklarına dair daha net bir fikir elde edebiliriz." diyor. Araştırmacılar, depremlerin tespiti için birkaç makine öğrenmesi sistemi geliştirdi. Bunların arasında 2019 yılında sanal asistan sistemlerindeki sesle tetikleme algoritmalarından esinlenilerek geliştirilen CRED gibi pek çok model bulunuyor. 

Ekibin “Deprem Transformatörü” ismini verdikleri yeni çalışma genellikle mevcut yöntemlerle gözden kaçan çok küçük depremleri tespit edebilme özelliği taşıyor. Sistem özellikle oldukça fazla miktarda veri analiz etmek ve en önemli unsurlara odaklanmak için kullanılıyor. Araştırmacılar Deprem Transformatörü’nü test etmek için algoritmalarını Japonya hariç son yirmi yılda kaydedilen ve manuel olarak etiketlenmiş bir milyon sismografik veri üzerinde eğitti. 



Test için ise 20 yıl önce gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki Tottori depremi ve artçı sarsıntıları sırasında Japonya'da kaydedilen beş haftalık sürekli veriler seçildi. Test sırasında model 21.092 sismografik titreşim tespit etti. Bu sayı test sırasında araştırmacıların manuel olarak  tespit ettikleri deprem sayısının yaklaşık iki buçuk katını ifade ediyor. Bunların yanı sıra Deprem Transformatörü’nün Japon bilim adamlarının sismografik olayları incelemek için kullandıkları 57 istasyonun yalnızca 18'inden gelen verileri kullandığı biliniyor.

Beroza'ya göre Deprem Transformatörü, depremlerin gerçek zamanlı tespiti için kullanıma hazır. Gregory Beroza, "Çok yakında makine öğrenmesi kullanarak neredeyse gerçek zamanlı olarak depremleri takip edebileceğiz.  Küçük depremlerin daha iyi analiz edilmesiyle derin, üç boyutlu fay yapısı hakkında ne kadar fazla bilgi edinebilirsek gelecekte gerçekleşebilecek depremleri o kadar iyi tahmin edebiliriz." diyor.




Kaynak:

► interestingengineering

 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.