elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

SpaceX’in Yeni Roketi |
StarShip

Uzay teknolojisine yönelik yatırımları hızla devam SpaceX, projelerine bir yenisini ekledi. StarShip ile şirket, insanları uzaya taşıyacak gibi gözüküyor. StarShip'in detayları haberimizde.



A- A+
24.01.2019 tarihli yazı 6074 kez okunmuştur.
Tesla’nın CEO’su Elon Musk, 2002 yılında Amerika’da uzay roketi geliştirmek ve üretmek için SpaceX’i kurdu. Günümüzde uzay teknolojisinin maliyetleri çok fazla olduğu için, SpaceX’in amaçlarından biri maliyeti düşürmek. Diğer temel amacı ise, uzay roketleri ateşlendikten sonra ana motorlarının uzay boşluğuna atılması yerine, Dünya’ya getirilip tekrardan kullanmak ve roketlerin gücünü arttırıp, uzay taşımacılığını başarma yönündedir.
 
Prototip roketi, Teksas sahilde bulunan Boca Chica'da inşa edildi. Starship'in tamamlanmış halinin uzunluğu 30 metre, genişliğinin ise 8 metre civarında olması planlanıyor. SpaceX roketini, Grasshopper uçuşlarında kullanarak test edilecek ve 2020’de kullanıma sunulacak.
 
Roket bir dizi teste tabii tutuluyor. Çevresel zorluklardan dolayı oluşabilecek problemler ile roketin geliştirilme sırasında çıkabilecek olan sorunların çözülebilmesi için testler yapılıyor. Bu testler ilk olarak 1960’larda, roketleri kullanım öncesinde test etmek amacıyla ortaya çıktı.
 
SpaceX bu roketle 2022’de Mars’a ilk kargo görevini yapmayı planlıyor. Şirket ayrıca StarShip’le dünya içerisinde de yolcu taşımacılığını hedefliyor. Eğer bu gerçekleşirse, 12 saat süren yolculuklar 30 dakikalara kadar düşebilecek.

 
 

StarShip Yolculuğa Ne Zaman Hazır Olacak?

Yapım aşaması ve testleri tamamlanan StarShip’in, güvenli olarak ateşlenme tarihini tam olarak söylemek mümkün değil.  
 
SpaceX şu ana kadar 3 farklı uzay aracı üretti. Falcon9, Falcon Heavy ve Dragon bu uzay araçlarından olup, Falconlar fırlatma gemileriyken, Dragon uzay aracıdır. Şirket şu an uzay taşımacılığında kullanılacak olan Dragon üzerine çalışıyor. Bunun yanında çalıştıkları bir diğer roketin ise StarShip olduğunu açıkladılar.

Elon Musk, insan ihmalleri sonunda Dünyada yaşamanın zorlaşabileceğini, Mars’ta insanların kendilerine başka bir yaşam alanı kurabileceğini öne sürüyor. Yapılan çalışmalar ışığında, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşecek bir uzay yolcuğu bizleri bekliyor.



Kaynak:

►technology.org

►spacex.com
Gökçe  Gürbüz Gökçe Gürbüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.