elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotlar Nesneleri Görüp Algılamayı Öğreniyor

Günümüz endüstrisinde robotlar önceden programlanıp ara yüze tanıtılmış nesneleri rahatlıkla seçebilir. Ancak farklı bir nesne söz konusu olduğunda tekrardan robotun programlanması gerekir. Bu durumun önüne geçmek isteyen bir araştırmacı ekibi robotların esasen tanıdık olmadıkları nesneleri kendileri için görüp nasıl algılayabilecekleri öğreten bir sistem geliştirdi. Gelin detayları yazımızda daha yakından inceleyelim.



A- A+
17.09.2018 tarihli yazı 5965 kez okunmuştur.
Kavramak sistemleri, robotların çeşitli şekil ve boyutlardaki nesneleri ele almasına izin verir. Ancak daha karmaşık görevleri yerine getirme durumunda günümüz kavrama sistemleri yetersiz kalabiliyor. Haliyle robotların karmaşık becerileri kazanabilmeleri için, daha çok insan gibi düşünmeleri gerekir. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (CSAIL) araştırmacıları tarafından robotların insan gibi düşünme hedefine bir adım daha yaklaştıran ve daha önce hiç görmedikleri nesneleri tanımlayabilen bir bilgisayar görme sistemi geliştirildi.


►İlginizi Çekebilir: Robot Kolu Nedir? Nasıl Çalışır?

Yoğun Nesne Ağları (DON) adlı yeni sistem, nesneleri tanımlamak için görsel yol haritaları oluşturuyor. Görsel yol haritalarını oluşturmak için ise sistem daha büyük bir koordinat sistemi oluşturarak bir dizi noktayı görebilecek duruma getirildi. Ardından, panoramik fotoğrafların birden çok fotoğraftan nasıl birleştiği gibi, bir nesnenin 3 boyutlu şeklini görselleştirmek için farklı noktaları eşleyebilecek duruma getirildi. Bu yaklaşım, robotların öğeleri daha iyi anlamalarına ve manipüle etmelerine izin veriyor ve en önemlisi, benzer nesnelerden oluşan bir karmaşa arasında belirli bir nesneyi bile algılayıp almalarını sağlıyor.



Örneğin, araştırmacılar sisteme bir ayakkabıyı gösterdikten sonra, sistem daha önce hiç görmediği ayakkabılar içinde veya ayakkabı farklı pozisyonlarda olsa bile istenilen ayakkabıyı seçip alabilir ve ayakkabıya dair detaylara da hakimdir. Üstelik kendi kendini denetleme özelliğine de sahip olduğu için insan gücü veya tekrar programlanmaya ihtiyaç duymaz.


 
►İlginizi ÇekebilirBeyin Kontrollü Robot

Bu gelişmiş bilgisayar görüşü, bizlere robotların artık yapamayacakları çoğu şeyi yapabileceğini vadediyor. Gelecekte ise, ekip sisteme herhangi bir nesnenin nasıl kavranacağını öğretmeyi ve bir masayı temizleyerek hareket ettirmek gibi, ilgili belirli görevleri yerine getirebileceği şekilde geliştirmeyi umuyor.

Kaynak:

►MIT News

Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.