elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA'nın Katlanabilir Keşif Robotu

NASA, başta Mars yolculuğu olmak üzere uzay robotları geliştirmeye devam ediyor. PUFFER, NASA'nın gelecekteki zorlu arazi görevlerinde kullanabileceği ucuz ve origamiden esinlenilmiş bir robot konsepti.



A- A+
19.03.2017 tarihli yazı 8979 kez okunmuştur.
Belki yakın gelecekte  değil ama NASA yaşam için Europa ve Enceladus'un buz gibi gezegen atmosferlerini araştıracak. NASA, bu araştırmalara yardımcı olması için PUFFER olarak adlandırılan zıplayıp katlanabilen bir robot geliştirdi. En zorlu koşullar için feda edilebilecek bir çözüm olarak geliştirilen PUFFER'un, Mars'taki mağaralar, lav tüpleri veya Europa üzerindeki kaotik arazilerdeki görevlerde kullanılması planlanıyor. Bu alanlar, çok sayıdaki küçük ve düşük maliyetli PUFFER'lar ile üstesinden gelinmesi daha kolay olabilecek önemli mobilite zorlukları ortaya koymaktadır.


►İlginizi Çekebilir: NASA’nın Yeni Robotu Astrobee 
 
PUFFER konsepti, daha büyük Mars veya Europa keşif araçları gibi "Ana Uzay Aracı" içerisine yerleştire bilinecek şekilde hafif ve çok küçük bir hacme katlanabilir bir gövdeye sahip olacak. PUFFER'ın küçük boyutu ve düşük maliyeti, ana uzay aracının, küçük bir alanı içine yerleştirilmiş çok sayıdaki PUFFER'ı taşıyabilmesini sağlayacak. Ana araç, kendi görevini riske atacak tehlikeli veya ilginç bir araziyle karşılaştığında, bir veya daha fazla PUFFER'ı çıkararak bu alana gönderecek. Çıkan PUFFER'ler daha sonra katlanmış gövdelerini açıp hedef ortamı keşfedip, bilimsel  verilerini ana araca döndükten sonra Dünya'daki bilim adamlarına geri gönderecekler. Bu proje kapsamında, Mojave Çölü'ndeki Mars-analog sitelerindeki zemin testleri için bir dizi PUFFER prototipi geliştiriliyor. 



 
JPL PUFFER ekibinin Distant Focus şirketi  ortaklığı ile, PUFFER üzerinde kullanılmak üzere katlanmış optik mikroskop geliştiriyor. Katlanmış bir optik mikroskop, refraktif lenslerin aksine, çok ince bir profile paketlenmesine olanak tanıyan bir dizi yansıtıcı aynayı kullanmakta. İnce profil mikroskop, PUFFER'in düz katlanan yapısına kolayca entegre olabilmekte. Distant Focus şirketi, katlanmış optik mikroskoplardan bir seri tasarlayıp imal edip bunları PUFFER geliştirme aşamasının sonunda entegrasyon ve saha testleri için JPL'ye teslim edecek. PUFFER'ın testleri 2017 yılına kadar sürecek ve daha sonrasında 2020 yılındaki Mars görevinde kullanılması planlanmakta. 


Kaynak: 

►popularmechanics.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.