Güneş Panellerinde Kullanılan Bypass Diyotlar
Yenilenebilir enerji kaynakları içinde uygulama alanı en geniş olan sistem kuşkusuz güneş enerji sistemlerdir. Güneş ışınları ile elektrik üretip kullanma basit ve ucuz bir yoldur. Ancak gölgeli bir zamanda enerji kaybı çok fazla olmaktadır. Bu kaybı önlemek için Bypass diyotları kullanılmaktadır. Panellerde kullanılan Bypass diyotlarının ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını sizler için inceledik.
10.08.2016 tarihli yazı 27516 kez okunmuştur.
Güneş paneli, hücrelerden oluşur ve hücreleri oluşturmak için de yarı iletken malzemeler kullanılmaktadır. Panellerin güneş ışınlarını daha verimli absorbe etmesi adına anti-yansıtıcı kaplamadan yararlanılır. Tipik olarak panellerde 24 ile 72 hücre kullanılır. Güneş panelleri, güneşin ısısıyla değil fotonlarla çalışmaktadır. Güneş ışınları hücrelerin üzerine düştüğü zaman 0.58 V üretilir. Akım ışınların şiddetine göre değişim göstermektedir. Her hücrenin bir iç direncini vardır. Hücreler hemen hemen sabit gerilim üretirken, akım değişkenlik göstermektedir.

Şekil 1: FV panellerin yapısı
►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?
Güneş hücrelerinden belirli bir gerilim elde etmek için seri veya paralel olarak bağlanır. Bu panellere her zaman aynı güneş ışığı gelmez. Belirli bir gölgeleme durumunda panel gücünde düşme olur. Bu düşümü önlemek için "Bypass Diyotlar" kullanılır. Bypass diyotlar, gölgeli bir durumda aktifleşerek iletime geçer. Akım, diyotlar üzerinden akarak panel gücünde azalma engellenmiş olur. Bypass diyotlar güneş panelinin pozitif ve negatif çıkış terminalleri arasına ters yönlü olarak bağlanır ve çıkış üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Düşük direnç etkisi göstererek akım akmasını sağlar. İdeal olarak her bir hücreye bağlanması gereken bypass diyot, maliyeti artırdığı için panel çıkışlarına bağlanmaktadır.
İki tip bypass diyot kullanılır;
► P-N polarmalı
► Schottky diyot
► Bypass diyotlar ile sistem performansının artırılması,
► Ürün güvenliğini sağlanmasıdır.
Güneş Paneli Üzerinde Çıkış Gerilimi Hesabı
Güneş paneli hücresinin iç yapısı Şekil 2'de gösterildiği gibidir. Rs iç direnci, Rp ise paralel kaçak akımı ifade etmektedir. Bir hücrenin gölgeli bir durumunda bir meydana gelen çıkış gerilimindeki düşüm aşağıdaki formül ile ifade edilir.
Vg=V(n-1)-(Rp+Rs).I

Şekil 2: FV hücrenin iç yapısı
Vg=gölgeli durumdaki çıkış voltajı
V(n-1)= ((n-1)/n)xV
Blokaj Diyotları
Paneller birden fazla paralel bağlanarak büyük gruplar oluşturulur. Gölge durumunda mevcut panel, diğer panelden akım çeker ve bu panellerde ısınma meydana gelir. Bunun çözümü Blokaj Diyotlar kullanılmasıdır. Blokaj diyotların diğer görevi, akünün deşarj olup panellere gelebilecek ters akıma karşı bir koruma sağlamasıdır. Blokaj diyotlar ve Bypass diyotlar fiziksel olarak aynıdır. Ancak farklı kullanımları mevcuttur. Blokaj diyotlar panellere seri bağlanır.

Şekil 3: Bypass ve Blokaj diyotların gösterimi
Kaynak:
►electronics-tutorials
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
ANKET