elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Eriyen Telli Sigortalardan NH Sigortalar |
Sigma Elektrik

Sigortalar, elektrik sistemlerde korumanın en temel ve zorunlu elemanları arasında yer almaktadır. Sigma Elektrik güvencesine sahip NH Sigortalar, dağıtım şebekelerinden toplu konutlara kadar birçok farklı sektörde güvenli bir kullanım alanına sahiptir.



A- A+
01.12.2021 tarihli yazı 9413 kez okunmuştur.
Sigortalar, 1847 yılında Louis Breguet’in önerisinden 1890 yılında Thomas Edison’un patentini almasına kadar ve sorasında çeşitli tasarım ve işlevlere sahip olmuştur. Olası bir arıza veya hata durumunda, normal durumdan daha fazla akım geçişi olduğu için, Eriyen Telli Sigorta grupları içerisinde bulunan metal tel, aşırı akımın oluşturduğu ısı etkisiyle ısınarak kopar. Böylelikle elektrik devresi izole edilerek, olası hasarlar, yangınlar, kazalar önlenebilir.


Sigortalar, elektrik sistemlerde korumanın en temel ve zorunlu elemanları arasında yer almaktadır.


 
Eski tasarımlı sigorta örnekleri
 

 

Eriyen İletkenli Sigortalar

Eriyen iletkenli sigortalarda; cam, seramik, porselen, plastik gibi yalıtkan bir muhafaza içine çinko, bakır, gümüş, alüminyum gibi metallerden yapılan küçük kesitli metal sigorta teli kullanılmaktadır. Sigortalar nominal akımın üzerinde akımlara (aşırı akımlara) maruz kaldıklarında, sigorta içerisinde bulunan tel aşırı akımın oluşturduğu sıcaklığın etkisi ile eriyerek akım akışını keser. Ayrıca sigorta telinin karakteristiğinin zaman içinde değişmemesi ve okside olmaması da sigortalar için önemli parametreler arasında yer almaktadır.




 

NH Sigortalar – Bıçaklı Sigortalar

Sektörde bıçaklı sigortalar olarak da bilinen NH Sigortalar eriyen telli sigorta grubunda yer almaktadır. NH sigortalar, elektrik akımının ısı etkisini kullanarak çalışmaktadır. Kısa devre sırasında oluşan yüksek ısı porselen gövde içerisindeki bakır iletkenin zayıflatılmış olduğu noktalardan kopmasına neden olmakta ve bu sayede devre kısa devre akımı büyümeden kesilmektedir. Erime telinin kopan parçaları arasındaki boşluklara kuvarz kumu dolarak elektrik iletimi tamamen kesilir.

 
NH sigortalar, eriyen telli sigortalar grubundan olup aşırı akımlara (aşırı yük akımlarına ve kısa devre akımlarına) karşı içindeki telin ısı etkisi ile erimesiyle devreyi keserek koruma sağlar.


Sigma Elektrik
 Otomatik Sigortalar Ürün Kataloğu İçin Tıklayınız.

 

 
Sigma Elektrik’in NH sigortaları, elektrik iletiminin kesilmesi sırasında oluşan arkın zarar vermemesi için ısıya ve basınca dayanıklı steatit gövdeden imal edilmektedir.


 

NH sigortalar başlıca;

► Gümüş kontaklar
► Kuvarz kum
► Erime teli
► Steatit gövdeden oluşur.



 

NH Sigortalar Nerelerde Kullanılır?

Sigma Elektrik’in NH sigortaları, birçok farklı sektörde güvenli bir kullanım alanına sahiptir. NH Sigortalar dağıtım panolarında linyelerin başına hattı kısa devrelere karşı korumak için kullanılmaktadır. Bununla birlikte kullanım alanlarını genel olarak alçak gerilim dağıtım şebekeleri, endüstri, iş yerleri ve toplu konutlardaki elektrik dağıtım panoları, kompanzasyon panoları ve bina kofre girişleri, sokak aydınlatma panoları olarak sıralayabiliriz.
 

 

 

NH Sigorta vs Otomatik Sigorta


NH sigortalar, otomatik sigortalar ile çok sık şekilde karıştırılsa da önemli teknik farklılıklar içermektedir. Her iki sigorta tipi de aşırı akımlara karşı koruma sağlamak için kullanılmaktadır. Ancak NH sigortaların devre kesme kapasiteleri otomatik sigortalara kıyasla çok yüksektir. Bununla birlikte aşırı yük akımlarına karşı tepki süresi ise daha yavaş iken kısa devrelere karşı tepki süresi ise oldukça hızlıdır. Bir NH sigorta, bir kez aşırı akıma maruz kaldığında yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir.
 

Neden SİGMA NH Bıçaklı Sigorta Kullanılmalıdır? 


Sigma NH bıçaklı sigortalar yüksek kesme kapasiteleri, kompakt boyutları TS EN ve IEC standartlarına tam uyumlulukları sayesinde güvenli koruma sağlar. Steatit malzemeden üretilen, ısıya ve basınca dayanıklı gövde ile aşırı akımın kesilmesi esnasında oluşan arkın herhangi bir tehlike arz etmeden güvenli bir şekilde sönümlenmesi sağlanır. Sigma NH bıçaklı sigortalar üst kapakta bulunan indikatörün (gösterge) yanısıra steatit gövde üzerinde de göstergeye sahiptir. Böylece özellikle yük ayırıcıları ile birlikte kullanılan NH sigortaların devre dışı kaldığı, NH sigortanın gövdesi üzerinden ve ayrıca steatit gövde üzerinde bulunan göstergenin kırmızı renge dönmesi ile kolaylıkla anlaşılır.

Kaynak:



                   


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar