elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

En Yeni 10 Teknolojik Yenilik

En son gerçekleştirilen 10 yenilik nedir diye sorsak birkaçını kolayca bilebilirsiniz. Ama aşağıdakilerden bazıları sizi şaşırtabilir. 2019 yılında gerçekleşen son 10 teknoloji yeniliğini sizler için yazımızda derledik.



A- A+
08.08.2019 tarihli yazı 17227 kez okunmuştur.

1) Yapay Zeka Büyüyor


Son yıllarda yapay zeka için çok büyük finansal yatırımlar yapılıyor. İşletmelerin %80 i yapay zekaya yatırım yaparken önceden yapmış olanlar da yatırımlarını büyütüyor. Yapay zekaya yapılan bu büyük yatırımlar sonucu oluşan para akışı derin öğrenme alanında ciddi yeniliklerin gerçekleştirilebilmesini sağladı. Teknoloji uzmanları yapay zekanın önümüzdeki birkaç yıl içerisinde istenilen duruma getirilebileceğini söylüyor.
 
 

2) Işık Hızında İnternet


İnternet bağlantısını hızlandırmak istedikçe bu yönde yapılan çalışmalarla teknoloji daha da ilerliyor. Hemen her yerde bulunan ışık hızında internet hayatın birçok alanında kullanılıyor. Daha hızlı internet daha verimli çalışabilmek demek. Ayrıca uzaktan çalışan insanlar için daha güvenilir iletişim araçları sağlayacaktır.
 


3) Hayatımızı Zenginleştiren Akıllı Teknoloji Evimizi Değiştiriyor


Hayatımızda önemli bir role sahip olan akıllı teknoloji evimizde de yerini aldı. Daha iyi ev aletleri ,telefonlar, bilgisayarlar sosyalleşmemizi sağlarken evimizdeki cihazların kontrolünü  evde olmasak dahi gerçekleştirmemize imkan tanıyor. Bu mevcut eğilimler, evde teknoloji ile eğlenirken daha fazla kontrol için işlerimizi kolaylaştıracak gibi gözüküyor.
 
 


4) Heyecan Verici Robotlar


Bilgisayar ve robotların çalışma ortamları bir miktar bile değişse önceden programlandıkları için üretim hattının durmasına neden olur. Bu durum robotik el becerisinin iyileştirilmesi ve daha esnek bir otomasyon için fırsat sunmuş oluyor. Robotların gelecekte bakarak bir şeyleri kavraması programlama ile mümkün olabilecek. Araştırmacılar bunu gerçekleştirebilmek için deneme-yanılma sürecinde. Bunun bir örneği Elon Musk’ın kurucusu olduğu kar amacı gütmeyen OpenAI tarafından programlanan robot eli Dactly. Dactly programlanarak, insan eli hareketlerini öğrenebiliyor ve elinde tuttuğu nesneyi insan gibi hareket ettirebiliyor.
 
 

5) Beyin-Bilgisayar Arayüzü


Beyin-Bilgisayar Arayüzü çalışmalarının amacı gelecekte bilgisayarları sadece düşünerek kontrol edebilmek. Günümüzde EEG(Elektroensefalografi) ile beyin sinyalleri bilgisayar ortamına aktarılarak şekillendirilen bu teknolojiler beraberinde Elon Musk’ın Neuralink’i gibi yeniliklerle gelecekte fare ve klavyeye ihtiyaç duymadan bilgisayarları kullanabileceğiz.
 
 

6)Yutulabilir Tıbbi Cihazlar

Bilim insanları çocuklarda ve bebeklerde bile kullanılabilecek yutulabilir tıbbi cihazlar geliştiriyor. Bu küçük tıbbi cihazlar tamamen geliştirildikten sonra, tıp alanında birçok ciddi hastalıkların teşhisi ve takibi kolaylaşacaktır. Anestezi kullanmadan bağırsakların görüntüleri çekilebilir, kanser için güçlü bir araç olabilir.

 
 


7) Özel Kanser Aşıları Gerçek Olabilir


İnsan Genom Projesi gibi bilimsel gelişmeler sayesinde kişiselleştirilmiş ilaç ve aşılar üretilebilir. En önemli ve ilginç uygulama ise kişiselleştirilmiş kanser aşıları geliştirilebilme ihtimalidir. Kulağa zor gibi gelse de, tıp uzmanları yakın bir zamanda bağışıklık sistemimizi eğiterek kanser hücrelerini tanımlayıp yok edebilir. Bu gerçekleştirilebilirse kanser hastalığı geçmişte kalabilir.
 
 

8) İneksiz Hamburger


Et ne kadar sağlıklı bir protein olsa da bir sürü hayvanın ölümü ile sonuçlanan üretim aşamaları bulunmaktadır. Bu sebeple dünyaya hayvansız et sağlamak için yapılan gelişmeler devam ediyor. Laboratuar ortamında yetiştirilen, 3D baskılı veya bitkisel bazlı olsun, hayvan etiyle aynı besin değerini sağlayan alternatifler kısa sürede gerçekleşebilir.
 

 

9) Kanalizasyonlar Tarih Olabilir


Kanalizasyon sistemiyle bağlantısı olmayan ve atıkları yerinde işleme tabi tutabilen "çevre dostu" tuvaletler geleceğin şehirleri için devrim niteliğinde bir ilerleme olabilir. Bu yenilik gerçekleşebilirse dünyanın birçok yerine ihtiyaç duyulan sağlık önlemlerini getirecek. Bill Gates, uygulanabilir prototipler bulabilmek için "Reinvent the Toilet Challenge" (Tuvalet Zorluğunu Yeniden Keşfetmek) adlı bir yarışma düzenliyor.
 

10)GAN(Generative Adversarial Network/Üretken Çekişmeli Ağ)


GAN’lar ya da Generative Adversarial Networks/Üretken Çekişmeli Ağlar sinir ağları alanındaki en son gelişmelerden biri. Ian Goodfellow tarafından oluşturulan bir makine öğrenme sınıfıdır. GAN’lar temelde bir problemi çözebilmek için birbirlerine karşı iki sinir ağı kurar. Bu teknolojinin uygulamaları arasında yapay görüntüler üretmek, bir şeyleri modellemek, bilgisayar oyunlarını geliştirmek ve daha pek çok şey var.
 


 


Kaynak:

Interesting Engineering
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.