elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araç Sektörünün Geleceği

Elektrikli araç sektörü gün geçtikçe ilerliyor. Fosil yakıt tüketiminin azalmasında ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda oldukça avantajlı olan bu sektörün geleceği hakkında çalışmalar ve araştırmalar devam ediyor. Enerji alanında faaliyet gösteren BloombergNEF, elektrikli araçların geleceği hakkında bir rapor yayınladı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
23.05.2020 tarihli yazı 9645 kez okunmuştur.
Gelişmekte olan elektrikli araç sektörünün geleceği için ortada birçok görüş bulunuyor. BloombergNEF (BNEF) tarafından yayınlanan Yeni Uzun Vadeli Elektrikli Araç Satış Hedefi Raporu, bu koundaki en kapsamlı raporlardan biri olarak dikkat çekiyor. Rapora göre 2040 yılındaki araç filosunun %31’i elektrikli araçlardan oluşacak. Şu anda elektrikli araçlar %3’lük bir orana sahip.

BNEF, 2040 yılındaki araç satışlarına da bir yorumda bulundu. BNEF, araç satışlarının %42’sini içten yanmalı motorlu araçların, %58’ini ise elektrikli araçların oluşturacağını düşünüyor. BNEF, elektrikli araçların bu oranının çoğunu binek araçların oluşturacağını düşünse de diğer araçların da payı büyük. Oluşturdukları raporda, otobüs filosunun %67’si, iki tekerlekli araçların %47’si ve hafif ticari araçların %24’nün elektrikle çalışacağını düşünüyor.

Koronavirüsün oluşturduğu olumsuz durum, BNEF’in oluşturduğu raporu destekler nitelikte. BNEF, içten yanmalı motorlu otomobillerin küresel satışlarının bu yıl %23 oranında düştüğünü, elektrikli araçlar için ise %18 oranında daha az bir düşüş olduğunu tespit etti. BNEF, büyük resme bakıldığında petrolden elektrik kullanımına geçişin petrol talebini azaltacağına dikkat çekiyor.

Ancak elektrikli araç satışlarındaki keskin artış, küresel elektrik talebini arttırabilir ve bu da daha fazla kömür ve gaz anlamına gelebilir.
Elektrikli araçlardaki en önemli bileşenlerden biri olan batarya teknolojisindeki ilerlemelerin ve gelişmiş üretimin, elektrikli araçların fiyatlarının önümüzdeki beş yıl içinde daha da düşmesine neden olması bekleniyor. BNEF tarafından Aralık 2019'da yayınlanan bir rapora göre, batarya paketleri için ortalama piyasa fiyatları 2010'da 1.100 $/kWh'den 2019'da 156 $/kWh'ye düştü.



 

Yolda daha fazla sayıda elektrikli araç olduğunda, genel şarj istasyonları gibi ek elektrikli araç şarj altyapısı olması gerekir. BNEF, ev, işyeri ve özel ticari ücretlendirmenin, bu yatırımın %78'ini oluşturacağını tahmin ediyor. BNEF, başlangıç olarak şarj altyapılarının özel sektör tarafından sağlanacağını düşünüyor ancak bazı bölgelerde hükümet desteğinin gerekli olabileceğini öngörüyor. BNEF elektrikli ulaşım şefi Aleksandra O'Donovan:"Elektrikli araç şarj altyapısı sektörünün geleceğine detaylı bir şekilde baktık. Dünyanın 2040 yılına kadar 500 milyon dolarlık kümülatif yatırım içeren 290 milyon şarj noktasına ihtiyacı olacağını tahmin ediyoruz." dedi.


İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir
 
Elektrikli araçların gelişmesi ve yaygınlaşması fosil yakıtların tüketimi, küresel ısınma, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması gibi konular için oldukça hassas bir durum. Çoğu hükümet bu alanda çalışmalar ve araştırmalar yapıyor. Ülkemizde de TOGG girişimi, OTOKAR elektrikli otobüs projesi ve Elektrikli KARSAN JEST ile bu alandaki çalışmalar devam ediyor. Peki, bu projeler ve elektrikli araçların geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

 



Kaynak:

cleantechnica.com
►futurecar.com
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.